Film i njegova instant istorija, zanimljive činjenice

0
95
Film i njegova instant istorija
prva filmska kamera
prva filmska kamera

Film – sedma umetnost, ili spoj svih umetničkih izraza u jednom. Ne uvek, razume se, ali bilo je ostvarenja koja zaista po svim kriterijumima predstavljaju sjajan spoj svih poznatih umetničkih ekspresija. Postoje oni koji ne prate filmsku “industriju” ali je veoma malo onih koji će da se izjasne da ne vole film. Zanimljivo je znati kako je cela priča oko stvaranja pokretne priče počela, pa evo nekih ključnih momenata:

Prvi film

Prvi film nastao je pre više od sto godina. Njegovi tvorci su braća Limijer. Prvi film prikazan je u Parizu, 28. decembra 1895. godine. Trajao je svega nekoliko minuta i predstavljao je dolazak voza na železničku stanicu. Prilikom projekcije ljudi su, videvši da im voz ide u susret, počeli da vrište i beže po sali, ne znajući da je to samo projektovano na platnu. Isti film je u Srbiji prikazan šest meseci kasnije, 1986. godine u kafani braće Savić kod zgrade Albanije, “Kod zlatnog krsta”.

Za prvo srpsko filmsko ostvarenje proglašen je film pod nazivom “Život i delo Besmrtnog Vožda Karađorđa” u režiji Čiča Ilije Stanojevića.

Doba nemog filma i dolazak zvuka

Zvezde nemih filmova su umele da se izražavaju bez reči, koristeći ruke i izraze lica na pomalo prenaglašen način. Otkrićem zvučnih filmova 1927. godine sve se promenilo. Mnogi glumci koji su imali izražen strani naglasak ili piskave glasove ostali su bez posla. Kao na primer Džon Gilbert (1899 – 1936), neprikosnovena zvezda nemog filma ili Poljakinja Pola Negri (1894 – 1987). Mnogi filmski umetnici snimali su prvo sliku, a zvuk dodavali naknadno. Kasnije su se dosetili da mikrofone sakriju u dekoru, ali je i ta ideja imala jedan propust, glumci nisu smeli mnogo da se pomeraju. Tek kad su mikrofone okačili o naročite pecaljke koje mikromani pomeraju, kao što se i danas radi, zvučni filmovi su snimani bez teškoća.

Unapređenje filmske industrije

U početku, filmovi su bili kratki, nemi (bezvučni) i crno-beli. Unapređenjem tehnologije, unapređen je i film. Krajem 20. veka nastali su prvi filmovi savremene tehnologije koji deluje realnije u odnosu na njihove prethodnike. U teškim i opasnim scenama angažovani su kaskaderi, a eksplozije su nameštene pomoću specijalnih efekata. U postprodukciji su neki delovi kompjuterski obrađivani. Tako je film unapređen i modernizovan. Jedan od prvih ovakvih filmova je “King Kong” (1933.) u kome je lutka gorile veličine 60 centimetara animacija i računarskom obradom izgledala veća od Njujorških solitera.

Izvor: wikipedia.org