Marketinški trikovi na koje ne bismo trebali da padamo

0
142
Marketinški trikovi na koje ne bismo trebali da padamo

Tehnologija se razvija toliko brzo i mašine postaju sve pametnije. Ljudi su u stanju da plate i mnogo više za neki proizvod, bez razmišljanja o njegovim realnim mogućnostima. Marketinški trikovi pomažu proizvođačima u trci za prevlast na tržištu. Razni moguli, gurui i ostali učenjaci prodaje su postali poput mađioničara. Iluzija koju stvaraju vas podsvesno nagoni da kupite nešto, iako ste nekim drugim proizvodom tog istog proizvođača možda bili nezadovoljni. Prodaja je postala prava naučna disciplina, a trikovi kojima se služe su vrhunske produkcije. Naša redakcija je za vas izdvojila neke proizvode i njihove karakteristike koje vas mame da ih kupite, a realno vam uopšte nisu potrebne.

Usisivač

trikovi
svemoguci usisivac

Opcija pranja

Reklama počinje u dnevnoj sobi, gde mlada, zgodna, lepa i sređena žena, pevušeći usisava krevete. Dubinski. Sipa specijalnu tečnost u određenu posudu. Zatim pali usisivač. Pritiskom na jedno dugme stvara se pena. Sledeće dugme je usisava i vaš nameštaj je kao nov. Pri tom se mladoj dami nije pomerila nijedna dlaka sa glave. Niti joj je pala ijedna kapljica znoja. Ručak joj, naravno, nije zagoreo. Kako da ne. Osim profesionalnih servisa koji imaju specijalne usisivače za ovakve poslove (i koji su, pri tom, teški kao TA peć), nijedan kućni usisivač ne može da opere vaš nameštaj.

Ultravioletna lampa

Ultravioletni zraci mogu da ubiju bakterije jedino ako na njih deluju nekoliko minuta. Dakle, svaki deo poda i nameštaja treba da je izložen ovoj opciji po nekoliko minuta da bi vaš rad bio učinkovit. U suprotnom, bakterije ostaju.

Antibakterijski poklopac na kontejneru

Ovo je samo marketinški trik zasnovan na strahu od malih kućnih suseda, bakterija. Samo visoka temperatura može efektno da ubije bakterije. Nikakvi poklopci, tečnosti niti filteri.

Frižider

trikovi
frizider koji topi novcanik

Jonizacija vazduha

Trikovi marketinga su toliko perfidni da se zasnivaju na proučavanju ljudske psihe. Ozon koji se emituje tokom jonizacije trebalo bi da ubije bakterije i održi hranu što duže svežom. I većina domaćica želi da hrana za njenu porodicu bude duže sveža. Ali, ne postoje nikakvi dokazi da jonizacija emituje ozon u količini koja je potrebna za ovu radinost.

Antibakterijski poklopac

Ne postoji nijedno istraživanje koje je dokazalo da poklopac produžava rok trajanja neke hrane niti da ubija bakterije.

Generator leda

Frižideri sa ledomatom su skuplji od običnih frižidera. I to mnogo skuplji. Ipak, njihova jedina prednost je u tome što ne morate da otvarate zamrzivač i odatle uzimate led. Dovoljno je da samo prislonite čašu na ledomat i posao je završen. Ipak, i obični zamrzivači prave isti takav led. Pri tom, frižider sa ledomatom troši mnogo više struje.

No frost tehnologija

I frižider sa opcijom no frost mora da se odmrzava, povremeno. Doduše, ne tako često kao onaj bez te opcije ali ipak mora.

Mašina za pranje veša

trikovi
iluzija brojeva

Veliki broj programa

Što više dugmića i brojeva, to je iluzija uspešnija. Trikovi kojima se služe i proizvođači, a kasnije i prodavci je da posebnoj odeći treba posebna temperatura za pranje. Ove popularne karkteristike su samo povećan broj kombinacija temperture pranja i broja obrtaja centrifuge.

Automtsko doziranje deterdženta

Ova funkcija često radi potpuno obrnuto. Više deterdženta se koristi u automatskom, nego u ručnom režimu pranja.

Kombinovana mašina

Mašina koja je istovremeno i sušilica i perilica je veoma nepraktična. Naime, sistemi koji obavljaju ove odvojene poslove su smešteni u istu kutiju pa su kvarovi ovakvih mašina veoma česti. Sa druge strane, veš se najbolje suši na otvorenom, a ne u mašini. Ukoliko, naravno imate uslov za to. Ukoliko nemate, bolje je kupiti odvojeno mašinu za sušenje veša.

Mašina za sudove

trikovi
masina za pranje sudova

Manja potrošnja vode

Da biste ubacili sudove u mašinu morate prvo sa njih da skinete sve krupne ostatke hrane. Malo koja domaćica to radi ubrusom ili krpom. Uglavnim ih “provuku kroz vodu” pa ih onda slažu u mašinu. Stoga je mit o manjoj potrošnji vode srušen. Takođe, mašina za sudove optimizuje količinu potrošene vode prema količini sudova koji su u njoj. A retko ko je upali kad je poluprazna.

Buka

Čak i najsavremeniji aparati prave izvesnu količinu buke. Problem kod mašine za sudove je što, zbog njene konstrukcije i namene, nije moguće postaviti izolatore buke. Buka nije problem ukoliko mašina radi danju. Međutim, šta ako je uključite da pere sudove dok traje jeftina struja?

Rerna

trikovi
rerna koja se cisti sama

Samočišćenje

Kad bi samo ovakva rerna zaista postojala. Ipak, opcija je da zagrejete rernu na maksimum temperature i da pritisnite određeno dugmence. Zatim ostavite da se unutrašnjost ohladi, stavite rukavice, uzmete žicu i oribate rernu. Ova opcija povećava cenu rerne, a može biti zamenjena običnom tepsijom napunjenom vodom i sirćetom.

Genertor pare

Ne nasedajte na ovo. To je veoma često mali otvor na dnu rerne. A košta koliko hoćeš.

Trikovi marketinga su posebna naučna disciplina

trikovi
nikad nije onako kako izgleda

Ono što vidimo u reklami nije ono što kupujemo. Niti tako izgleda niti tako radi posao. Ali, nije do mađioničara. Njih ništa neće zaustaviti da vas nateraju da trošite novac. I da vas ekonomski porobe. Na vama je da li ćete poverovati u iluziju.