Trudnice više neće biti trudnice, već trudni ljudi

0
85
Trudnice više neće biti trudnice
trudnice
trudnoca

Zakon koji će PODIĆI BURU: Trudnice će se ubuduće zvati “trudni ljudi” kako bi se zaštitila prava transrodnih osoba.

Velika Britanija je u Ujedinjenim nacijama pokrenula inicijativu za izmenu međunarodnih dokumenata o ljudskim pravima, prema kojima bi se trudne žene nazivale “trudnim osobama”.

Kako piše britanski “Dejli mejl”, razlog pokretanja inicijative je “zaštita prava transrodnih osoba koje su zadržale sposobnost rađanja”.

Britanija lobira u Ujedinjenim nacijama da se u službenim dokumentima o ljudskim pravima koristi izraz “trudna osoba”, a ne “trudnica” ili “trudna žena”, jer se u tom slučaju odredbe iz dokumenata ne mogu primeniti u odnosu na transrodne osobe.

Kako bi se to učinilo, potrebno je promeniti Deklaraciju o ljudskim pravima. Naime, prema zagovornicima inicijative, tek onda se može zaštiti trudnoća kod žena koje su i nakon promene pola, kao muškarci, zadržale mogućnost rađanja. U Velikoj Britaniji je do danas zabeleženo samo dva slučaja takvih trudnoća.

Reč je o pravima trudnica koje, na primer, ne mogu biti podvrgnute smrtnoj kazni ili drugim pravima. Međutim, feministkinje su negativno reagovale na ovu inicijativu, jer je ovo, po njihovom mišljenju, još jedan pokušaj da se pojam “žena” ne koristi u dokumentima.

Ranije, službena britanska agencija za statistiku odlučila je da se u upitniku za odgovor po pitanju pola u upitnik dodaju klauzule kako bi se olakšao život osobama s interseksualnom i nebinarnom pripadnošću. Osim toga, porodični lekari su upućeni da svoje pacijente zamole da im pojasne svoju seksualnu orijentaciju, kako bi bili sigurni da će ih pravedno tretirati, zaključuje “Daily Mail”.

Komentari na ovaj tekst bili su krajnje negativni.

Tako je jedna žena napisala kako je “ponosna i srećna što se može nazivati trudnicom, a onda upitala “gde je njeno pravo kao žene”.

Britanac koji je napustio zemlju piše kako “Velika Britanija to i zaslužuje, jer sve što radi – radi naopako”, i “zahvaljuje Bogu što je pobegao iz tog ludila”.

– Ne možete menjati svoje biološko stanje, bez obzira na to što mislite da jeste. Samo žene mogu da zatrudne. Zaustavite ovo ludilo! – piše drugi korisnik, a naredni dodaje “kako se nada da će u UN, kada prestanu da se smeju, britanskim ministrima jednostavno odgovoriti: ‘ne’.

Izvor:Ringeraja.rs