Šta sve može da izleči mamin zagrljaj?

0
109
Šta sve može da izleči mamin zagrljaj?
mamin zagrljaj
mamin zagrljaj

Zagrljaj je od davnina poznat lek. Koristili su ga ljudi još pre 30.000 godina. Postoje slike na zidovima pećina koje precizno objašnjavaju u kojim životnim fazama je zagrljaj korišćen. I konzervativna medicina priznaje ovu metodu lečenja (naročito kod dece). Koristi se još u akupunkturi, kineskoj masaži i fizikalnoj terapiji. Postoji i egzaktna grana medicine koja se oslanja na ovaj stari princip preventivnog lečenja – masaža.

Poznato je da se najviše nervnih završetaka nalazi na dlanovima (tj.prstima ruke). Sve nadražaje koje čovek prima putem dodira najbolje “registruje” dlanovima, taktilnim delom. Tu je takođe i termalni centar, pa su vam zato ruke uvek faktički, tople. Ovo su znale i stare civilizacije pa su to iskoristile u svrhu lečenja. U istočnoj medicini se veruje da se energija prenosi isključivo putem dodira.

Ono što je takođe primećeno je da je dodir majke za njeno dete izuzetno blagotvoran. Ukoliko beba plače bez ikakvih konkretnih razloga, samo mamino prisustvo će je utešiti na kratko. Ono što će je u potpunosti umiriti jeste mamin zagrljaj. Naučnici su uspeli kroz niz eksperimenata i merenja da shvate da se seratonin (hormon smirenosti i sreće) luči 4 puta više kad mama grli svoje dete. Čak iako dete nije uznemireno nego ga je mama zagrlila ničim izazvana, biohemijski odgovor je isti.

I kod odraslih je primećen ovakav hormonalni odgovor. Naime, uznemirenost, strah, povređenost, fizčka bol mogu biti trenutno ublaženi samo pomoću jednog zagrljaja. Da li i tada dolazi do razmene energije između jedinki, nauka nije uspela da utvrdi. Ali, pacijenti se slažu u jednom – da, osećaju se bolje.

Konkretne situacije u kojima je dokazana efikasnost maminog zagrljaja jesu one u kojima dete doživi sitnu fizičku povredu. Najčešće su to izgrebana kolena, modrice po cevanicama i laktovima, čvoruge na glavi. Uz primenu zagrljaja, ovoj terapiji potrebno je ponekad dodati i poljubac da bi efekat lečenja bio pojačan. Kada se detetu dogodi nešto ovako i ono uplakano dotrči do svoje mame ona samo kaže:

“Daj da poljubim, da prođe”.

Istog momenta bol nestaje, suze prestaju i sve se nastavlja tamo gde je stalo.

Zagrljaj može da pomogne deci da prebrode umor (nekoliko minuta u maminom naručju može da ih regeneriše), da pobede strah (od visine, vožnje bicikla, vode) i da savladaju većinu prepreka koje im se čine nedostižnim. Uz pomoć maminog zagrljaja se lakše zaspiva i budi, lakše se raste.

Ovu metodu lečenja priznaje i konzervatina medicina. Sam lek (zagrljaj i poljubac) su organskog porekla pa ne zagađuju okolinu. Nema nus pojava pa je bezbedan i za osobe sa alergijama. Preporučuje se kao preventiva mnogim bolestima (naročito onim neizlečivim) kao što su odbačenost, osećaj niže vrednosti, usamljenost.

Ukoliko se pravilno konzumira tokom celog života, po nekoliko puta na dan ne postoji bojazan da se dete ili odrasla osoba razboli.

Ukoliko ipak dođe do bolesti koja je posledica virusa ili bakterije pojačajte terapiju grljenja jer će ubrzati proces lečenja.