Predpraznična i praznična trpeza obiluje raznolikim slanim specijalitetima, ali postoje i neki neizostavni slatki, kojima možete uveseliti vaše ukućane tako što ćete ih napraviti kod kuće sa puno ljubavi ili ih, ukoliko ste zauzeta (poslovna) žena (i majka) naručiti sa puno ljubavi takođe. Mi smo oprobali ove recepte ali smo i za vreme rada na ovom magazinu probali ukus sjajnih delicija iz jedne divne radionice kolača. Dalje u tekstu ćete naći naš prefinjeni izbor kojeg čini slatka trpeza, kao i recepte i preporuke. Uživajte, počinju praznici, počinje praznična euforija!
Čokoladni kuglof
Zbog neodoljivog oblika kojeg duguje specijalnom kalupu, vrlo jednostavne pripreme i specifičnog ukusa, kuglof zauzima posebno mesto u gastronomiji. Umesto klasičnog kuglofa pripremite čokoladni i dodatno ga ukrasite čokoladnom glazurom. Kuglof je tako večan kolač, praznični, bogat, otmen. Kuglof je brend. Evo recepta:
Sastojci
- 125 g maslaca;
- 150 g šećera;
- 150 ml mleka;
- 100 g pšeničnog oštrog brašna;
- 60 g pšeničnog mekog brašna;
- 20 g kakaa u prahu;
- 1 prašak za pecivo;
- 2 jaja;
- Za glazuru:
- 40 g maslaca;
- 100 g čokolade;
Priprema
Maslac zagrejte da se otopi, sklonite s vatre, umešajte šećer, mleko, i na kraju dodajte smesu brašna, kakaa i prašak za pecivo. Dodajte jaja i dobro izrađenu smesu izlijte u namašćen i brašnom posipan kalup za kuglof. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40-45 minuta.
Glazura
Maslac zagejte da provri, sklonite s vatre, dodajte izrendanu čokoladu i mešajte da se otopi.
Glazuru prelijte preko ohlađenog kuglofa.
Posluživanje
Kolač ohladite, isecite na kriške i poslužite.
Savet
Smesa je dovoljna za srednje-veliki kalup.
Francuski tart od jabuka
Sastojci
Za koru:
- 300 g brašna;
- 150 ml ulja;
- 100 g šećera;
- malo vode;
Za fil:
- 500 g jabuka;
- 1 vanilin šećer;
- 50 g šećera;
- 3-4 kašike džema od kajsije;
- 50 g suvog grožđa;
- malo ulja;
Priprema
Zamesiti meko testo od brašna, ulja, šećera i vode pa ostaviti u frižideru da odstoji dok se ne pripremi fil. Jabuke oljuštiti i iseći na tanke listiće i dinstati ih sa vrlo malo ulja dok ne porumene. Testo rastanjiti i obložiti okrugao pleh, s tim da su ivice podignute prema vrhu pleha. Premazati džem od kajsije, naneti fil od jabuka, posuti vanilin šećerom i šećerom i na kraju dodati suvo grožđe. Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći tart dok ne porumeni.
Medenjaci
Divni, starinski medenjaci su tako novogodišnji, tako praznični, tako hedonistički. Medenjaci su kolač sa tradicijom koja je nedavno oživljena i danas je deo naše trpeze ili vaš originalan novogodišnji poklon nekome. Pošto je recept za medenjake vrlo komplikovan, mi vam predstavljamo nekog ko pravi baš ove medenjake sa slike i možete ih poručiti po vrlo povoljnim cenama i pogledati radove ove divne radionice ovde . I znamo ko će se najviše obradovati ovim medenjacima – deca i prijatelji!