Izazovi roditeljstva : šta vaša deca misle o vama

0
54
Izazovi roditeljstva : šta vaša deca misle o vama
happy young family with kids in bright modern living room have fun and looking big flat lcd tv
izazovi roditeljstva i nagrada za roditelje deciji osmeh i sreca

O izazovima roditeljstva bi mogli da se napišu tomovi knjiga, i da opet ne budu obuhvaćena sva iskustva, lepota i problemi odgajanja dece.

Sigurno se bar jednom nedeljno zapitate kakav ste vi to roditelj, zbog neke svoje pogrešne reakcije ili nekog gesta svog deteta, naravno za ovakvo preispitivanje takođe postoji pregršt razloga.

Složićete se ipak, najvažnije od svega na svetu je šta vaša deca na kraju dana misle o vama, najveća nagrada za sav trud je naravno njihovo zadovoljstvo.

1. Deca znaju da dajete sve od sebe

Oni vam opraštaju kada nemate više snage ili ukoliko nemate odgovor na neko od njihovih pitanja. Oni će intuitivno prestati da vas opsedaju kada osete da je zaista kraj, uostalom vi ste postavili te granice, koliko mogu da očekuju od vas.

2. Centar dečijeg sveta

Vi ste njima najlepši na svetu, izvor njihove sigurnosti i sreće. Deca vole svoj život svakog dana, iz najprostijeg razloga, a to je vaše prisustvo.

3. Niste vi krivi!

Čak i kada vam kažu da ste krivi oni to doživljavaju na jednom veoma površnom trenutnom nivou, ali prave osude od strane dece nikada nema, ako od dece zatražite oproštaj, budite sigurni da dobijate najčistiji koji postoji na planeti.

4. Ponosni su na vas

Roditelji se uvek trude da učine svoju decu ponosnom, a oni bi se tako osećali u svakom slučaju jer ste vi njihova voljena mama! Možda ćete u toku njihovog puberteta čuti i nešto sasvim suprotno, ali to je faza koja će vrlo brzo proći.

5. Deca znaju da ih neizmerno volite

Možda ste od onih roditelja koji to ne ponavljaju hiljadu puta dnevno svojoj deci, ili čak od onih koji to uopšte ne govore, deca osećaju i veoma su svesni vaše ljubavi, više nego što možete da zamislite. Od 100% ispitane dece u jednom švedskom istraživanju o dečijem ponašanju, 98% je odgovorilo potvrdno da ih mame jako puno vole.