Da li ste mama ili majka?

0
81
Da li ste mama ili majka?

 

Dve kategorije roditeljstva postoje kao nijanse u majčinstvu. Senzibilitet koji nosimo u sebi kad rodimo decu i damo svetu smisao – opredeljujemo se nesvesno za jednu od njih. Sigurno se pitate da li uopšte postoji, i koja je razlika između majke i mame, odgovor je potvrdan, a evo i zašto:

 

cari roditeljstva
majka

Majka

Biće koje je više simbol majčinstva nego osoba i žena. U stanju je da sve učini svojoj deci. Bezuslovno je podređena svojim postojanjem – ulozi majke. Arhaičan naziv sa sobom nosi neretko i takav izgled, te majku ne zanima previše spoljašnji svet, van njene porodice. Nju deca obožavaju – naročito muška, jer ne postoje granice u njenom požrtvovanju. Majka je stub i utočište cele porodice i nalazi u tome pun smisao svog života. Kada deca odu od kuće mogu da nastanu problemi oko majčinog fokusa i usmeravanja pažnje. Majke često odtuguju ostatak života za decom kojoj, nažalost više, nije neophodna svake sekunde.

 

cari roditeljstva
mama

Mama

Žena koja je rodila decu iz istog razloga kao i majka, uz drugačiji pristup životu i svakodnevnici. Mama želi komad dana samo za sebe, dok deca provode vreme sa svojim vršnjacima bilo u vrtiću ili školi, ovo vreme koristi kako bi radila na sebi i svojoj karijeri, ne bi li bila ispunjenija i srećnija, a svoje zadovoljstvo reflektovala na ostatak porodice. U ovom slučaju potrebna vam je pomoć “sa strane”, ukoliko je “baka-servis” za vas nemoguć iz kojih god razloga, ovakva pomoć naravno iziskuje dodatni novac za vaš sređeni život, jer od 24h dnevno – 8 ipak provedete spavajući.

Imati decu svakako je najlepša stvar na svetu, a izbor je na vama, birajući ono u čemu više uživate. Ono da li ste majka ili mama. Neretko se dešava slučaj  simbioze ova dva fenomena u jednoj ženi. Faze roditeljstva, mogu da budu uslovljene i promenama životnih okolnosti, kao što su zaposlenje , kretanje dece u vrtić i sl.