Search for content, post, videos

Guru za roditeljstvo nas savetuje šta da radimo da nam dete bude odlično u školi

dr kevin leman
dr kevin leman

dr kevin leman

Guru za roditeljstvo Dr Kevin Leman je međunarodno poznati psiholog, radijsko-televizijska osoba i govornik, član udruženja američkih psihologa. Autor je preko 30 “Times”-ovih bestselera i nagrađivanih knjiga, učestvovao je u svim najslušanijim i najgledanijim američkim radio i tv programima.

Ovo su njegovi najpoznatiji saveti za roditelje školske dece:

  1. Nikada ne pitajte dete da li ima domaći zadatak. Stvorite takvu atmosferu u porodici da dete zna da očekujete da ima dobar uspeh u školi i daje sve od sebe, ali i da je samo odgovorno za svoje obaveze, kao što su domaći zadaci. Naravno, ukoliko dete ne ispunjava svoje školske obaveze i to se odražava na uspeh, uskratićete mu razne privilegije kao što su izlasci, druženja, rođendani, računar ili odlazak u bioskop.
  2. Prestanite da budite decu i svakodnevno ih požurujete kako ne bi zakasnila u školu. Vi niste nikakva budilica u ljudskom obliku. Deca moraju dobiti svoj budilnik, i tu prestaje svako vaše angažovanje oko ustajanja. Naravno, u početku će verovatno kasniti, ali vi ni slučajno ne bi trebalo da ih budite i štitite od posledica. Napišite učiteljici poruku i objasnite da dete nema nikakvo opravdanje za kašnjenje. Tražite da postupi onako kako se postupa sa decom koja kasne na časove. Naravno, ukoliko školski uspeh deteta trpi zbog njegovih kašnjenja, opet stupa na scenu uskraćivanje privilegija.
  3. Ne preterujte sa pohvalama. Kad dete donese iz škole peticu iz kontrolnog, nemojte ga dizati u zvezde, već recite nešto poput: “Ooo, pa ovo je baš super za tebe!”. Time mu dajete do znanja da ne uči da bi vas učinilo srećnim, već da bi imalo uspešan život.
  4. Nikad ne pitajte dete “Kako je bilo u školi?”. Dobro znate da ništa nećete saznati zapitkivanjem, a ipak uporno ponavljate ovu rečenicu svakog dana. Umesto toga, ćutite i čekajte da dete samo počne da priča. Kad se to dogodi, nemojte ni tada postavljati dodatna pitanja, već koristite čarobnu rečenicu “pričaj mi više o tome”. Za početak, u pitanju je zapovest, a ne pitanje. I to zapovest koja ne zvuči ni malo autoritativno, pa će je dete bez otpora prihvatiti, a vi ćete konačno početi da dobijate prave informacije.
  5. Ne dozvolite da dete bude pretrpano vannastavnim aktivnostima. Deca nisu hrčci, skinite ih sa točka! Ona bi trebalo da provode više vremena u okviru porodice. Deca tu grade karakter i usvajaju vrednosti. Svakodnevno jurcanje sa treninga na čas glume pa na tečaj stranog jezika upropastiće vaš porodični život, a vas pretvoriti u zombija.

  Striktno se držite pravila – samo jedna vannastavna aktivnost po    detetu

  A kada već počne trenirati fudbal ili učiti engleski, ne dozvolite mu da brzo odustane, već ga   naterajte da istraje neko vreme. Jer ništa nije lako kad prvi put probate. Upozorite ga da će   ove aktivnosti morati da se drži šest meseci pre nego što se prebaci na neku drugu.