Search for content, post, videos

Domaći plastelin – kreacija u kojoj učestvuju vaša deca

plastelin
plastelin

domaci plastelin

Kako nas je opet hladno vreme zatvorilo u domove, tako je dobro snaći se za raznorazne aktivnosti u kući. Kad se klinci sete plastelina, a vi ga u kući baš nemate, setite se našeg isprobanog recepta za domaći plastelin. Obično se pod domaćim plastelinom misli na slano testo koje se najčešće koristi za modeliranje i izradu raznoraznih ukrasa kao što su na primer božićni ukrasi za jelku ili nešto slično. Ali, ovaj domaći plastelin je mnogo više od običnog slanog testa, jer je i po svojoj konzistenciji i po mogućnostima koje pruža prilikom modeliranja zaista identičan pravom kupovnom plastelinu. U stvari nije identičan, nego je mnogo bolji, jer na ovaj način:

 • dobili ste prirodni plastelin iz osnovnih namirnica koje imate u kući;
 • nema dodatnih aditiva ni boja koje se teško ispiraju, pa ako dečica ubace po koji komadić u usta – nikom ništa;
 • jednostavan je za izradu i primenu;
 • može stajati u plastičnim kesicama za zamrzavanje u frižideru i po nekoliko nedelja;
 • i što je možda najvažnije – prilično je jeftin;

U nastavku vam dajemo recept i kratak opis izrade. Oduševljenje je to što se od jedne čaše brašna i pola čaše soli dobije zaista poprilično velika kugla plastelina, a i klinci će biti podjednako oduševljeni kada vide da iz činije “ni iz čega”, stvarno izlazi pravi pravcati plastelin! Takođe je super to što mu možete menjati boju i intenzitet boje po sopstvenom nahođenju jednostavnim dodavanjem i mešanjem više ili manje jestive boje za kolače. Ovaj plastelin je nešto mekši od klasičnog kupovnog plastelina, pa će vam možda biti problem da recimo napravite stablo sa krošnjom koje bi stajalo kao 3D objekat za sebe. Ali dodavanjem još malo brašna, rešićete i taj problem.

Podstaknite decu na igru plastelinom ili bilo kakvom masom za modeliranje jer se na taj način razvija dečija mašta i podstiče kreativnost a i ništa manje bitan nije efekat razvoja fine motorike kod dece (posebno prilikom valjanja plastelina dlanom, u valjčiće). Uz minimalnu asistenciju, od plastelina se mogu napraviti čuda: cvetne livade, korpice sa voćem i povrćem, sunce, nebo a i učenje slova uz plastelin je kao igra. Sada kada imate i recept za plastelin, nema izgovora da je skupo – varjaču u ruke i razveselite svoje mališane domaćim plastelinom – i ne zaboravite se dobro nasmejati i zabaviti!

Potrebno:

 • 1 čaša brašna;
 • 1/2 čaše soli;
 • 1/2 kašike limuntusa;
 • 1/2 kašike ulja;
 • 1 čaša vode (ili 3/4 čaše vode ako se želi dobiti tvrđi plastelin);
 • jestive boje za kolače;

Priprema:

 1. U manjoj posudi pomešajte brašno, so i limuntus. Mešajte “lupom” (onom kuhinjskom alatkom uspomoć koje razbijate gromuljice ili želite dobiti penastu masu) i polako sipajte vodu i ulje sve dok se masa ne ujednači. Tada dodajte i jestivu boju po želji i dobro promešajte (već nekoliko kapi će obojiti masu).
 2. Premestite posudu na ringlu pa varjačom mešajte i kuvajte masu oko 1 minut, odnosno toliko dugo dok ne postane pregusta za mešanje. Tada je istresite na radnu površinu i rukama još dobro izmesite dok plastelin ne postane sjajan. Oprezno, jer je masa dosta vruća.
 3. Plastelin malo rashladite i to je to – spreman je za upotrebu!