4 zlatna pravila za veću produktivnost na nivou jednog dana

0
69
4 zlatna pravila za veću produktivnost na nivou jednog dana

Kako da budem što bolje organizovana? Kako da postignem više za manje vremena? Kako da se svrstam u red onih super-žena? Pa zapravo vrlo je lako, samo budi dosledna i disciplinovana u svom “postojanju” i nastojanju da od života uvek zgrabiš više. Postoji 4 (moja) zlatna pravila za produktivnost, koja nisam ja izmislila, ali sam ih ja smućkala. 🙂

4 zlatna pravila
voda virucka

4 zlatna pravila za produktivnost

  1. Odluka da želiš da stigneš sve

Ti moraš da imaš “širu sliku” o tome šta i zašto želiš, to je baza i startna pozicija za postizanje bilo čega na nivou dana. Ako ti vidiš uzaludnost u većini akcija koje te sleduju, pa sleduju, to je tvoj izbor i nešto što te sigurno čeka. Zar nije onda bolje napraviti dobar raspored obavljanja svih milih i nemilih dužnosti koje te kao ženu 21. veka sleduju? Pa jasno. Rasteretiš glavu, staviš svoj tajming, svoj raspored. Samoj sebi zadaješ domaće zadatke! Stupaš u akciju, želiš više, želiš kvalitet. To te razlikuje od ostalih ljudi, to te krasi.

Nekada su “loše stvari” koje smo prošle u životu, jedine zaslužne za ovo što mi jesmo danas. Na njima treba biti zahvalan iz više dimenzija, pa i iz one – jer su pojačale želju. Želju za uspehom, za sobom, za kvalitetnim životom po MOJIM merilima vrednosti.

A kada je mnogo obaveza na nivou jednog dana, moja “viša” želja za životom kakvom težim me vuče, tera me da živim day by day, da budem korisna, da mislim i verujem da gradim tu kulu. Da budem ovde i sada!

 

4 zlatna pravila
sve zelje moje

    2. Zapiši!

Sve što zapišeš, nikada i nikome nije na odmet. To daje vrednost tvom danu, više postignutih stvari, više evaluacije nad sobom, nad postignutim, ali bez pritiska – već po ličnom izboru da probam nešto i nekako drugačije. Hajde da zapisujem. I realne obaveze, i misli, i ideje, i datume, i važne stvari i sadržaj iz glave za post na Instagramu… šta god. Zapisane stvari su samim procesom zapisivanja, već prošle neku neuronsku tranziciju koja te brže vodi do izvršavanja mikro – te makro ciljeva.

Uzmi planer i vodi ga mesec dana u kontinuitetu, i videćeš napredak u produktovnisti – više postignutih stvari u određenom vremenskom intervalu.

 

  3. Ne odlaži (stop prokrastinaciji!)

Svakom od nas je tokom odrastanja više desetina puta savetovano „ono što možeš danas, ne ostavljaj za sutra“, međutim iako smo od ranog doba instruirani da odlaganje nije korisno, ono je čest oblik našeg ponašanja.
Izbegavamo i odlažemo različite situacije i aktivnosti koje procenjujemo kao nelagodne, dosadne, naporne.. sve one koje nam remete trenutno ili očekivano buduće uživanje. Često odlažemo svakodnevne obaveze, kućne poslove, učenje, polaganje ispita, završetak fakulteta, radne zadatke, potencijalno neprijatne razgovore sa partnerom ili prijateljima i dr. Činjenica je da bi većina odložila pranje prozora da bi iskoristila sunčan dan i provela vreme u prirodi, međutim takva vrsta odlaganja nije nešto što bismo nazvali problemom prokrastinacije. Povremeno odlaganje obaveza je nešto sasvim prirodno i očekivano, međutim kada odlaganje i izbegavanje postane ustaljeni obrazac ponašanja, kada osoba učestalo prokrastinira sopstvene obaveze i to značajno ometa njeno svakodnevno funkcionisanje i remeti ostvarivanje uspeha u oblastima koje su joj važne, govorimo o problemu prokrastinacije.

Autorski tekst psihoterapeuta Irine Radanović

Nateraj se da uradiš to što možeš odmah – odmah. Odlažući se samo brćkaš u mulju koji te samo stavlja na čekanje i propadanje. Nema tu produktivnosti, ukoliko sve stalno odlažeš. Verovatno postoji set stvari koje često odlažeš, a set koji nikada uopšte ne. Zadatak je osvestiti poentu odlaganja stvari, koliko je pogubna za naš napredak i rast. Ključ jeste u akciji, pa hvala što imam toliko stvari koje treba da obavim, šta bih da mi je život dosadan? Bez smisla i obaveza? A ne, krećem se, živa sam. I to me ispunjava, daje mi osećaj da nešto konkretno i veliko radim. A bila sam ona koja odlaže, jesam još uvek ali u znatno manjoj meri. Postoje neke stvari, kao na primer telefonski pozivi, koji me uvek jednako smaraju i teško mi padaju. Igra mi da ih odlažem, ali ja sam toga svesna. 🙂 Da mi je lakše i zdravije da ih odložim, nego da trpim stres telefonskog poziva. 🙂 Čudno, ali da, tikovi i frikovi. Ali generalno se borim protiv toga i uvek svesno stupim u tu akciju, s lakoćom, jer jedino tako taj tok ima smisla.

4 zlatna pravila
lot’s to do

  4. Multitasking

Multitasking je disciplina koja je dosta osporavana od strane coach-eva, oni u prevodu smatraju da multitasking (obavljanje više radnji/poslova istovremeno) odvlači fokus sa jedne stvari i rasplinjava ga. Dakle, onda on nije jak, pa je efikasnije fokusirati se na jednu stvar.

Ja smatram da mame danas MORAJU da rade više stvari u isto vreme. Vreme u kojem živimo nam nudi mogućnost da budemo sve ono što smo zamislile, ali nam i “uzima” puno. Multitasking je veština koju moramo da unapređujemo. Kako?

Tako što ćemo inicijalno morati da ŽELIMO da odradimo sve to u danu kako bismo postizale svoje ciljeve i bile u skladu sa sobom i svojim sistemima vrednosti.  Zatim ćemo morati da naučimo da nemamo prazan hod. Uvek sebe naterati da iskoristiš vreme u kojem išta čekaš na primer (dete sa sporta, red kod frizera ili da se skuva nešto), ti uradi JOŠ nešto. Postuj na mrežama, uključi veš, oribaj vc, zapiši nešto, pusti neki podkast, napravi kolač… Tako ćeš biti full produktivna, kad daš onaj “extra”deo sebe realnosti i danu, osetićeš veće zadovoljstvo posle, veruj mi na reč. 😉 Sve će raditi kao singerica – sve će biti ODRAĐENO.

Odgovorno tvrdim da se kvalitetan multitasker često oseća kao balon pun zadovoljstva i svrhe, dok u moru obaveza savršeno funkcioniše. Stupa u akciju i dobija reakciju, sasvim logično.

 

Ovo je taj šejk od 4 zlatna pravila koja mi “penju” produktivnost na max, uvek jednako i koja mi rade posao. Ali za sve u životu, tako i za ciljeve se treba boriti. Ovim zlatnim pravilima. Biti dosledan u primenjivanju, tu doslednost preobratiti u igru – u ritual koji TEBI služi i donosi ti punoću u dan. Ti to biraš, ti to kreiraš! Ja nesebično delim ove alate/veštine koje gledam da unapređujem i razvijam, pa treba sve te vrhove osvojiti i usput biti sebi top eh! Samo zamisli scenu minskog polja ispred sebe, ali ono nije minsko polje – već polje divljih jagoda koje zaobilaziš jer nećeš da ih gaziš. A to što ćeš ih pojesti je druga priča, to je već nivo znanja u kojem i jagode znaju da im je lepše u tvom stomaku nego da ih ugazi neka nezgrapna koja je nevešto krenula za snovima. 🙂 #hihihi

Radionica “Od mama do super mama” u svom konceptu ima zakone produktivnosti koje nesebično delim sa vama, uz motivaciju i postupne korake do započinjanja tvog biznisa ili nekakve kreacije na internetu od nule.

U zdravlje!

mamaJo