Search for content, post, videos

Koje fakultete u inostranstvu upisuju naši studenti?

Studiranje u inostranstvu je velika odluka, kako lično tako i po pitanju finansija, zato treba dobro promisliti i bukvalno praviti listu “za i protiv”. Morate sebi odgovoriti na pitanje šta dobijate, a šta treba žrtvovati.

Mi se danas time nećemo baviti, ali mislimo da već i sami znate odgovor na to pitanje. Ukoliko ste odlučili da studirate u inostranstvu, mi ćemo vam predstaviti samo neke od najboljih fakulteta u Italiji, Austriji i Nemačkoj na kojima ima i naših studenata.

Najbolje rangirani fakulteti u Italiji

Samo neki od najtraženijih fakulteta koji mogu biti i vaš izbor ukoliko se odlučite za studiranje u Italiji su: Rome Buisness School, Cattolica University Milano, Accademia Costume & Moda Roma.

Rome Business School

Ukoliko je vaša želja da studirate poslovne studije, ovaj univerzitet može biti pravo mesto za vas. Nema osobe koja nije barem jednom u životu pomislila kako bi bilo lepo otići makar na jedan dan u Italiju i uživati u čarima ove zemlje. Nije nemoguće. Svoju turističku i avanturističku želju možete upotpuniti na najbolji način, tako što biste se tamo i edukovali, imali predavanja kod najuticajnih profesora, sticali sva potrebna znanja iz oblasti poslovnih studija i imali zagarantovan posao nakon toga.

Rome Business School je privatni fakultet sa povećim izborom master studija na čemu mu mogu zavideti drugi fakulteti.  Fakultet se nalazi u Rimu, glavnom gradu Italije, što je još jedan bonus. S obzirom na to da je Rim sedište velikih kompanija, možete kao studenti imati šansu da usavršavate svoje sposobnosti i veštine u praktičnom radu u nekim od najznačajnijih kompanija poput kompanija: Microsoft, Fendi, za ljubitelje rok muzike više nego ostvarenje sna Hard Rock Cafe, Fendi, Eataly, Unicredit banka i mnoge druge. Fokus je upravo na praktičnom radu, konstantno se organizuju projekti gde ćete isprobavati sve ono što slušate na predavanju i to je ono što možete očekivati na ovom fakultetu, ne samo da ćete na najbolji način da učite već ćete imati priliku da se upoznate sa mnogo drugačijim svetom.

Zamislite samo da možete biti deo kompanije kao što je Microsoft, neprocenjivo. Još jedna povoljna činjenica u vezi sa ovim fakultetom, jeste da možete veoma jednostavno usklađivati svoje vreme i obaveze sa pohađanjem nastave, jer pored full-time nastave, postoji i executive nastava pri čemu se nastava organizuje samo subotom i professional nstava pri čemu možete pohađati nastavu nakon radnog vremena i online nastava, odnosno na daljinu kada nastavu možete pratiti online sa živom interakcijom između profesora i studenata.

Na ovom univerzitetu možete upisati master studije umetnosti, marketinga, kulinarstva, mode, HR-a…

Za sve studijske programe sem MBA nije potrebno nikakvno radno iskustvo, već samo diploma o završenim osnovnim studijama kao i to da dobro govorite engleski jezik. Za MBA je potrebno da engleski jezik znate perfektno, kao i da imate makar dve godine radnog iskustva u željenoj oblasti. Studije počinju dva puta godišnje marta i oktobra. Na bilo koji od navedenih programa  možete se prijaviti putem sajta fakulteta. Poželjno da svoju prijavu dostavite 3 meseca pre početka programa.

Cene školarine se kreću od 3500 do 12000 evra, sve u zavisnosti od toga koji ste program odabrali i koji način pohađanja nastave. Fakultet takođe nudi i stipendije koje pokrivaju 30% školarine.

Studenti se danas redovno odlučuju za Italiju jer nudi povoljne stipendije, tačnije 3 vrste stipendija: univerzitetske, regionalne i nacionalne; a sve se odnose na umanjenje troškova školarine.

Studiranje u Austriji

Austrija je sa Italijom i Nemačkom zemlja gde najviše odlaze naši studenti na dalje fakultetsko usavršavanje, a mnogi tamo upisuju i osnovne studije.

Neki od fakulteta na dobrom glasu su: Modul University i Webster University u Beču i Menagement Center Innsbruck MCI.

I pored toga što Austrija nema državne stipendije za studente sa Balkana, naši studenti nastavljaju da idu u Austriju i to čini se sve veći broj njih. Školarina košta oko 1500 evra. Na pojedinim fakultetima se nastava obavezno drži samo na nemačkom jeziku, a negde i na engleskom, zato su i različiti uslovi apliciranja kod fakulteta koji traže nemački, odnosno engleski jezik. Ukoliko se opredeljute za osnovne ili master studije na nemačkom jeziku potrebno je da imate položen C1 nivo znanja ovog jezika. Dok za one fakultete čija se nastava drži na engleskom jeziku potrebno je da dobro vladate jezikom kako biste pratili nastavu.

Webster University u Beču

Webster University Vienna je jedan od fakulteta čija se nastava drži na engleskom jeziku. A ima i smisla jer je ovo zapravo američki fakultet sa sedištem u Austriji, otvorenim 1981. godine. Akreditovan je i u Americi i u Austriji, što bi značilo da nakon završetka studija dobijate diplomu koja se priznaje u obe zemlje.

Ovo je takođe jedini fakultet u Austriji koji je prepoznat od strane instituta CFA. Na ovom fakultetu vas čekaju najveći istraživači, predavanja drže profesori koji predaju na fakultetima kao što su MIT, Harvard i Stenford, i znanje vam je skoro zagarantovano. Ali naravno da to sve košta, fakultet je skuplji u odnosu na druge fakultete u Austriji, ali i odnosu na italijanske fakultete koje smo spomenuli.

Cene se kreću od 20 600  do 36 720 evra na godišnjem nivou. Master studije su skuplje u odnosu na osnovne.

Osnovne studije na Webster uiverzitetu traju tri godine, a od programa su na raspolaganju studije međunarodnih odnosa, menadžmenta, komunikologije, psihologije i biznisa.

Master studije traju od jedne do dve godine, a na raspolaganju su programi iz sličnih grana kao i za osnovne studije.

Fakulteti u Nemačkoj

Nema greške i kada je strudiranje u Nemačkoj u pitanju. Neki od najprestižnijih fakulteta su nemački i nije čudno što mnogi naši studenti žele da upišu osnovne ili master studije u Nemačkoj, jer ono što se radi kod nas i radi kod njih jeste godinama udaljeno, s ogradom, da nikako ne omalovažavamo naše fakultete. Naprotiv, svi fakulteti vole naše studente, jer znaju da su jedni od boljih.  A Nemačka na primer može biti samo jedan stepen više u smislu praktičnog rada, jer se naša edukacija više zasniva na teoriji, a vrlo retko na učenju putem praktičnog rada. To je ono što nedostaje našim učenicima da svoje znanje provežbaju na najbolji način i usavrše.

Svaki deo Nemačke kao da je predodređen za određenu oblast. Tako je Berlin IT centar, dok je Hamburg centar marketinga i odličan za studije komunikologije, medija i izdavaštva.  Minhen je industrijski centar i zadužen za tehničke oblasti, a Frankfurt i Keln su određeni za studije finansija i ekonomije. Sve je više fakulteta koji nude mogućnost slušanja nastave na engleskom jeziku, dok je doskora nemački jezik bio obavezan. Potreban je C1 nivo, vrlo je malo fakulteta koji će priznati B1, ukoliko takvih i dalje ima. Neki od prestižnijih fakulteta u Nemačkoj su: Business School Minhen, Jacobs University Bremen, Brand Academy Hamburg, SRH Hochschule Berlin.

Munich Business School

Munich Business School je idealna škola za sve one koji sebe vide u preduzetništvu i one koji žele početi svoj posao iz snova na globalnom tržištu. Nalazi se u Minhenu, ekonomskom centru i gradu sa visokim kvalitetom života, a opet povoljnim za studente. Studenti često imaju povlastice što se tiče prevoza, besplatnih tura i karata bilo za koncerte, muzeje i druge kulturne ustanove. Sa sve smeštajem, studentima treba oko 1200 evra u toku meseca. Školarina za osnovne studije iznosi 10 400 evra po godini, a za master studije iznosi 24 000 evra ukupno. Iako privatni fakultet, zbog svog konstantnog razvoja dobija neograničenu državnu akreditaciju. I ovde je fokus isključivo na praktični rad, studenti imaju šansu da rade sa najvećim kompanijama kao što su BMW, Siemens, Microsoft, Intel itd.

Program za osnovne i master studije uglavnom je baziran na biznisu, pa tako možete studirati internacionalni biznis, marketing i brend menadžment, biznis u sportu, inovacije i preduzetništvo…

Da biste se upisali na ovaj fakultet potrebno je imati sertifikat iz engleskog jezika, a ako želite da pratite nastavu i na nemačkom, onda morate imati nivo C1, što je slučaj sa ostalim fakultetima u Nemačkoj. Zatim potrebno je poslati CV, motivaciono pismo, kopiju svedočanstava i diplome o završenim osnovnim studijama ukoliko birate master  program, pasoš i fotografija.