Search for content, post, videos

Loši momci belog sporta

Ako poznajete svet profesionalnog tenisa samo preko svojih omiljenih tenisera Novaka Đokovića, Rafaela Nadala ili Rodžera Federera verovatno mislite da je to sport uljudnosti i rezervisanosti.

Različiti ljudski temperametni svedoče drugačije. Bes proizašao iz poraza, raznih povreda  kao što su simptomi teniskog lakta, uganuća ili iščašenja, mogu biti samo neki od uzroka nezadovoljstva tenisera.

Razloga je mnogo za durenje i nepristojno ponašanje, ali da li teniseri ponekada preteruju? Krenimo od početka.

Ilija Nastase

Bivši rumusnki teniser Ilija Nastase je imao nadimak “Nasti” (nevaljao) zbog prljvaih trikova kojima se služio. Na jednom meču je nosio majicu pod košuljom, a kada se naljutio na publiku podigao je košulju i otkrio majicu sa motivom podignutog srednjeg prsta. Ovim je bukvalno poručivao gomili “J… te se!”.

Na britanskom Fed Cup-u je izbačen sa terena zato što je sudiji govorio psovke i nazivao ga pogrdnim imenima. Od strane Međunarodne teniske federacije mu je uručena privremena zabrana. Kasnije se izvinio zbog svog ponašanja.

Takođe je izneo rasističke primedbe na račun bebe Serene Vilijams, čime su potekle mnoge kontroverze u svetu tenisa. Kasnije se i zbog ovog svog ponašanja izvinio.

Nastase je uživao u karnevalskoj atmosferi. Na taj način kao da je izbegavao pritisak i dodatno se smirivao. Tako je kontrolisao situaciju oko sebe. Poznat je pod imenom “Klovnovski princ tenisa”.

Džon Mekinro

Mekinro je često bio glavna tema u svetu tenisa zbog svog kontroverznog ponašanja na terenu. Sitnice su ga dovodile do ludila dok je igrao i zbog toga je  često bio ismevan.

Prva diskvalifikacija se desila 1990. godine na Gren slem turniru. Džon Mekinro je stajao i zurio u linijskog sudiju, pimpujući pritom lopticu. Smatrao je da je sudija doneo pogrešnu odluku. Zatim je u jako kratkom roku polomio dva reketa o pod, da bi usledio niz psovki i prepirki sa sudijom.

Džon je zajedno sa svojim kolegom Ilijom Nastase napravio pravi cirkus na US openu 1979. godine. Big Mek je namerno odugovlačio pre servisa, na šta je Nastase odgovorio nonšalantim ponašanjem: pričao je sa publikom, a nakon toga je legao na teren i pretvarao se da spava.

Mekinro je Rumuna nazvao “kučkinim sinom”, nakon čega je usledio pravi haos. Sudija je diskvalifikovao Nastasea, ali nakon uključivanja drugih zvaničnika meč je nastavljen.

Karsten Arijens

Nemac Karsten Arijens je četiri puta bio izbačen sa meča što ga stavlja na mesto svetskog rekordera u izražavanju besa. 1995.godine u Parizu za vreme meča je bacio reket sa osnovne linije u mrežu i za to dobio prvo upozorenje. Nakon toga je reketom gađao sudijsku stolicu. Reket se odbio i pogodio linijskog sudiju u skočni zglob.

Stefan Koubek

Austrijanac Stefan Koubek je prevršio svaku meru kada je u meču austrijske lige bio iznerviran od strane svog protivnika Danijela Kelera. Navodno ga je Danijel nazvao “drka…om”, pa mu je Koubek prišao i počeo da ga davi.

Ni sam Keler nije cvećka. Poznat je po psovanju publike, sudija i rivala. Pokrenuta je bila i peticija protiv njega od strane kolega, gde su izneli jedanaest razloga zašto Keler treba da bude izbačen sa ATP liste. To se i desilo naposletku, ali iz razloga što je “Ludi Deni” nameštao mečeve.

Goran Ivanišević

“U tenisu zaista ne možeš zadovoljiti sve” – rekao je Goran. Poznat je po svom temperamentu i otvorenosti kako na terenu tako i van njega. U Brajtonu 2000. godine Goran je diskvalifikovan jer je polomio sve rekete koje je doneo i nije imao sa čime dalje da igra.

Nik Kirjos

Australijski teniser koji ima 24 godine već kopa oči svojim indiferentnim odnosnom prema igri i drugim igračima. U Montrealu je Stanislasu Vavrinki u toku meča rekao da njegova devojka ima seksualne odnose sa Tanasisom Kokinakisom. Kirjos je veoma uspešan teniser ali se u javnosti više priča o njegovom problematičnom ponašanju.

Sa kolegom Bernardom Tomićem je isključen iz nacionalnog tima.

Bernard Tomić

Profesionalni australijski teniser Bernard Tomić se suočio sa reakcijom medija zbog svojih nepromišljenih komentara na preskonferenciji. Svojim kritičarima je tada poručio “Vratite se maštanjima o automobilu ili kući iz snova, dok ja idem da ih kupim”.

Zbog ove izjave je sam sebe uvalio u veliku nevolju. Dobio je 12-mesečnu zabranu i izgubio je sve ugovore. Međutim, teško je reći da li je ovaj momak izvukao neku pouku iz ove situacije.

Benoa Per

French Benoit Paire returns the ball to Argentinian Diego Schwartzman during their first round match at the ATP tennis Open in Munich, southern Germany, on April 30, 2019. (Photo by Christof STACHE / AFP) (Photo credit should read CHRISTOF STACHE/AFP/Getty Images)

Francuz Benoa Per je na Siti Openu u Vašingtonu reagovao na neuspešan snimak tako što je sedeo na zemlji kao razuzdan mališan i razbijao reket. Nakon toga je pre početka meča šutnuo klupu i uništio još jedan reket. Dobio je penal od 1 poena za nesportsko ponašanje i kažnjen je sa 16.500 dolara.

Darijan King

Darijan King je ostao zapisan u istoriji tenisa kao osoba koja lako ostane smirena. Posle izgubljenog poena Darijan je bacio reket u zaštitnu zavesu i pogodio linijskog sudiju u leđa. Ovo je odmah značilo diskvalifikaciju. Zaista jedan bizaran razlog za napuštanje terena.

“Ako igrate tenis morate naučiti da gubite. Ovi momci teško gube” – rekao je za ESPN Patrik Mekirno, brat popularnog tenisera Džona Mekirno. Kroz istoriju su se isticali po svojim fenomenalnim rezultatima i uspesima na teniskim listama, ali uporedo sa slavom pratio ih je i loš glas.

Bilo kako bilo ovi teniseri su bili i ostali sportisti koji teško podnose poraz ali se zato bore kao lavovi do samog kraja.

Irma Mićanović