Koja boja laka najbolje pristaje vašem obliku nokta?

0
118
Koja boja laka najbolje pristaje vašem obliku nokta?

Boja laka za nokte je nešto što podleže trendu, kao uostalom i sav asesoar. Ipak, iako svaka sezona ima hit boju, postoje i one koje nikada ne izlaze iz trenda. Između svakog od njih možete pronaći boju koja odgovara vašem obliku nokta, jer je to mnogo važnije od slepog praćenja trendova. Kada jednom shvatite koji je to vaš oblik noktiju i vidite koja boja mu najbolje pristaje, nikada više nećete biti u dilemi. Uz svaki oblik pristaje određena boja laka što vašu ruku čini savršenom tvorevinom.

cetiri tipa noktiju
pet tipova noktiju

Postoji pet osnovnih oblika noktiju: okrugli, ovalni, špicasti, četvrtasti – bez i sa zaobljenim krajevima. Svaki od ovih najbolje stoji određenom obliku prstiju.

Okrugli oblik

okrugli oblik
okrugli oblik nokta

Ovakav oblik najbolje pristaje damama sa nešto kraćim prstima (bez obzira na njihovu debljinu). Izvrstan je za kratke nokte tj. za ruke koje su stalno u upotrebi. Obzirom na to da nema oštrih ivica veoma su izdržljivi i ne listaju se tako lako. Svi tamni mat ili sjajni lakovi pristaju izvrsno. Važno je napomenuti da se tamni lak na ovaj oblik noktiju nikada ne maže na celu nokatnu ploču. To je zbog vizuelnog izduživanja nokta i samog prsta. Žene sa ovakvim oblikom noktiju trebalo bi da izbegavaju francuski manikir.

Ovalni oblik

ovalni oblik
ovalni oblik nokta

Ovalni oblik noktiju ide uz gotovo sve tipove prstiju, ali najbolje izgleda kada su u pitanju kratki i pomalo široki nokti. Ovaj oblik daje iluziju dužine pa je ovako izmanikirani nokat idealan izbor za dame koje se pronaleze u ovoj grupi. Većina svetlih (ali ne i providnih) nijansi lakova stoje ovom obliku. Od tamnih boja izbegavajte mat i zagasite tonove (kao što su bordo, tamno ljubičasta, crna, braon). Boje koje biste trebalo da birate su bebi roze, neon nijanse, velvet crvena.

Špicasti oblik

spicasti oblik
spicasti oblik nokta

Stilleto ili zašiljeni oblik noktiju se preporučuje damama sa izuzetno sitnim šakama i malim prstima. Obzirom na svoj oblik izdužuju prste pa se ne preporučuju vlasnicama dugačkih prstiju. Iako je poprilično nepraktičan oblik i nokti nisu naročito izdržljivi – ovaj trend je trenutni hit u manikiru. Ovakav oblik podnosi sve nijanse boja, kako mat tako i sjajne lakove. Odličan je za crtanje po noktima i njihovo ukrašavanje. Lakira se cela nokatna ploča.

Četvrtasti oblik

cetvrtasti oblik
cetvratasti oblik nokta

Ovaj oblik je fantastičan izbor za dame sa tankim i dugim prstima, kao protivteža. Idalno im stoji francuski manikir i sve boje tamnih lakova. Kod ovog tipa se tamni lak može mazati na celu nokatnu ploču, a podjednako dobar izbor su i mat i lakovi visokog sjaja.

Četvrtasti oblik sa zaobljenim krajevima

cetvrtasti oblik nokta sa zaobljenim krajevima
cetvrtasti oblik nokta sa zaobljenim krajevima

Ovakav oblik je veoma zahvalan zato što izgleda dobro na nešto kraćim i širim prstima, ali i na onima koji su dugi i veliki. Pošto nema oštre ivice ovaj oblik čuva nokte od pucanja i listanja. Sve boje su dozvoljene, od providne preko sedef i neon, mat, pa sve do sjajno-tamnih. I kod ovog oblika se ne maže cela nokatna ploča ukoliko je na kraćim prstima. Ako su i prsti i nokti veliki maže se čitav nokat.