Search for content, post, videos

GLINA i maske za lice i telo iz kućne radinosti

glina za lice

glina za lice

Glina leči iznutra i spolja, o čemu je pisao i otac medicine, Hipokrit. Opisao je više načina njene upotreba za vreme vojnih pohoda, kada su vojnici obolevali od dizenterije, tifusa i raznih infekcija. Lečili su se pijući rastvor vode i gline.

Najznačajnija je zelena glina, a postoje i crvena, žuta i bela. Mikroelementi koji se nalaze u glini i određuju njenu boju nisu prisutni u organizmu čoveka ili ih ima u nedovoljnim količinama. Savremena medicina potvrđuje da glina ima lekovita svojstva i da podstiče odbrambene mehanizme organizma.

Crvena glina je odlična za uklanjanje upalnih procesa kičme i zglobova. Žuta pomaže u smanjenju neuroza. Bela leči bolesti kože. Zelena ima antibakterijsko svojstvo i reguliše prirodnu radioaktivnost tela. Ona je najlekovitija i koristi se i u kozmetici.

Delovanje gline na svakog čoveka je individualno jer se radi o aktivnoj supstanci. U zavisnosti od stanja organizma i glina deluje različito. Za oralnu upotrebu glina mora da ima oznaku ventilirana. Prodaje se u vidu finog praha, a može sadržati i krupnije komade u sebi. Ukoliko želite da napravite masku od gline preporuka je da potražite fino mlevenu, bez krupnijih delova.

Sve maske za lice od zelene gline se preporučuju osobama sa masnom i mešovitom kožom. Bela je izvrsna za suvu kožu. Ne treba da je koriste osobe koje boluju od astme i bronhitisa, jer isušuje sluzokožu. Ukoliko se ne primenjuje ispravno, može doći do mineralnog disbalansa u organizmu i lek lako postaje otrov.

Maska od zelene gline za masnu kožu

maska od zelene gline

maska od zelene gline

-2 kašike gline;

-1 kašika vode;

-3 kapi eteričnog ulja od čajevca, ruzmarina ili nevena;

Maska se pravi u staklenoj ili keramičkoj posudi, jer glina oksidira u dodiru sa metalom. Koristi se drvena špatula za mešanje i nanošenje. Kada dobijete kompaktnu masu (količina vode može da varira), nanesete masku na lice. Kad se potpuno osuši, isperite je mlakom vodom ili tupferima umočenim u čaj od kamilice.

Maska od bele gline za suvu kožu

maska od bele gline

maska od bele gline

-2 kašike gline;

-1 kašika pavlake;

-1 kašika meda;

Masku nanesite na lice i vrat i isperite posle 10 minuta. Ova maska ne bi trebalo da se osuši na licu.

Šampon od gline za kosu

glina za kosu

glina za kosu

Za pravljenje ovog šampona se koristi zelena glina, a pomaže kod masne kose. Efektivno rešava pitanje peruti i opadanja kose. U keramičkoj posudi pomešajte 3 do 4 kašike gline i dodajte vodu dok ne dobijete tečnost. Nanesite prvo na kožu glave, a potom i na kosu. Posle 5 minuta isperite.

Glina za anticelulit tretman

glina protiv celulita

glina protiv celulita

Za ovaj tretman je potrebno napraviti masu srednje gustine tj. polutečnu. Glineni prah pomešajte sa mineralnom vodom i ostavite u staklenoj flaši ili tegli da zri tri nedelje. Zagrejanu masu nanesite na delove sa celulitom i umotajte folijom. Za uspeh ovog tretmana je važno utopliti mesto sa maskom i držati najmanje 30 minuta. Minimum trajanja tretmana je tri nedelje da bi se primetio efekat.