Search for content, post, videos

Evo šta smo sve mogli da naučimo iz kultne triologije filma Kum

Marlon Brando Kum

Kum (prvi, drugi i treći dio) su kultni klasici, jedan od najpopularnijih filmskih serijala svih vremena.

Ova triologija nije samo zabavna gangstersga saga, već je to i slojevita priča o moći, porodici i kapitalizmu.

Marlon Brando Kum

kum

Filmovi i knjiga sadrže veliki broj životnih lekcija koje možemo naučiti od Kuma, a to je svakako “ponuda koju je nemoguće odbiti”.

Instant istorija filma, zanimljive činjenice od začetaka do danas

1. NE OBEĆAVAJTE AKO ZNATE DA NE MOŽETE OBEĆANJE I ISPUNITI

Vaša reč je najvažnija stvar koju imate da ponudite. Ne uzimajte je zdravo za gotovo. Uvek prvo razmislite možete li obećanje ispuniti. Sasvim je u redu na pokoji zahtev reći „ne“ (osim ako nije na dan kada se udaje vaša ćerka).

2. NE MEŠAJTE SE U PRIVATAN ŽIVOT DRUGIH LJUDI

Pogotovo se ne mešajte u život bračnog para. Trač ili davanje saveta o ličnim stvarima i treba uvek ostati nečiji lični život- to je pravo na privatnost koje se mora poštivati. Kad su Koni i Karlo imali svađu za stolom, Soni je pokušao intervenirati, ali je bio ućutkan od gospođe Corleone “Soni, ne mešaj se” – Karmela Korleone

3. PORODICA JE NAJVAŽNIJA STVAR U ŽIVOTU

Krv je gušća od vode. “Čovek koji ne provodi vreme sa svojom porodicom, nikada ne može postati pravi muškarac” i “Jedino bogatstvo na ovom svetu su deca, važnija od sveg novca ili moći na zemlji” – Don Vito Korleone

4. NEMOJTE IĆI PROTIV SVOJE PORODICE

Nemojte biti kao Fredo Korleone. Bez obzira na to koliko ne volite svoju porodicu, oni su vaši. Iz poštovanja, nikad ne idite protiv svoje vlastite krvi, osim ako niste spremni na posledice otuđenja (ili smrt). “Fredo,  ti si moj stariji brat, i ja te volim. Ali nemoj nikada ići protiv porodice. Nikad. “- Majkl Korleone

5. NIKAD NE REAGUJTE DOK STE EMOTIVNI

Delujte nakon što ste u glavi promislili o svim mogućim posledicama koje bi se mogle dogoditi. Mislite mudro i diplomatski. Emocionalni ispadi, poput onih Santino “Soni” Korleonea, koje su ga na kraju dovele do dna. Zašto? Jer je postao predvidljiv. Nemojte nikada postati predvidljivi. “Nikad ne mrzite svoje neprijatelje. To utiče na vaš sud. ” – Majkl Korleone.

6. DRŽITE PRIJATELJE BLIZU, ALI NEPRIJATELJE JOŠ BLIŽE.

Jednim okom uvek pazite na svoje neprijatelje, a životnu partiju šaha igrajte precizno, predano i taktički. Zadržite dobre odnose, jer se u protivnom nećete moći vratiti u igru. Pogotovo u javnosti. Kad je Majkla Korleonea zastrašivao senator Pet Geri,  on je jednostavno odgovorio: “Moja ponuda je ovo… ništa.” On je zadržao senatora u svom krugu i na kraju ga držao u šaci.

7. USPOSTAVITE PRIJATELJSTVA IZ POŠTOVANJA, POSLOVANJA I POVERENJA

Porodicu ne možete birati, ali prijatelje možete. Uzmite u obzir prednosti koje određeno prijateljstvo može da donese. Isto tako, uzmite u obzir nedostatke. Izvagajte prednosti i mane i pažljivo odaberite. “Prijateljstvo je sve. Prijateljstvo je više od talenta. Ono je više od vlade, gotovo jednako kao porodica.” – Don Vito Korleone.

8. KRIMINALCI NA UTICAJNIM POZICIJAMA SU NAJMOĆNIJI KRIMINALCI

Od Volstrita do Bejstrita, međunarodni investitori i političari, ljudi na visokim pozicijama mogu stvoriti više haosa i uticati na svoju porodicu na puno lošiji način od prosečnog kriminalca. Dakle, obrazovanje i rad su vaši putevi prema gore, u gornje slojeve društva. To je životna lekcija koju morate prigrliti ako želite da postanete uspešan i moćan. Prosečni ulični kriminalac neće se proslaviti u velikoj shemi poslovanja. “Advokat s aktovkom može ukrasti više novca od muškarca s pištoljem.” – Mario Puzo – Kum
Majkl: Moj otac se ne razlikuje od bilo kojeg moćnog, snažnog čoveka, niti od predsednika ili senatora.
Kej Adams: Znaš li kako naivno zvučiš, Majkl? Predsednici i senatori ne ubijaju ljude.
Majkl: Oh. Ko je sada naivan, Kej?

9. VAŠ POSAO MORA OSTATI PRIVATNA STVAR, O POSLU RASPRAVLJAJTE SAMO S ČLANOVIMA PORODICE

Majkl Korleone: “Nemojte me pitati o mom poslu!” Ne raspravljajte o svom ličnom ili porodičnom poslu sa strancima. Nikad se ne zna ko će iskoristiti te podatke u svoju korist, za svoje lične dobitke.

10.NASILJE JE ZADNJA OPCIJA

Kroz celu pruču Kuma provlači se poruka o preferiranju diplomatije umesto nasilja. Nakon što rat počne, životi su izgubljeni, poslovi usporavaju ili se potpuno zaustavljaju, a to je finansijski poražavajuće. “Ne volim nasilje, Tome. Ja sam poslovni čovek. Krv je veliki trošak.”- Solozo.

11. DROGA JE NEPOŽELJNA

Čak i kriminal imaju listu nepoželjnih stvari, a droga je na vrhu. Prodaja droge kvari nečiji javni imidž. “Istina je da imam mnogo prijatelja u politici, ali oni ne bi bili tako prijateljski nastrojeni da znaju da prodajem drogu umesto kockanja, kojeg smatraju bezopasnim porokom. “Ali droga, to je prljav posao.”- Don Vito Korleone.

12. NIKAD NEMOJTE NEŠTO TRAŽITI A DA ZAUZVRAT NE PONUDITE SVOJE PRIJATELJSTVO I POŠTOVANJE

Kada od nekoga nešto zahtevate, učinite to s poštovanjem i ponudite zauzvrat prijateljstvo i odanost. U protivnom smatrati će vas slabim, nepouzdanim i nepoverljivim. “Sada si ti došao k meni i kažeš: ”Don Corleone, podari mi pravdu”. Ali nisi pravdu tražio s poštovanjem. Nisi mi ponudio prijateljstvo, čak nisi ni razmislio da mi se obratiš sa “Kume”. Umesto svega toga, ušao si mi u kuću, na dan venčanja moje kćeri, i tražiš od mene da ubijem za novac.” – Don Vito Korleone.

13. IZGRADITE SNAŽNU ZAJEDNICU

Pomažite drugima i dobićete pomoć natrag. Takođe ćete dobiti poštovanje. Don Vito Korleone izgradio je snažno carstvo jake zajednice. Pomagao je susedima i prijateljima i uspostavio veliki ugled. “Jednog dana, a taj dan možda nikada neće doći, ja ću pozvati vas da učinite uslugu za mene” – Don Vito Corleone

14. NE UZIMAJTE STVARI PREVIŠE LIČNO

Ponekad, jednostavno morate imati na umu da ” to nije lično, to je posao” – Majkl Korleone.