Search for content, post, videos

Kratka životna priča jednog spermatozoida

zivotna prica jednog spermatozoida
zivotna prica jednog spermatozoida

zivotna prica jednog spermatozoida

Svako biće na kugli zemaljskoj ima neku svoju životnu priču. Čak i ona bića koja ne govore ljudskim jezikom međusobno pričaju svoje životne priče. Ustvari, ponekad jezik i nije neophodan da se ispriča jedna životna priča. Ponekad je potrebno samo da posmatrate.

Svoju životnu priču jedan spermatozoid počinje u toplom domu, okružen braćom i sestrama. Ova mnogočlana porodica veoma dobro raspoređuje dužnosti tako da svako od njih vrlo dobro zna svoj zadatak. Čim se rode, spermatozoidi imaju svoja zaduženja i trude se da ih ostvare. Ne zato što tako od njih traže roditelji, već zato što će tako sebi obezbediti bolji život. Ukoliko ne uspeju, smrt je jedini ishod.

Svoje putovanje spermatozoid počinje ejakulacijom, gde brzinom od 5 km/h putuje iz svog doma do vagine. Kad se nađe na nepoznatoj teritoriji, počinje njegova životna priča. Apdejtuje svoju ugrađenu mapu za kretanje po nepristupačnom terenu i započinje osvajanje svog Mont Everesta.

Spermatozoidi imaju neverovatno izgrađeno čulo mirisa (i još po koju karakteristiku) što im pomaže u izvršenju zadatka. Prateći miris feromona, on se lagano kreće kroz kanjone i klisure ženskih reproduktivnoh organa, pazeći na sopstvenu bezbednost. Prosečan muškarac prilikom jedne ejakulacije izbaci čak do 250 miliona spermatozoida. I samo jedan će uspeti da stigne do cilja.

Većina članove ove porodice će izgubiti život već na samom početku. Unutrašnjost vagine je kisela sredina, dok spermatozoidi rastu u baznoj sredini. Zbog te razlike, više od 95 % njih će izgubiti svoj život, a da nisu ni dobili priliku da započnu svoje putovanje. Međutim, ostalih 5 % hrabro nastavljaju svoju bitku i kreću u osvajanje istog cilja. A to je oplodnja jajne ćelije.

Kada pređu prepreku zvanu negostoljubiva sredina, spermatozoidi dolaze do materice. To je njihov potencijalni budući dom, ali da bi se uselili baš tu, moraju se odbraniti od armije belih krvnih zrnaca koji čuvaju i štite svoje kraljevstvo. Naime, na svakom koraku putovanja do jajovoda, spermatozoidi su izloženi konstantnim napadima belih krvnih zrnaca. To je pravo polje bitke, gde se dve vojske sudaraju i gde nema milosti. Jedino oružje ovih malih, hrabrih ratnika jeste jurnjava napred. Sa druge strane, odbrambeni mehanizmi neprijatelje ne sprovode u zatvor, već im presuđuju po kratkom postupku.

Prosečna dužina koju jedan spermatozoid treba da pređe kroz matericu je oko 7,5 cm što je za nekog ko je veliki 0,05 milimetara zaista epsko putovanje.

I samo mali broj njih može da se pohvali i tom pređenom preprekom. Međutim, tu nije kraj. Desetkovani spermatozoidi, čiji broj je prepolovljen posle putovanja kroz matericu kreću prema jajovodima. Iako ih vodi savršeno čulo mirisa poneki od njih će zalutati i skrenuti u pogrešnom smeru, te stići na mesto gde nema jajne ćelije. Ovi drugi, koji su izabrali pravi put se sreću sa negostoljubivom sredinom jajovoda. I tu naša životna priča dobija obrise osvajačkog pohoda, jer kada stignu toliko blizu cilja, mala je verovatnoća da će odustati.

Jajovodi su za spermatozoide nešto poput vožnje po serpentinama. Put prepun krivina i zavijutaka, gde ih iza svakog ćoška čeka kamenje, klizav teren i rupe na putu. Unutrašnjost jajovoda je obložena tzv. dlačicama u koje, ako se spermatozoid upetlja završava svoj život. Samo mali broj njih uspešno pređe i ovu vožnju. Kada izađu iz tog mračnog tunela nailaze na prostranu dolinu gde ih čeka jajna ćelija.

Po nekim procenama, samo 6 do 12 spermatozoida doživi priliku za sudbonosnim susretom. A samo jedan ga i ostvari.

Životna priča ovih malih i hrabrih junaka dobija epilog vredan ekranizacije. Najbrži opstaje. Onaj koji prvi stigne do jajne ćelije dobija priliku da svoj život i realizuje je. Probijanje opne nije nimalo lak posao, međutim posle toliko pređenih prepreka junak naše priče je postao jači i odlučniji. Spoj najmanje i najveće ćelije u ljudskom organizmu izgleda, najblaže rečeno, kao borba Davida i Golijata. Pomalo nepravedno, reklo bi se. Ipak, kada spermatozoid probije opnu, njegova životna priča dobija pravi smisao. Ispušta određene supstance koje je oblažu zaštitnim omotačem i koji odbija sve ostale plivače.

I ne, tu se ne završava životna priča jednog spermatozoida. Ona tek počinje, u divljem plesu sa jajnom ćelijom koji će na kraju stvoriti jedan život.