Koje su prednosti i mane mobilnih tendi?

0
15

Više se ne postavlja pitanje da li su tende neophodne jer je opšte poznato da značajno spuštaju temperaturu u prostoru koji pokrivaju, dekorativne su i pružaju privatnost. Zbog svega toga su bile i ostaju najbolji način odbrane od sunca i drugih vremenskih prilika na terasama, balkonima ili otvorenim prostorima.

Mobilne tende se prave kao horizontalne, vertikalne i poluoble i svuda se rado koriste. Reč je o modelima koji se podižu i spuštaju prema potrebi, a način pomeranja zavisi od vrste tendi.

Vertikalne se pomeraju gore – dole, ali mogu i levo – desno na određenu dužinu. Horizontalne se izvlače, baš kao i polu-oble, ali i pomera se nagib, kod nekih modela više, a kod nekih manje.

Koju god da izaberete nesumnjivo je da su prednosti velike i u glavnom dobro poznate, ali da li postoje i neke mane?

Za vas smo tražili mišljenje i proučili iskustva korisnika pa vam ih prenosimo u nastavku daljeg teksta. Pogledajte najveće prednosti, ali i najčešće mane pa tek onda donesite odluku o kupovini.

Najveće prednosti mobilnih tendi

Tende koje se pomeraju su jedan od najčešće korišćenih modela i omogućavaju korigovanje prodora direktnog svetla u prostor ispod, ali i mnogo toga još.

Savršena zaštita od sunca

Platno tendi je vodootporno, napravljeno od nautičkog platna koje se ne menja pod uticajem sunca, a neće imati uticaj ni vetar ni kiša.

Ipak, najveća prednost je u tome što je ovo jedina zaštita koja je UV nepropusna, tj. predstavlja odličnu zaštitu od sunčeve radijacije koliko god da je ona jaka.

Upravo zbog ovog činioca, ispod tende je mnogo prijatnije, a temperatura nekoliko stepeni niža nego što je to slučaj pod klasičnim paviljonima i suncobranima. Tende su jednostavno pravi način.

Fleksibilnost upotrebe

Mobilne tende su fleksibilne kako za postavljanje tako i za upotrebu. Mogu se postaviti bilo gde, a kada se postave mogu i skupiti za minimalno zauzimanje prostora kada god je to potrebno.

Pomeranje u skladu sa uglom sunčevog zračenja, sklanjanje tokom perioda kada nije potrebna čini prostor značajno iskorišćenijim, a tendu mnogo dugotrajnijom nego klasični model.

Kreiranje prostora koji se koristi tokom cele godine

Prva namena tendi jeste zaštita od sunca, ali štite i od ostalih vremenskih prilika. Upravo zato su odličan način da od otvorenog prostora stvorite korisne površine koje će se koristiti tokom cele godine.

Pružiće zaklon kod umerenog vetra, kiše i snega pa će pokrivka biti odlično iskorišćena tokom svih godišnjih doba i u većini situacija će pružiti dosta dobru zaštitu.

Savršene za promociju biznisa

Platno tendi je odlično za postavljanje logo-a, naziva firme, slogana…ili nekog drugog promotivnog koncepta jer će ih videti mnogi sa dosta velike udaljenosti.

Tende koje se pomeraju će biti interesantne jer će češće „upadati“ u oko, pomerajući svoj položaj privlačiće pažnju pa će sasvim sigurno biti i mnogo zapaženije od fiksnih modela sa istim konceptom.

Uvećava vrednost prostora koji štiti

Ulaganjem u tende sasvim je sigurno da ulažete i u veću vrednost svog doma ili poslovnog prostora.

Prvi razlog za to se nalazi u prostoj činjenici da objekat više vredi ako ima mobilnu zaštitu od sunca. Budući vlasnici dobijaju već implementiran sistem pa ne moraju da brinu o tim detaljima i takvi detalji im se sviđaju pri kupovini.

Osim toga, mobilne tende sasvim sigurno čuvaju prostor ispod pa ako ih postavite na terasu ili balkon primetićete jasnu razliku u zaštiti prostora ispod što znači i veću prednost spoljnog prostora uz manje ulaganje.

Koje su mane mobilnih tendi?

Teško je pronaći zamerke mobilnim tendama, ali neke od primedbi mogu da budu i:

Veća briga o mehanizmu i platnu

Tende koje se pomeraju imaju mehanizam koji je izuzetno otporan, ali i zahteva određen stepen brige i zaštite, naročito tokom vlage i zimskog perioda.

To konkretno znači da se platno tende mora osušiti pre skupljanja, a mehanizam skupljati tokom hladnog vremena ili jačih udara vetra.

Viša cena

Upravo zbog svih mogućnosti jasno je da su mobilne tende skuplja vrsta u odnosu na fiksne opcije.

Ipak, brojne mogućnosti i opcije podešavanja su nešto što je vrlo korisno i dobar razlog zašto se ipak plaća viša cena kod tendi koje se pomeraju i tako se prilagođavaju potrebama za zaštitom.

Ovog leta sunce pokazuje svoju ćud već od juna meseca. I u budućnosti će biti tako jer se klima menja pa su sve češći periodi tokom cele godine kada je temperatura izuzetno visoka, a radijacija jaka.

Zaštitite spoljašnji prostor i pružite sebi priliku da uživate u prijatnoj hladovini potpuno zaštićeni od sunca. Mobilne tende će vam to svakako omogućiti.