Kako da mladi uplove u samostalan i nezavisan život

0
161
Kako da mladi uplove u samostalan i nezavisan život

U današnje vreme je sve teže odlučiti se za osamostaljivanje i odlazak iz sigurnosti porodičnog doma. Mladi se usled loše finansijske situacije sve ređe odlučuju na ovaj korak nesvesni da uz samo malo planiranja i donošenja pravih odluka mogu da započnu samostalan život. Na ovim prostorima se svake godine pomera granica kada je u pitanju nezavisnost i iako ne žele da priznaju, mladi nisu hrabri da se otisnu u samostalnost. Upravo zato im treba vodič koji će da im pomogne pri donošenju odluke ali i kako da zaista postanu samostalni.

Trošite novac pametno

Mali broj ljudi je naviknut na planiranu kupovinu i šopingovanje samo kada za to zaista ima potrebe. Većina mladih troši novac bez razmišljanja o budućnosti i ne planira svoju finansijsku budućnost. Ipak, ukoliko se napravi detaljan plan trošenja, primetno je da se svakog meseca može uštedeti velika količina novca. Počnite sa pravljenjem tabele u koju ćete ubacivati sve podatke koji se tiču priliva i odliva novca. Na ovaj način ćete uvek imati uvid u trenutno stanje i sve troškove koji vas očekuju tokom tog meseca i možete da vidite koliko novca možete da ostavite sa strane.

Kako da steknete sigurnost?

Sticanje sigurnosti da se zaista odselite iz porodičnog doma je najteži deo ovog procesa i najviše će uticati na donošenje odluke. Jedan od najvećih problema koji mladi ističu kao najčešći uzrok zašto još uvek žive kod roditelja jeste sigurnost koju im pruža porodično gnezdo. Upravo to gnezdo je sigurnost koju mladi osećaju, ali se pored toga podsvesno javlja i osećaj krivice što će napustiti roditelje i odseliti se. Ukoliko roditelji nisu spremni na odlazak deteta, to ume dodatno da stvori nepovoljne uslove za sticanje sigurnosti. U ovim slučajevima svi treba da se potrude i shvate da je vreme za novi period u životu koji će doneti brojne pozitivne promene.

Pronalazak novog doma

Većina mladih se prvi put susretne sa preseljenjem tokom studiranja ako ono podrazumeva odlazak u drugi grad. Kada osete ovu vrstu nezavisnosti, proces osamostaljivanja može da im padne lakše. Znaju kako da pronađu novi dom za sebe, umeju da se snađu, poznaju delove grada koji bi im odgovarali i imaju osećaj za nezavisnost. Kada je u pitanju potraga za novim domom, mladima najviše odgovaraju povoljni stanovi u Beogradu koji mogu da im pruže blizinu gradskog prevoza, komfor i omoguće im da stvore svoj prostor.

Sigurna mesečna primanja

Finansije spadaju u glavni faktor koji utiče na mogućnost života van porodičnog doma. Svako ko želi samostalnost, treba da bude spreman na finansijski deo ove situacije i da bude siguran da će moći da izmiri sve mesečne troškove. Kako biste bili ubeđeni da nećete imati problema sa finansijama, potrebno je da pronađete siguran posao koji će vam omogućiti mesečna primanja dovoljna da možete da podmirite sve račune. Pored toga, ova obaveza će vam pomoći da se osamostalite i postanete nezavisni jer ćete shvatiti značaj koji posao ima u vašem životu.

Izazovi i benefiti

Jedna prepreka na koju ćete naići je donošenje konačne odluke da se osamostalite, dok je druga ona koja se odnosi na samostalnost koju ste stekli. Odjednom ste vi zaduženi za donošenje svih odluka, treba da organizujete svoj život na drugi način, ritam života vam postaje drugačiji i navike vam se menjaju. Ipak, već nakon prvih nekoliko dana ćete primetiti i sve benefite samostalnosti – možete da organizujete vreme bez uticaja na druge, sami organizujete slobodno vreme i ne morate da se brinete da li će vaš ritam života da utiče na nekog drugog.

Biti nezavistan je proces koji traje i nakon što uspete da uradite sve neophodno da dođete do tog stadijuma u životu, počinje nova faza u vašem životu. Potrebno je samo da skupite hrabrost i uđete u novo poglavlje u vašem životu.