Istina na društvenim mrežama i unutrašnja istina. U čemu je razlika?

0
100
Istina na društvenim mrežama i unutrašnja istina. U čemu je razlika?

Od kad postoje, društvene mreže pomeraju granice ljudskog poimanja sveta. Iako imaju svojih prednosti, jer možete ostati čitav dan kod kuće, u pidžami, a i dalje biti u toku, takođe imaju i svoje nedostatke. Naime, na društvenim mrežama, tom ogromnom plesnom podijumu, kao da ne postoji filter, te je istina postala vrlo diskutabilna kategorija. Na društvenim mrežama svako može da kaže šta god poželi, bez nekih većih posledica. Na tim platformama, svako može biti ono što poželi. Bez nekih većih posledica. Ili, za to postoje neke?

mrežama
selfie, kao istina

Iako društvene mreže mogu da urade mnogo dobrih stvari za nas, jedno ne mogu da učine: da nas izleče. A baš na tom podijumu se nalaze najrazličitiji profili ljudi, sa svojim stavovima, strahovima i bolestima.

Na društvenim mrežama možete pronaći smešne, korisne, tužne i ružne stvari.

Zavisi šta tražite. One mogu biti inspirativne, jer će se neko posle nečeg pročitanog zaista zapitati. Mogu biti afirmativne, jer će neko dobiti ideju za novi posao. Mogu biti i korisne, jer ćete pročitati tuđe iskustva, pa nećete morati da pogrešite kao neko drugi. Ali, istina na njima nikada neće biti jednaka onoj našoj, unutrašnjoj istini.

Jer, čim smo zakoračili na taj podijum, malo smo se sredili. Obukli najlepšu odeću. Napravili lepu frizuru. Stavili parfem.

Interakcija na društvenim mrežama se potpuno preselila u našu realnost. Ali, apsurdno, ona i dalje nije realnost.

I ne postoji u istoriji čovečanstva vreme kada smo bili više povezani, a manje vezani. Ne postoji vreme kada je istina bila toliko dostupna, a toliko izvrnuta. Jer, istina na društvenim mrežama je samo iluzija postojanja nečijeg života. Ona prava, unutrašnja istina, se nalazi isključivo u nama.

I ono što je neophodno da razumemo je da se naša unutrašnja istina ne menja postojanjem one na društvenim mrežama. Šta god mi želeli da budemo, to jedino možemo postati u realnom životu i vremenu. A ne na fotografijama. Uostalom, zašto žene zinu kad hoće na naprave selfi?

I ta razlika između istina nikad nije bila jasnija nego danas. Ona je dokaz da svi mi vodimo svoje unutrašnje ratove, sa svojim manama i vrlinama, sa sopstvenim demonima. Takođe je važno shvatiti, ukoliko znamo da postoji razlika između te dve istine, jedino mesto na kom možemo naći sve odgovore koji nas zaista zanimaju o nama samima jesmo mi sami. Društvene mreže i jesu jedno veliko ogledalo gde se refleksija vrši prema zakonima fizike, a ne onako kako se nama dopada