Search for content, post, videos

Halloween zabava i strahote ove godine u Kanadi

halloween
halloween

duh koji bezazleno izgleda danju

Halloween, Noć Veštica ili Noć Mrtvih slavi se svake godine 31. oktobra na Zapadu, kad su kod pravoslavnih i katoličkih hrišćana – praznici Sveti apostol Luka i Svi Sveti (svi umrli). Antropološko-religijska paralela. Ne postoji definisan početak ovakvog tipa proslave. Antropolozi su po ovom pitanju podeljeni. Jedni tvrde da je ovaj praznik vezan za slavljenje mrtvih i svetih u Zapadnom Hrišćanstvu, dok drugi smatraju da je Halloween zaostavština Keltske kulture. Kelti su na sličan način nekada obeležavali kraj uspešne žetve.

halloween

hunted house

Već sada je većem delu sveta poznato da ovaj praznik obeležavaju strašne maske, horor-stil dekoracija kuća i gomila slatkiša.

halloween

halloween

Deca pod maskama idu od kuće do kuće sa rečenicom “trick or treat” pozdravljaju domaćina, koji ih uvek časti (treat).

Deca odlaze samo u kuće ispred kojih stoji bundeva sa upaljenom svećom. To je znak da porodica slavi ovaj praznik. Kuće bez bundeve su uglavnom naseljene emigrantima sa bliskog istoka ili slično. Deca emigranata koja stasavaju u Kanadi uglavnom vrlo brzo usvoje Halloween, jer je prosto nemoguće odupreti se toj euforiji.

halloween

noc vestica

Osim što se ulice šarene od kostima i lampijona u Noći Mrtvih, ovo je redak dan kada možete da vidite ljude na ulicama. Kanadska predgrađa su do te mere “mirna” da najčešće izgledaju kao da su napuštena.

Ono što se ponavlja već decenijama su upozorenja i policijske istrage o iglama koje su se našle u slatkišima u Halloween noći.

Prosto je za nepoverovati da je neki pokušaj ljudskog bića u stanju da tako nešto uradi. O motivima takvih ljudi ne vredi raspravljati. Ostaje samo nada da će policija jednog dana uspeti da pronađe one koji su bili u stanju da takvu gadost urade. Ove godine nije izostalo bar nekoliko desetina ovakvih upozorenja širom Kanade. Škole su obavestile roditelje da se sakupljeni slatkiši iz Noći Veštica prvo provere pre nego što se daju deci. Torbe koje su prepune slatkiša ni slučajno ne smeju da ostanu bez nadzora…

A u Srbiji nažalost, Noć veštica – zamenjuje sve više svake godine – Sve svete i Svetog Luku. Iz neobrazovanja, kulturološke rasklimatanosti, snobizma, šta li… mi decu oblačimo u vampire i veštice na taj dan. Čak i trošimo pare koje nemamo, na kupovinu odeće iz ciljanih Halloween kolekcija u poznatim, zapadnim buticima. Sprdamo se sa svojim, eonima starim tradicijama. A prihvatamo oberučke tuđe, paganske tradicije. Čak bismo i igle u kolačima prihvatili sa: “Wooooww što je doooobrooo!!!”

Šta je to sa nama?!