Gumene čizme – neizostavni trend za kišno vreme

0
223
Gumene čizme - neizostavni trend za kišno vreme

Kiša je savršen izgovor da nosite gumene čizme. Dugo su bile izopštene iz mode, uglavnom zbog neprivlačnog oblika i dezena. Međutim, praktičnost ove obuće za kišno vreme niko ne može da ospori, pa su se i dizajneri gumenih čizama potrudili da ih oblikuju. Danas su one postale modni must have, jesenji par obuće koji morate imati u svom cipelarniku. Pored toga što vam jedino gumene čizme omogućavaju suvo stopalo, boje i modeli su zaista neverovatni. Veoma lako i lepo se uklapaju u većinu outfit-a. Mi vam predstavljamo neke od najpoznatijih, ali i one za koje možda niste znali da postoje.

“Hanterice”

hunter gumene cizme
hunter gumene cizme

Kada je 1856. godine amerikanac Henry Lee Norris, koji se naselio na Škotsko tle, napravio fabriku za preradu i obradu gume, imao je svega četiri radnika. Do početka Prvog svetskog rata kompanija je zapošljavala 600 ljudi i pravila najviše nošene čizme na svetu, nadaleko poznate pod imenom Hunter. Fabrika i dalje koristi nasleđene tehnike u proizvodnji gumene obuće. Hunter čizme se sastoje od 28 delova koji se ručno spajaju. Napravljene prevashodno za kretanje po vlažnom i nepristupačnom, klizavom terenu, dizajn je osvojio svet, a kvalitet opravdao cenu. Hunter gumene čizme su dobile dva Kraljevska priznanja Njenog Visočanstva kraljice Elizabete za kvalitet.

“Kroksice”

gumene cizme crocs
crocs gumene cizme

Ova neverovatno popularna linija obuće je za poslednjih 20 godina prodala preko 200 miliona pari obuće u celom svetu. Njeni osnivači, Scott Seamans, Lyndon Hanson i George Boedecker Jr. su počeli da prave obuću od posebne pene za korišćenje u spa centrima. Izuzetno lagana i anatomski prilagođena papuča je brzo pronašla put do širokih narodnih masa pa se proizvodnja proširila i na drugu vrstu obuće. Crocs čizme su veoma poznate po svom patentiranom dugmetu (belom prstenu) koje omogućava lakše nazuvanje. Tajna udobnosti i lakoće ovih čizama leži u posebnom materijalu, Croslite, specijalno napravljenoj ćelijskoj peni koja se oblikuje prema stopalu.

DSquared

dsquired gumene cizme
dsquired gumene cizme

Braća blizanci iz Toronta, Dean i Dan, su osnivači ovog kanadskog brenda koji se, između ostalog, bavi i dizajnom i proizvodnjom gumenih čizama. Svoj kreatorski put su započeli u čuvenoj njujorškoj školi dizajna Parson. Pre nego što su osnovali svoju kompaniju radili su kao dizajneri za modne kuce Versace i Diesel. Njihove modele su promovisale poznate svetske zvezde kao što su Madonna, Ricky Martin, Nicolas Cage. Njihov slogan je: “Rođeni u Kanadi, žive u Londonu, ostvareni u Italiji.” Neobičan i veoma zanimljiv spoj potpetica na gumenoj obući donosi veoma šik i urban model čizama.

Tigar

tigar gumene cizme
tigar gumene cizme

1935. godine kompanija Tigar je osnovana kao mala manufaktura za izradu proizvoda od gume. Na početku su proizvodili isključivo opanke da bi posle završetka Drugog svetskog rata počeli sa proizvodnjom ostalih vrsta obuće. Najpoznatija i najuspešnija domaća kompanija koja već decenijama pravi namensku obuću za lov i ribolov, radnu i sigurnosnu obuću. Svaki par čizama koji izađe iz ove fabrike napravljen je ručno, od prirodne gume (kaučuka) i stoprocentno su vodonepropusne. Maniera i Brolly su njihove dve linije modne gumene obuće koja se pored kvaliteta može pohvaliti i veoma modernim i neobičnim dizajnom.