Da li znate krucijalnu razliku između šefa i lidera?

0
50

I zašto svi šefovi iz nekadašnjih preduzeća nisu postali lideri? Postoji ogromna razlika između šefa i lidera, toliko vidljiva, naročito ako se primeni na pravilnom uzorku. Tako, vi u jatu orka kitova imate lidera. A u grupi ljudi se obično pojavljuje šef.

Šef je menadžer koji ima svoje podređene i samo prenosi naređenja. Sa druge strane, lidera krase inspirativnost i pokretačka energija te izuzetno podsticajan pristup grupi (a ne zaposlenima, kako sami kažu!).

Šefovi uvek imaju gomilu prioriteta, dok lideri imaju svega nekoliko (dva ili tri). Šef uvek misli da je dobro da obavlja više poslova od jednom. Lider zna da to nije dobar izbor. On se, za razliku od šefa, fokusira uvek samo na jedan posao. Šefovi uvek samo govore o promenama, dok se lideri menjaju. Šef govori ja, lider mi. Šef koristi ljude, a lider ih razvija. Šef je fokusiran na proces, a lider na ljude. Šef izuzetno voli da ga oslovljavaju titulom, dok se kod lidera podrazumeva da su svi kolege, sa imenom i prezimenom.

Šef uvek kaže hajde, a lider hajdemo! Bez izuzetka.

Šef voli da kažnjava. Lidera uvek više ispuni motivisanje. On, takođe, voli slobodu mišljenja i gomilu ideja, a šef uglavnom želi da se stvari rade po protokolu.