Ljudski um i 9 činjenica koje dokazuju da smo sposobni za sve

0
82
Ljudski um i 9 činjenica koje dokazuju da smo sposobni za sve

Čovekov um je čudesan. Putem njega možemo ostvariti vrhunac u bilo čemu, ostvariti naše snove i postići sve naše ciljeve. Ipak, ako sve to želimo, najpre trebamo razumeti principe po kojima on funkcionira.

Pozivamo vas da naučite činjenice o radu uma i počnete ta znanja da  koristite već danas.

1. Mentalni rad ne umara um

Osećaj umora dolazi zbog naših emocija. Krv cirkuliše kroz mozak tokom njegovog aktivnog rada a on se pri tom ne menja. Mada se krv čoveka koji je, na primer radio ceo dan, znatno menja.

2. Umni aparat uglavnom radi automatski

Više od polovine današnjih misli su misli od juče. Zbog toga je pesimistima teško izmjeniti svoju percepciju sveta. Oni bukvalno trebaju da očiste svoj um i češće da reaguju na pozitivne stvari.

3. Ljudi vide ono o čemu razmišljaju

Sve misli se pretvaraju u životna iskustva. Na primer, ako sanjamo o putovanju u Pariz, sve će nas podsećati na taj grad. Ako želimo da promjeniti svet oko sebe, promenimo najpre svoje misli.

4. Našem umu je potreban trening baš kao i našem telu

Mozak se ne razlikuje od mišića i takođe mu je potreban trening. Učenje, vežbanje na svežem vazduhu, zdrava ishrana, zdrav san, putovanja u nova mesta, nove aktivnosti, vođenje beleški, plesanje, pa čak igranje tetrisa korisno je za naš um.

5. Našem umu nema odmara

Čak i kada spavamo, naš um i dalje radi. Šta više, njegova aktivnost tokom sna je veća nego aktivnost tokom dana.

6. Isključiti se  povremeno je od vitalnog je značaja

Kako se ne bismo ugušili u hiljadama negativnih misli, potrebno je da se isključimo i damo oduška našem imunom sistemu. Ne zaboravite na aktivni odmor koji je za naš um najkorisnija vrsta opuštanja.

7. Dobro je zaboravljati jer to je način na koji možemo održati mogućnost prilagođavanja našeg nervnog sistema

Kako bismo sačuvali nove uspomene, naš um se mora rešiti onih starih. Bilo bi lepo kada bismo mogli da odlučujemo šta da zapamtimo a šta da zaboravimo. Kako bismo to postigli, moramo da koristimo informacije koje želimo da sačuvamo.

8. Naš umni aparat ne oseća bol

Iako reaguje na bol, naš um je ne oseća zbog nedostatka potrebnih receptora. Iako se ova činjenica ne odnosi na krvnih vena, nervi i živaca koji okružuju naš um.

9. Možemo da utičemo na promene našeg uma

Svaka aktivnost uzrokuje da naš um generiše nove neuronske veze. Ako mislimo da nismo sposobni postići napredak, ta će ideja u našoj svesti s vremenom ojačati. Ali ako upotrebimo izraz “ja ću uspeti” um će vam dati priliku da to postignete.
Imamo mogućnost da postignemo bilo šta, samo treba verovati i raditi na tome.

Izvor:mislipozitivno