Search for content, post, videos

Carica Katarina Velika – prosvetiteljka i ljubavnica

Katarina Velika

Navršilo se tačno 220 godina od kad je umrla carica Katarina Velika – “Majka Domovine”, koja je osim po preporodu Rusije, bila poznata i po svom razvratnom seksualnom životu.

Carica Katarina Velika

Carica Katarina Velika

Jednom davno kad je Srbija izlazila na tri mora

Katarina Velika menjala je ljubavnike kao igračke. Navodno je kroz njen život prošlo čak 300 muškaraca. Govorila je da joj je seks neophodan šest puta dnevno. Svoje ljubavnike bogato je nagrađivala – titulama, dvorcima, posedima, slugama.

Čvrstom rukom vladala je 34 godine. Umrla je 17. novembra 1796. godine u 67. godini života. Bila je najduže vladajuća carica u čitavoj ruskoj istoriji. Kad je umrla narod je za svojom caricom iskreno žalio jer je ona Rusiju doslovno preporodila.

Impotentni i odbojni muž

Jedna od najmoćnijih ličnosti 18. veka i najomiljenija ruska carica nije imala ni kapi ruske krvi. Bila je Nemica, ćerka pruskog princa. Svog budućeg supruga, godinu dana starijeg naslednika carskog prestolja Petra III. Katarina je prvi put upoznala kad joj je bilo samo 10 godina.

Kad je imala samo 15 godina, dobila je poziv od ruske carice Elizabete Petrovne, koja je preuzela ruski presto samo tri godine ranije. Neudata i bez dece, Elizabeta je izabrala svog nećaka Petra da bude njen naslednik i odlučila je da mu pronađe ženu.

Mlada pruska kneginja, po uputstvima svoje ambiciozne majke ostavila je pozitivan utisak na rusku caricu. Katarina i Petar venčali su se u ruskoj prestolnici Sankt Peterburgu, kad je njoj bilo 16, a njemu 17 godina. Pre toga se prekrstila iz protestantizma u pravoslavlje.

Petar III. bio je slabog zdravlja. Katarina je na njega gledala kao na “stvorenje vredno sažaljenja”. Nije joj se svidjao, jer je navodno bio bled i sklon alkoholu. Zapravo joj se gadio. A ni on za nju nije bio previše zainteresovan.

“Volela bih svog muža, samo kada bi on to želeo ili mogao da bude i u najmanjoj meri vredan ljubavi. Ali već prvih dana braka stekla sam duboku odbojnost prema njemu. Rekla sam sebi: Ako budeš volela ovog čoveka bićeš najjadnije stvorenje na zemlji.”

Carica Katarina Velika

Carica Katarina Velika

Ovo je Katarina zapisala je na početku braka koji se zaista u startu pokazao neuspešnim.

Neki istoričari veruju da Petar nije bio sposoban da konzumira brak i da je bio impotentan. Drugi smatraju da je bio neplodan što je dovelo do nezadovoljstva u braku i vanbračnih veza oba supružnika. Brak je navodno konzumiran tek osam godina nakon venčanja. Rođen je carević Pavle za kojeg se veruje da je sin ruskog oficira Sergeja Saltikova koji je bio jedan od Katarininih ljubavnika.Postoje sumnje da Petar nije otac nijednog od četvero dece koje je Katarina rodila.

Katarina nije predugo patila u braku s nevoljenim mužem. Kad je napokon došao na presto, nije se dugo zadržao na njemu. Nakon samo šest meseci je umro. Postoje sumnje da je ona skovala zaveru, zbacila muža s prestola, zarobila ga i ubila u tamnici, ali to nikad nije dokazano.

Carica Katarina Velika je krunisana u svojoj 33 godini života. Proglašena je jedinom i apsolutnom vladarkom zemlje i nastavila da vlada Rusijom sledeće 34 godine. Sve do svoje smrti.

 

Bezbrojni ljubavnici: Imala je damu da ih prva ‘isproba’.

U svojoj sobi je imala kutak ograđen zavesom gde je boravila sa svojim ljubavnicima. Imala je po nekoliko ljubavnika u isto vreme. Od njih se očekivalo da ispunjavaju njene potrebe kad god je to potrebno. Pažljivo ih je birala, a dvorski lekar je proveravao imaju li slučajno neke polne bolesti.

Vrlo popularna priča vezana za seksualni život slavne ruske carice je i ta da je njena dvorska dama bila zadužena da joj ih “isproba” i tako testira njihovu izdržljivost i ljubavničko umeće. Svaki potencijalni Katarinin ljubavnik morao je prvo provesti noć s groficom i zadovoljiti određene standarde, pre nego li je mogao da kroči u caričinu spavaću sobu.

Prvi i najpoznatiji njen ljubavnik bio je tri godine stariji oženjeni Sergej Saltikov za kojeg je Katarina, koja još tada nije postala carica, smatrala da je predivan, elegantan i lepih manira. Ona je tada imala 23 godine i nakon osam godina braka u kojem nije bilo seksa odlučila mu se prepustiti. Sumnja se da je njen prvi sin i naslednik carević Pavle njegov sin.

Kad ga je carica Jelisaveta poslala kao poslanika u Nemačku Katarini je srce bilo slomljeno.

Dve godine kasnije upoznala je Stanislava Ponjatovskog koji ju je jako voleo, ali ta veza se nakon tri godine završila jer je Katarina zatrudnela, a kako joj je suprug sumnjao da je on otac deteta, pogubio ga je. Petar je u međuvremenu napravio određeni medicinski zahvat s kojim je rešio probleme koje je navodno imao u seksualnom pogledu.

Katarinin sledeći ljubavnik bio je mladi poručnik Gregorij Orlov, koji ju je naprosto očarao i ta veza trajala je 13 godina. Dobili su sina Alekseja. On joj je pomogao da postane carica, a nakon smrti cara Petra hteo je da je oženi, ali ona više nije hela da se udaje. Takođe joj je ljubavnik bio i 28-godišnji Aleksandar Vašičkov, a onda je u njen život ušao jedan od najznačajnijih muškaraca, vojni časnik – Grigorij Potemkin.

Ona je imala 45, a on 35 godina. Pisali su strasna pisma jedno drugom i postali jako bliski. Pomagao joj je u vođenju poslova, dobijao mnogobrojna imanja i titule. Navodno su se i tajno venčali. Ali veza je pukla jer je Potemkin Katarini sve češće nametao svoje političke stavove. Carica nije želela da njen ljubavni život utiče na vladanje zemljom pa ga je poslala na ratišta od Poljske do crnomorske obale. On je tada odlučio da joj bira ljubavnike, što je i radio.

Nizala su se tu još mnoga imena a ona je sa svima ostajala velikodušna i blagonaklona. Jednom svom ljubavniku je kad ju je pitao za dozvolu da se oženi s njenom dvorskom damom za venčanje poklonila lep posed. Njen poslednji ljubavnik bio je četrdeset godina mlađi Plato Zubov.

ZEMLJU JE PREPORODILA

carica katarina velika

carica katarina velika i njena dostignuca

Njeno razdoblje vladanja smatra se “Zlatnim dobom” istorije ruskog carstva. Premda je vladala apsolutistički, uvela je mnoge pozitivne reforme u državu, poput boljeg obrazovanja, pa se njen tip vladanja naziva “prosvećenim apsolutizmom”.

Naime, započela je reforme koje su promenile pogled sveta na njenu zemlju i pomogla da se Rusija uvrsti među vodeće svetske sile. Takođe, bila je i veliki pokrovitelj umetnosti.

Čim je stupila na presto, odmah je počela da unapređuje zemlju. Krenula je najpre od poljoprivrede, a zatim se bacila i na druge privredne grane. Otvarani su rudnici srebra, građena su pristaništa i ratni brodovi, procvetala je proizvodnja sibirskog krzna, nameštaja, kože, lana, ali najvažniji su su joj bili obrazovanje i medicina. Većina stanovništva Rusije tada je bila neobrazovana. Ona je odlučila da osnuje škole u svakom gradu. Uvela je praksu vakcinisanja, a samo godinu dana od početka svoje vladavine osnovala je prvi medicinski fakultet u Rusiji. Za vreme njene vladavine Sankt Peterburg je postao jedan od vodećih svetskih kulturnih centara. Ona je podigla muzej Ermitaž – jedan od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja na svetu. Otvarala je pozorišta i knjižare. Kompletno je preuredila i zastareli pravni sistem, reorganizovala rusku provincijalnu administraciju, podsticala je strane investicije namenjene nerazvijenim područjima.

Ogovaranja i nakon smrti

Kako je caricu pratila šokantna reputacija cijeli njezin život te su je ogovarali u svakoj prilici priče nisu zaustavljene ni kad je umrla. Neki su tvrdili da je svemoćna vladarka umrla dok je bila na WC šolji, koji se pod težinom njenog tela srušio i prouzrokovao joj tako teške rane od kojih je i preminula. Postojala je i druga verzija priče s WC-om – navodno se radilo o atentatu, a nju su ubile oštrice mačeva skrivene u WC šolji i aktivirane kada je sela na nju. Zlobnici su tvrdili da je umrla za vreme polnog odnosa s jednim od svojih konja. I premda su se njeni neprijatelji nadali skandaloznom kraju voljene carice, jedina istina je da je Katarina imala moždani udar i umrla mirno u svom krevetu.

Izvor:Telegraf.rs