Search for content, post, videos

U ime Oca i Sina i svetog Kurira – Amin!

amin

Nedelja pred najveći hrišćanski praznik se u većini srpskih domova pretvara u visinske pripreme koje svaka prava domaćica mora da savlada. Što je uspon strmiji, to je njen podvig na dan Vaskrsa veći. I opet sam sigurna da smo miljama daleko od osnovne ideje hrišćanstva – skromnost i umerenost, kao vrline. Ipak, vest koja mi je privukla pažnju jeste da časopis Kurir, uz svaki kupljeni primerak novina, poklanja čitaocima osveštanu ikonu. Amin!

Darovi su, kako navodi redakcija Kurira, osveštani u Crkvi Svetog Marka što možete pročitati i ovde. E, sad, glavno pitanje je u šta se to pretvorio Uskrs? U tucanje jajima? Obilnu trpezu? U osveštane ikone i raspeće Hristovo, do kojih stižete ukoliko kupite neke novine?

Čisto sumnjam da je i sam Sin Božiji imao na umu da će njegova mirnodopska ideja doživeti ovoliko tranformacija. A još više sumnjam da mu je i napamet moglo pasti da osveštane ikone danas kupujete na trafikama.

amin

sin boziji

Verovatno bi mu se taj marketinški alat za širenje, tada nove, vere učinio pristojnom. Jer je svakako za cilj imao uvećanje broja svojih sledbenika. Ali, ovde nije reč o Isusovim namerama. Moje pitanje je šta je namera Crkve kada osveštava ikone koje se dele u novinama? I da li se od početne ideje Sina Božijeg toliko otišlo da ni u Crkvu ne može da se ode i osvešta ikona?

Jer, moderno doba, malo vremena, a puno obaveza. Sve ja to razumem, ali aman ljudi.

Pri tom je potrebno, neophodno, OBAVEZNO pomenuti da je isti taj Kurir (kao, uostalom i ostale novine u Srbiji) bez imalo novinarske (a o ljudskoj da ne govorimo) etike razapinjao istu tu Crkvu kad je onomad “pao” pop sa nekoliko kilograma canabisa.

Mora biti da to nije pop iz Crkve Svetog Marka.

Kako inače objasniti licemerje koje propagiraju novine na čijoj naslovnoj strani su istovremeno i pop i straleta, ubica i patrijarh, osveštana ikona i čovek koji je do smrti pretukao svoju ženu? I ne, poštovana redakcijo Kurira, nije problem ni osveštana ikona ni raspeće Hristovo.

Problem je nakaradna poruka koju šaljete milionskom auditorijumu da nam ni Crkva više nije potrebna, jer ćete nam vi obezbediti osveštane ikone, kalendare, đinđuve…

Još samo da nam obezbedite i mesto u Raju, jer sam sigurna da ste i sa Svevišnjim u kontaktu. Pošto ste, obzirom na nastup, u potpunosti sigurni da je to što radite sasvim ispravno.

Još ću vam nešto reći. Vera je u svakom od nas. Neosveštana ikona (mala, papirna) koju nosim u novčaniku i koju sam dobila na poklon je nešto za šta JA verujem da me čuva. Bez obzira na 3 kapi vode iz česme kojima je posuta ta vaša, ova moja je za mene najsvetija i najosveštanija. Jer sam je dobila iz ljubavi i poštovanja. I sa time je i nosim.

U ime Oca i Sina i svetog Duha – Amin!