Search for content, post, videos

Berlin je sinoć zadesila tragedija. Aleksandra sinoć slučajno nije otišla na pakleni vašar

berlin
berlin

berlin sinoc

Berlin je od sinoć, kada je terorista kamionom uleteo na božićni vašar u centru Berlina, u opsadnom stanju.

Najmanje 12 osoba je poginulo, a više od 48 ljudi je povređeno kada je kamion udario u niz štandova na božićnom sajmu u Berlinu. Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer odbio je da napad u Berlinu nazove “terorističkim napadom”. Ali je naglasio je da “mnogo toga upućuje u tom smeru”. On je rekao da je jedan osumnjičeni na saslušanju.

Vozač kamiona koji je uhapšen je iz Avganistana ili Pakistana, i zatražio je azil u Nemačkoj, prenosi DPA agencija reči izvora iz bezbednosnih krugova. On je prethodno pobegao s mesta nesreća, a u Nemačku je stigao u februaru.

Islamska država tvrdi da su oni odgovorni za napad, prenosi “Njujork post”. “Sky” donosi izveštaj da je kamion prethodno bio otet, a da je suvozač koji je nađen mrtav u kamionu, ubijen pre napada.

Beograđanka Aleksandra K. sa suprugom i dvoje dece živi na tri minuta od pijace ispred memorijalne crkve “Kajzer Vilhelm”. To je jedan od najpopularnijih kvartova za šoping u Berlinu.

– Taj vašar je na tri minuta od našeg stana. Htela sam večeras sa decom da skoknem tamo i uzmem neke ukrase. Izašli smo, i predomislila se, ne znam zašto. Onda malo posle toga vidim da se kamion zakucao baš u tu prodavnicu. Strašno – rekla je.

A kakva je od jutros situacija u okolini mesta masakra?

– Vodim decu u školu, još ne znam imaju li danas časove. Ulice u ovom delu su zatvorene, a pešaka skoro i da nema. Ovde, u našem delu ima dosta hotela, turista… Ta stara crkva gde se sve desilo je jedan od simbola Berlina – prenosi nam Aleksandra.

Inače, juče su u roku od samo nekoliko sati svet potresla dva događaja koja bi mogla da imaju značajne i dugoročne posledice. Prvo je ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov ubijen dok je govorio na jednoj izložbi u Ankari, a zatim je pomenuti kamion uleteo na božićni vašar u centru Berlina. Ruski predsednik Vladimir Putin događaje u Ankari okarakterisao je kao provokaciju, dok se nemačka kancelarka Angela Merkel još uvek nije oglasila povodom napada u prestonici Nemačke.