Search for content, post, videos

8 činjenica koje nismo znali o muškom telu

telu

Muško telo krije u sebi mnogo iznenađenja. Neke od njegovih specifičnosti ostaju nepoznate ne samo ženama, nego i nauci. Naša redakcija je odlučila da sa vama podeli 8 činjenica o muškom telu zbog kojih ćemo možda promeniti i sam pogled na muškarce.

Sporije stare

telu

muskarci sporije stare

Muško lice duže zadržava mladalački izgled od ženskog. Za to je zaslužan sporiji gubitak kolagena u muškom telu. Zato su muškarci otporniji na pojavu bora i opuštanje kože.

Sposobnost laktacije

telu

mogucnost laktacije

U muškom telu se takođe nalaze žlezde koje mogu da luče mleko. Ali, ovo predstavlja veliku abnormalnost za telo muškarca. Laktacija kod muškaraca je produkt povišenog lučenja prolaktina kao i posledica nekih medicinskih problema.

Ćelavost

telu

celavost rezervisana samo za muskarce

Verovatno je za muškarca koji je počeo da gubi kosu utešno da misli kako se ćelavost prenosi putem X hromozoma. Ipak, ovo je daleko od istine. Ukoliko je otac ćelav, muško dete ima za 60% veće šanse da i ono oćelavi. Aktivnosti muških hormona utiču na folikul dlake tako da telo vremenom gubi sposobnost proizvodnje folikula.

PMS

telu

muskarac u pms-u

Ovo može biti začuđujuć podatak, ali 26% muškaraca ima predmenstrualne simptome. I sve je isto kao i kod žena-  razdražljivost, pojačan apetit i grčevi u stomaku.

Žensko poreklo

telu

zensko poreklo

Svi smo mi na početku bili žensko. Tokom prvih 5 do 6 nedelja trudnoće Y hromozom je neaktivan. Tek posle tog perioda fetus dobija polnu X ili Y karakteritiku.

Deblja koža

telu

deblja koza

Testosteron čini mušku kožu debljom i otpornijom na spoljne uticaje. Međutim, tokom života muška koža se postepeno tanji, dok kod žena počinje da se stanjuje tek pošto uđu u menopauzu.

Adamova jabučica

telu

Adamova jabucica

I žene je imaju, samo što je mnogo manja. Kod žena, ova tiroidna hrkavica čuva glasne žice. Ne zna se pouzdano da li ima još neku ulogu, kao ni zašto je na muškom telu Adamova jabučica tako izražena. Ali se pouzdano zna da njen oblik i veličina utiču na boju i dubinu glasa.

Percepcija boja

telu

slepilo za boje

Naučno objašnjenje da muškarci nisu u stanju da razlikuju nijanse boja. Reginalne kupaste ćelije, čije informacije su sadržane u X hromozomu, su odgovorne za ovo. A pošto ih žene imaju dva  (X hromozoma) i broj receptora za nijanse boja je duplo veći. Zato, drage dame, plavo je plavo. I tačka.