13 stvari u kojima se muškarci i žene potpuno razlikuju

0
93
13 stvari u kojima se muškarci i žene potpuno razlikuju

Muškarci i žene mogu i te kako da se razlikuju. To je naročito primetno u malim, svakodnevnim stvarima. Dakle, koje su to stvari u kojima se muškarci i žene u potpunosti razlikuju…

Različito skidaju odeću sa sebe

razlikuju
u cemu se sve muskarci i zene razlikuju?

Zvuči u najmanju ruku, bizarno, i opravdano je postaviti pitanje ko uopšte obraća pažnju na ovakve stvari. Ipak, posmatrajući muškarce i žene kako se skidaju, psiholozi su zaključili da muškarci koriste dva načina za skidanje majice. Prvi, češće korišćen, je povlačenje majice sa leđa, navlačenje preko glave i voilà. Drugi način je zajednički muškarcima i ženama, a on podrazumeva ruke prekrštene preko stomaka i povlačenje majice preko glave. Zašto je to tako?

Pokazuju svoje ruke na različit način

razlikuju
razlicito pokazuju ruke

Kada su istraživači zamolili muškarce i žene da im pokažu svoje ruke, muškarci su mahom pokazivali dlanove, dok su žene pokazivale gornji deo šake. U psihologiji je uvreženo mišljenje da je otvaranje dlanova sinonim za otvaranje duše, dok gornji deo šake prikazuju isključivo osobe koje nešto kriju.

Razlikuju se po načinu na koji bacaju loptu

Muškarci loptu obično bacaju odozgo i iza glave, dok je žene bacaju od dole ka gore i uglavnom je drže sa obe ruke. Zašto? Niko ne zna.

Razlikuju se po načinu na koji zevaju

razlikuju
i zevanje je razlicito

Iako je zevanje uniseks disciplina, primećeno je da muškarci kada zevaju usta češće pokrivaju stisnutom pesnicom dok žene to čine otvorenim dlanom. Izgleda da se elegancija uvukla i u fiziologiju.

Različito čuju zvukove

Bez ikakve želje da uvredimo vrhunske pevače i muzičare, žene imaju bolji sluh od muškaraca i stručnjaci su za registrovanje visokih frekvencija. Ženski mozak je programiran da čuje plač deteta dok većina muškarca ne registruje nikakvu promenu. Žene bolje čuju mjaukanje mačeta, ali zato muškarci bolje lociraju izvor zvuka.

Razlikuju se po načinu na koji sede

razlikuju se i po sedenju
razlikuju se i po sedenju

Žene uglavnom sede prekrštenih nogu ili kolena pripijenih jedno uz drugo. Sa druge strane, muškarci više vole da se rašire. Razlog ovome nalazimo u evoluciji i civilizaciji. Evolutivno, zauzimanje više prostora oko sebe pokazuje dominantnost. A civilizacijska tekovina i različita garderoba nameću određene poze pri sedenju, kada su muškarci i žene u pitanju.

Različito percipiraju levu i desnu stranu

Muškarci neće nikad (ili će vrlo retko) pomešati levu i desnu stranu. To je zato što njima uvek radi samo jedna hemisfera. Sa druge strane, žena će uvek napraviti pauzu pre nego što se orijentiše i odgovori na pitanje Gde je ovde levo?

Vide različito

razlikuju
vide razlicito

Za muškarce bi se moglo reći da imaju oči kao dvogled. U stanju su da jasno fokusiraju predmet ispred sebe. To se zove tunel vid – u životinjskom svetu tipičan za lovce i grabljivce. Žene, pak, imaju mnogo razvijeniji periferni vid što je, kao i kod tunel vida posledica evolutivnog razvoja u pitanju. Žene su oduvek bile predviđene za obavljanje više poslova odjednom. Ipak, iako imaju razvijeniji periferni vid, žene češće ogrebu auto sa strane ili imaju problem prilikom parkiranja. To je zato što se mnogo lošije orijentišu u prostoru od muškaraca.

Različito vezuju kaiš na bade mantilu

Žene obično stegnu kaiš oko struka dok ga muškarci lagano vežu oko kukova ili ga uopšte ne vežu. Niko ne zna zašto je to tako.

Razlikuju se i po tumačenju osećanja

Žena je u stanju da protumači vizuelne, verbalne i sve ostale signale odjednom. Kada žena uđe u prostoriju punu nepoznatih ljudi ona primećuje odnose među ljudima, ko sa kim razgovara i ko koga i na koji način gleda. Kada muškarac uđe u prostoriju on prvo gleda gde je izlaz i traži poznata lica. Takođe, muškarci čuju samo ono što izgovorite. Žene čuju i ono što se ne izgovori.

Različito se nose sa zadacima

Muškarci su u stanju da se usresrede samo na jedan zadatak. Dok se brije, veoma je mala šansa da će vam kao iz topa odgovoriti na jednostavno pitanje tipa Gde su ključevi od kola? Razlike su u funkcionisanju mozga zbog evolutivnog razvoja. Ako muškarac nije fokusiran na plen, porodica će ostati bez mesa. Sa druge strane, žene su prilikom sakupljanja plodova morale da paze na decu i bezbednost od grabljivica pa je moždani multitasking bio logičan izbor.

Različito se nose sa problemima

Kada žena ima problem ona će razgovarati sa nekim. Sa partnerom, majkom, prijateljem, čak i nepoznatom osobom u prevozu. Što više govori o svom problemu to će joj biti lakše. Nasuprot tome, muškarci će sve zadržati u sebi. Vrlo dugo će ćutati o svom problemu i razmišljati o rešenju. Tek kada počnu da rešavaju situaciju postoji mogućnost da će razgovarati sa nekim.

Različito pamte informacije

razlikuju se i po memoriji
razlikuju se i po memoriji

Memorija žene liči na veliki orman sa gomilom polica, gde su svi podaci složeni po kategorijama. Rođendani, omiljena hrana, posete zubaru. Muškarci pamte samo ono što im praktično koristi.