Nema veze ako ste imali trojku iz srpskog, možete da se bavite pisanjem na internetu!

0
97
Nema veze ako ste imali trojku iz srpskog

Kontent (content), sadržaj na internetu, je nešto što se kreira i gradi. Kako? Između ostalog, pisanjem.

internetu
pisanje na internetu

Možda niste bili u školi onaj koji čita pred celim razredom svoj pismeni rad iz srpskog jezika, ali ste uvek bili onaj kreativac, pun ideja i širom otvorenih očiju ste posmatrali svet oko sebe – plenili ste novim pogledima na realnost. Vi ste blogerski tip.

Ili ste završili svetsku književnost, položili sve ispite sa desetkom. Ukapirali ste da se pisanje premestilo na internet. Pa čak i pisanje knjiga. Papir, olovka, tefteri, slanje pisama redakcijama, nažalost su iščezli. WordPress je platforma koja vam omogućava da lako i brzo naučite kako da pišete za web.

Postoji nešto što se zove digitalni pravopis. On je lakši i brže se nauči od onog u školi ili na fakultetu. Ali ipak biste trebalo da naučite “cake”.

  • Spejs (Space).

“Zdravo,ja sam Jelena.” – ovo ne.

“Zdravo, ja sam Jelena.” – ovo da.

Posle zareza, posle tačke, dve tačke, tri tačkice, tačke-zareza, uzvičnika, upitnika… i ostalih interpunkcijskih znakova stavlja se razmak (space).

Šta je sa srednjom crtom?

Zavisi za šta je koristimo. Ako je koristimo za razdvajanje delova rečenice, razmak ide pre i posle crtice. Ako je spojnica u pitanju, ide bez razmaka.

“Početkom 90.-ih godina u FS-u je osnovana prva komisija za proveru stranih igrača, povodom afere Bajern-Dortmund.”

“A onda je došao niko drugi do – Zdravko Čolić.”

Ovo je deo digitalne pismenosti koja je, opet, deo kvalitetnog pisanja na internetu. Da bi vas prepoznao potencijalni klijent ili da bi vaši čitaoci komzumirali vaš blog, neophodno je da se preselite tamo gde su i oni – na internet. Da prilagodite pisanje digitalnom svetu, koji je brži, lakši i čak prašta razne stvari, ali najmanje prašta opsežnu formu književnog jezika. Voli je u svojoj sadržini, ali prilagođenu njegovim pravilima.

internetu
izvor: smileywebsolutions.com

WordPress je jedna od najpopularnijih platformi koju blogeri koriste na svojim blogovima.

Da biste napravili blog u WordPress-u, prvo je potrebno da posedujete hosting. Ukoliko nemate hosting, možete da zakupite jedan ili da koristite neki besplatni. 

Na stranici www.wordpress.com imate mogućnosti da započnete kreiranje svog bloga.

Naravno oni koji su već iskusniji sa WordPress-om znaju već šta bi trebalo uraditi kako bi on radio bolje i kako ga optimizovati tako da iskoristite što više od ove odlične platforme i kako bi sajt izgledao bolje.

Nisu retki slučajevi da blogovi čak i nekih nama poznatih blogera nisu optimizovani kako treba. Blogeri naravno rade svoj posao tj. pišu, ali su njihovi webmasteri ili developeri generalno zaduženi bar da im kažu šta bi mogli da urade kako bi njihov online kutak bio bolji. Kako bismo dali doprinos tome evo nekoliko saveta koji bi mogli da vam budu od koristi.

WordPress nije jedini, pa zašto ga izabrati? Jednostavno je:

  • Zreo je. Stvoren je 2003., do sada je imao dug život i nastavlja aktivno da se razvija. Ovo nije beta verzija puna bagova – neverovatno je stabilna.
  • Bezbedan je. Kao i sa bilo kojim softverom ili operativnim sistemom, tokom godina postojalo je nekoliko ozbiljnih hakovanja, ali su programeri ubrzo uspeli da reše probleme. Poslednje verzije uključuju upadljivo upozorenje o tome kad je najnovija verzija dostupna, i sve dok redovno proveravate vaš blog i ažurirate ga kad je to potrebno, postoji jako mala šansa da vaš blog bude hakovan.

I dalje niste ubeđeni?

  • Neverovatno je lak za instaliranje.
  • Postoji bukvalno hiljade plugin-ova za dodavanje funkcionalnosti.
  • Momentalno uređivanje slika i medija za trenutni portfolio i sajtove sa slikama.

Zatim, trebalo bi pokriti SEO (optimizaciju za pretraživače) jer samo dobar sadržaj nije dovoljan da zbog toga vaš blog bude primećen. Većina blogera brzo odustane ukoliko ne vidi dobar broj posetilaca ili ne dobija povratne informacije od njih. Pobrinuvši se za to da je vaš blog optimizovan za pretraživače je samo jedan deo priče. WordPress vrlo lepo komunicira sa Google-om, ukoliko naučite da podešavate adekvatne parametre, pišući postove.

Fora sa SEO-om je da pomognemo, olakšamo Google-u da nas “vine” u visine svoje pretrage (što je relevantnost za potencijalne klijente i čitaoce), tako što mu MI već podesimo ono što traži od nas. Zato se podešavaju SEO parametri.

Zbog čega je WordPress preuzeo vodeću ulogu među CMS sistemima? Zato što ima širok spektar pozitivnih karakteristika, kao što su:

  • namenjen je i za velike sajtove koji imaju i preko sto web stranica;
  • besplatan je;
  • veoma je jednostavan i praktičan, lako se instalira. Zbog svih ovih karakteristika WordPress je, i pored stranog, osvojio i domaće tržište. Sve je počelo u želji da se kreira alatka za lakše upravljanje i organizovanje blogova davne 2001. godine, da bi ga Matt Mullenweg zvanično objavio 27. maja dve godine kasnije. Zatim je usledio njegov neverovatan razvoj i konstantno unapređivanje samog sistema. Neke relativno novije verzije WordPressa u poslednjih par godina, preuzete su više od 12,5 miliona puta. Činjenica je da je WordPress, danas, najsavremenija platforma koja služi za lično izdavaštvo. Jedna od glavnih stvari koja ovaj sistem čini toliko popularnim je konstantna težnja njegovih programera da ga još više poboljšaju i upotpune.

 

internetu
radionica wordpress u 5 koraka

Sve ovo o čemu smo pisali, možete primeniti u svom životu i promeniti ga iz korena. U tome Vam mogu vam pomoći sjajne radionice na kojima ćete svoj talenat i ljubav prema pisanju prilagoditi internetu. Ko zna gde Vas taj put može odvesti!

 

Adekvatno pisanje na internetu Vas lako može dovesti do klijenata 

Danas se čak i besplatno možete oglašavati na internetu – kao bloger, 
kao pisac poslovnog bloga ili pisac za jedan ili više portala.
 

Njegovo veličanstvo – internet 

Internet je duboko u porama našeg društva. Naučite kako da na lak način pišete u WordPress-u i tako postanete uspešan bloger ili pisac za klijente, podešavajući sve SEO 
parametre na duge staze.