Neformalno obrazovanje – put do uspeha pri zapošljavanju!!!

0
87
Neformalno obrazovanje - put do uspeha pri zapošljavanju!!!
obrazovanje
neformalno obrazovanje

Dvadeset prvi vek i nezaustavljiva evolucija svih mogućih tehnologija donela je potpuno novi poredak u sve sfere ljudskog društva. Samim tim i u obrazovanje. Osim što se potpuno promenio način komunikacije među ljudima, preseljenjem gotovo svih oblasti života na internet stvorila se jedna stravično brza atmosfera.

Novo doba donosi puno zahteva od svakog čoveka koji želi da se penje stepenicama ličnog razvoja i uspeha. Fakultetska diploma odavno više nije dovoljno “jaka karta” , za ulazak u neke od uspešnijih kompanija. S druge strane, ako počinjete sami svoj biznis, formalno obrazovanje ima još manju težinu.

Danas se postavlja pitanje šta jedan kandidat konkretno donosi kao vrednost svojim ulaskom u preduzeće?

Formalno obrazovanje ni slučajno ne sme biti zanemareno. Međutim, kada ste spremni da zaista pokažete ono što znate u praksi, to će vam doneti nebrojene poene kod poslodavca.

Nezaustavljiv rast imaju prvenstveno sve one oblasti koje se tiču interneta i IT tehnologija uopšte. Broj zanimanja iz ovih sfera svakodnevno raste. To za posledicu shodno ima i rast potražnje za ljudima koji vladaju izvesnim veštinama i znanjima iz ovog sektora.

Osim programera, kojima je najčešće nužno formalno obrazovanje, sve češće se traže ljudi raznih drugih profesija ali koji vladaju i određenim oblastima koje se tiču interneta.

Između ostalih to su Web, content pisci i kreatori, čija “osnovna” zanimanja najčešće nemaju puno veze sa onim što rade. Popularni blogeri, vlogeri, administratori, web dizajneri, svim navedenim zanimanjima neophodno je dodatno obrazovanje. Internet sfera zahteva konstantnu nadgradnju znanja.

Neformalno obrazovanje tj. kursevi, konferencije, webinari i seminari, donose novine i sveže ideje o tome kako što uspešnije poslovati u digitalnom svetu. Bilo da radite za nekoga, samostalni ste ili prosto rešeni da promenite svoju karijeru, kursevi i radionice vam omogućavaju da steknete korisno, praktično i vrlo primenljivo znanje o online alatima i poslovanju.

Gotovo sve čime se bavite a vezano je za internet mrežu, važno je da se dobro pozicionirate na Google-u. Sve vezano za dobro rangiranje i pozicioniranje takođe je moguće naučiti izvan okrilja formalnog obrazovanja.

Neformalno obrazovanje datira još iz 19. veka, kada su radničke organizacije po prvi put u Nemačkoj kreirale radionice za obuku zaposlenih. Taj trend se širio dalje po zapadnoj Evropi, kasnije i ka istoku, sve do današnjeg dana.

Jako je važno definisati svoje ciljeve i pronaći ono što Vas zaista interesuje i ispunjava a pritom donosi zaradu. Nikada ne treba odustati od sebe, nadgradnje i kosntantnog učenja koje ne samo da donosi korist već i izvesni deo mentalne higijene svakog čoveka.