Kako da pravilno negujete akne: trikovi i prirodna rešenja

0
97
Kako da pravilno negujete akne: trikovi i prirodna rešenja

Akne su najčešći problem sa kožom, a mogu se javiti jednako često i kod odraslih i kod dece u pubertetu. Na sreću, postoji način da ih se rešite.

Svi smo imali problem sa bubuljicama, neki manje, neki više. Akne su najčešći problem sa kožom kako lica tako i tela i javljaju se uglavnom kod mladih u pubertetu. Ipak, postoje slučajevi da se akne održe i nakon puberteta i to kao problem koji je tešo kontrolisati.

Iako su najčešće na koži lica, akne se mogu javiti i na leđima, ramenima. rukama ili grudima i vratu. Uglavnom nastaju zbog pojačanog lučenja sebuma koji zapušava pore, što dovodi do stvaranja mitisera i bubuljica.

Ovo kožno oboljenje javlja se jednako i kod muškaraca i kod žena, ali je dobra vest da se jednako lako i može lečiti. Iako je najbolje da vaše lečenje vodi dermatolog, postoje razni načini da zalečite akne i kod kuće, jednostavnim rešenjima iz prirode. No, najpre nešto više o aknama.

Ukratko o aknama

akne
akne

Akne uglavnom nastaju oko korena folikula dlake, gde se obično skuplja višak sebuma. Sebum tada zapušava pore, što čini da se sebum manifestuje kao bubuljica.

Iako nisu baš najlepši prizor, bubuljice nisu teško oboljenje i nisu ništa ozbiljno, mada mogu ostaviti ožiljke na koži, naročito ukoliko ih cedite (ozbiljno, odmah prestanite).

Iako mi najčešće pod aknama podrazumevamo samo klasične bubuljice, u njih spada više oblika. Akne se javljaju kao:

 • sitne bubuljice na čelu, nosu ili obrazima (ili drugde na telu);
 • krupne, gnojne bubuljice;
 • manje ili veće cistične, potkožne bubuljice;
 • mitiseri.

Osim sebuma, glavni uzročnik akni su i bakterije koje se lakše lepe na masnu kožu. Bakterijske infekcije mogu pogoršati stanje i izazvati komplikacije, pa je pravilna nega neophodna.

Uzroke akni treba tražiti i u genetici, hormonima (naročito su kod žena vezane za menstrualni ciklus), načinu života, ishrani, te stresu, spoljašnjim uslovima itd.

Tipovi akni

Kao što smo spomenuli, postoji više tipova akni i mada se manifestuju drugačije, uglavnom imaju iste uzročnike. Ipak, bitno ih je razlikovati kako biste znali kako da ih adekvatno lečite. Iako neke terapije mogu biti dobre za više tipova bubuljica, bitno je da postavite sebi tačnu dijagnozu kako biste znali šta može najbolje i najbrže izlečiti određeni tip akni.

Akne se na koži javljaju kao:

 • mitiseri;
 • komedoni;
 • papule;
 • pustule;
 • nodule;
 • ciste (cistične akne).

Vrlo često, dešava se da će se ovi tipovi javljati u kombinaciji. Što više različitih tipova akni se javi na koži u isto vreme, to je stanje ozbiljnije i treba se obratiti dermatologu za adekvatno lečenje.

Za mitisere ste sigurno već čuli, a još se nazivaju i otvoreni komedoni. Spadaju u grupu akni koje nisu inflamatorne, odnosno ne nastaju upalom kože. U istu ovu grupu spadaju i komedoni.

U suštini, oba ova tipa nastaju na isti način ‒ onda kada sebum ili mrtvi sloj kože zapuše pore. Jedina razlika je u tome što su mitiseri otvoreni, njihov vrh dolazi u dodir sa vazduhom zbog čega dolazi do oksidacije kojoj duguju karakterističnu crnu boju.

Zatvoreni komedoni (ili samo komedoni), kao što im ime kaže, nastaju kada se pore potpuno zatvore. Nagomilani sebum pokušava da izbije na površinu, pa formira nešto nalik bubuljici, iako manje upečatljivo.

Za razliku od ovih, akne koje nastaju upalom kože ozbiljnije su, i one su te koje čine da vaša koža ne izgleda tako lepo. Upravo zbog upala i infekcija, one su najčešće praćene crvenilom, blagim otokom, kao i svrabom.

U principu, jedina razlika između neinflamatorne i inflamatorne grupe akni ogleda se u prisustvu bakterija u porama.

Iako je u oba slučaja višak sebuma glavni krivac za nastanak bubuljica, bakterije koje se nađu u porama prodiru dublje u kožu i otežavaju vam lečenje bubuljica.

U ovu grupu akni spadaju papule, pustule i nodule. Papule nastaju kada zidovi pora na određenom delu kože lica popucaju, pa dobijete čitav grozd bubuljica na jednom mestu, koje je najčešće bolno. Obično je prisutno blago crvenilo, koje nema tako jaku boju, ali se ne povlači dok se akne ne izleče.

Pustule su zapravo ono što najčešće podrazumevamo pod bubuljicama. Nastaju na sličan način kao i papule, s tim što su pune belog gnoja. Najčešće su sklone crvenilu, koje može menjati intenzitet boje. Obično nisu naročito bolne, ali čine kožu osetljivom na dodir.

Nodule su još ozbiljniji oblik akni i one će najčešće iziskivati profesionalno lečenje. Razlog tome leži u činjenici da je infekcija kod nodula daleko dublja i čini da zapušene pore preterano otiču i da se pritom proširuju preko granice normalnog.

Međutim, ubedljivo najozbiljniji oblik akni su ciste, odnosno cistične akne, koje nastaju kombinacijom bakterija, viška sebuma i mrtvih ćelija u dubljim slojevima kože. Štaviše, cistične akne zadiru najdublje u kožu od svih akni, pa se često nazivaju još i potkožnim aknama.

Manifestuju se kao crvene ili bele kvržice, daleko veće od svih drugih oblika akni. Osim što su veoma bolne, one imaju još jednu veliku negativnu stranu ‒ ovaj tip će najčešće ostaviti ožiljke na koži.

Prepustite dijagnozu svom dermatologu

Iako je istina da ne treba paničiti čim se pojavi koja bubuljica više i da uvek treba probati da prirodnim lekovima i melemima suzbijete pojavljivanje novih akni, bitno je da ne postavljate sami sebi dijagnozu.

Osim što će jedino stručno lice biti u stanju da vam kaže od kog tačno tipa akni bolujete (a što je neophodno za pravilno lečenje), dermatolog će znati da razlikuje akne od drugih kožnih oboljenja. Postoji više bolesti koje se na koži mogu manifestovati na slične načine, pa ih je lako pomešati, a to vam može usporiti lečenje.

Neka od oboljenja koja su slična aknama su i rozacea, folikulitis, milie, keratosis pilaris (ili guščja koža), hiperplazija sebuma, niti sebuma itd.

Kako, onda, pravilno negovati bubuljice?

Najbitnije je, nakon što uspostavite dijagnozu, da se pridržavate terapije koja odgovara tipu vaših akni. To, naravno, ne treba da znači da se morate držati skupih krema i još skupljih kozmetičkih tretmana, ali bi trebalo da znate koji se lekovi koriste za koji tip akni.

Kod lakših slučajeva akni i terapija je jednostavnija. Uglavnom se nega svodi na pravilno čišćenje, pa treba potražiti spas u odgovarajućim sapunima, gelovima i kremama koji ujedno i čiste, ali i održavaju pH neutralnost kože.

Ukoliko prirodno imate suvu kožu, izbegavajte preparate na bazi alkohola, jer dodatno isušuju kožu. Umesto toga, potražite sledeće sastojke u svojim preparatima:

 • benzoil peroksid (ali u malim količinama);
 • salicilnu kiselinu;
 • glikolnu kiselinu;
 • sumpor i sumpornu kiselinu;
 • rezorcinol;
 • retinoide itd.

Ovi sastojci ujedno su dobri i za umerene akne, s tim što će terapija morati da uključi i nešto malo jače.

Kortikosteroidi su dobar način da se suzbije bakterijska infekcija, pa će vam vaš dermatolog prepisati ili tablete ili kremu koja sadrži ova jedinjenja.

akne
kortikosteroidi za najtezi oblik

U još težim slučajevima, možete dobiti i terapiju antibioticima, iako u ovom slučaju treba biti daleko oprezniji. Ne samo što antibiotici mogu oštetiti organizam i imunitet, akne (tačnije bakterije koje ih izazivaju) mogu razviti rezistenciju na njih, pa će vam biti teže da ih se rešite.

Kada se radi o nodulama i cističnim aknama, terapija bi trebalo da bude još ozbiljnija, pa će vam biti potrebne kreme sa antimikrobnim dejstvom kako bi stvorile zaštitni sloj na vašoj koži koji će odbiti potencijalne bakterije i mikrobe. U najvećem broju slučajeva, biće vam prepisani retinoidi u nekoj formi, koji su redom produkti vitamina A.

Cilj retinoida jeste da smanje upalu tako što utiču na ćelije kože i sprečavaju oticanje. S obzirom na to da su jaka jedinjenja, koža može isprva burno da odreaguje na terapiju, ali je primetan boljitak već nakon 8-12 nedelja.

Retinoidi mogu biti deo gelova ili krema, i u takvom obliku obično se mažu topikalno, tj. samo na delove koji su zahvaćeni bubuljicama. Ukoliko se radi o ekstremno teškom slučaju bubuljica, lekar vam može prepisati izotretinoin u formi tableta.

Koje propratne efekte mogu izazvati ovi sastojci?

Ne treba napominjati da slabiji sastojci imaju i slabije sporedne efekte, pa se negativne pojave koje mogu pratiti korišćenje preparata sa benzoil peroksidom, salicilnom, glikolnom ili nekom drugom kiselinom svode na sledeće komplikacije:

 • suva koža;
 • iritacija kože;
 • pojačano mašćenje kože;
 • crvenilo;
 • perutanje;
 • svrab;
 • osetljivost na sunčeve zrake.

Kada su u pitanju jači sastojci, i sporedni efekti mogu biti jači, pa mogu uključivati glavobolje, bol u zglobovima ili mišićima, čak i opadanje kose. Svi ovi efekti pre svega se odnose na terapije koje kombinuju preparate sa uzimanjem lekova koji tretiraju akne.

Antibiotici mogu izazvati veće komplikacije u organizmu, pa može doći do bolova u stomaku, problema sa želucem, a povećava se i rizik od gljivičnih infekcija, pre svih crevne kandide.

Retko, može doći i do ozbiljnijih komplikacija, a simptomi koji treba da vas upozore da se smesta javite lekaru su:

 • oticanje jezika;
 • zatezanje u grlu i grudima;
 • otežano disanje;
 • svrab po celom telu itd.

Prirodni lek za akne

akne
lekovi iz prirode

Iako treba da poslušate svog dermatologa i pratite prepisanu terapiju, to ne znači da ne treba da potražite saveznika u borbi protiv akni u prirodnim sastojcima.

Razne drevne tradicije preporučuju različite recepte za prirodne meleme koji mogu umiriti akne i pomoći vašoj koži da se izbori sa njima. Razno bilje i prirodne sastojke možete uključiti u svoju ishranu, ali i napraviti maske za lice, losione ili kreme kod kuće i to veoma lako. Pritom, ovo rešenje može biti i jeftiniji način da se rešite bubuljica.

Ono što treba da uradite jeste da se okrenete namirnicama za koje se zna da imaju antioksidantna i antibakterijska dejstva. Jedan takav čudotvorni sastojak je, na primer, med. Od meda možete napraviti efikasne maske ili pilinge (npr. tako što ćete mu dodati cimet ili griz), a pomoći će i ukoliko ga redovno jedete.

Od pomoći vam mogu biti i različita ulja koja možete redovno umasirati direktno u kožu ili ih dodati kremama i preparatima koje več koristite. Ulja za koja se zna da blagotvorno deluju na akne i smiruju upalu jesu kokosovo, jojobino, ulje čajevca itd.

Prirodni lek za akne možete potražiti i u:

 • zelenom čaju;
 • aloja veri;
 • belom luku;
 • limunovom soku;
 • jabukovom sirćetu itd.

Nekoliko trikova kako da umirite akne

Za početak, vodite računa da što manje iritirate kožu. Pod ovim podrazumevamo, pre svega, manje šminke i hemijskih proizvoda. Što se šminke tiče, možete se okrenuti prirodnoj kozmetici koja ne isušuje kožu i ne zapušava pore.

Vodite računa o čišćenju lica, ali nemojte preterivati sa tim. Lice ne treba prati više od dva puta dnevno, i to blagim sapunom ili gelom za čišćenje. Ukoliko koristite neki tonik ili losion za čišćenje lica, odaberite blaže varijante, bez parafina i alkohola.

Potrudite se da vam koža uvek bude hidrirana, i spolja i iznutra

Kvalitetna hidratantna krema može učiniti kožu otpornijom na bubuljice i sprečiti širenje pora. Još jedan sjajan trik i za kožu lica i za kožu tela je da koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Na taj način sprečavate negativan uticaj sunčevih zraka na kožu i akne.

Nikako nemojte cediti bubuljice i trudite se da ih dodirujete što manje. Ukoliko često pipate i čačkate bubuljice, rizikujete prenos bakterija i tako potencijalno ubrzavate infekciju. Isto tako, potrudite se da što manje predmeta dolazi u dodir s vašim licem. Tu pre svega mislimo na mobilni telefon, na čijem se ekranu skuplja ubedljivo najviše bakterija i mikroba.

Kada se radi o aknama na koži tela, posebnu pažnju treba obratiti i na odeću koju nosite. Birajte lagane odevne predmete od prirodnih sastojaka, kako bi koža mogla da diše. Čuvajte se vrućine i velike vlažnosti, jer oni podstiču znojenje, a znoj može dodatno zapušiti pore i iritirati postojeće bubuljice.

Možda i najbitniji trik jeste nešto što ste sto puta dosad čuli, ali zaista deluje ‒ povedite računa o ishrani i stilu života. Više zdravih namirnica, a manje stresa i samo budite uporni u nezi akni. Pre nego što shvatite, one će biti vaša prošlost.