Dezodorans ili antiperspirant – pitanje je sad

0
75
Dezodorans ili antiperspirant - pitanje je sad
dezodorans ili antiperspirant
dezodorans ili antiperspirant

Dezodorans i antiperspirant nisu isto. Oba preparata služe istoj svrsi, a to je sprečavanje širenja neugodnih mirisa koji se stvaraju ispod pazuha. Međutim, i dezodorans i antiperspirant na različite načine sprečavaju širenje neprijatnih mirisa. Koji od ova dva je zdraviji, pročitajte u narednim redovima.

dezodorans
reklama za dezodorans iz ’70.-ih

Dezodorans je mnogo stariji produkt, vodi poreklo iz Egipta u kom su se parfemska ulja koristila za maskiranje mirisa. Antiperspirant je noviji proizvod koji tek slavi stoti rođendan. Oba proizvoda možete naći u raznim oblicima kao što su roll-on, stik, krema i sprej, pa ne bi trebalo da vas zavara pakovanje. Naime, dezodorans radi po principu prikrivanja neprijatnih mirisa, tako što u svom sastavu sadrži parfem i antiseptik. Antiseptik ubija bakterije, koje su glavni uzročnici neugodnih mirisa, a parfem održava prijatan miris. Antiperspirant sprečava znojenje tako što zatvara pore i sprečava formiranje bakterija na površinskom sloju kože.

Neki bi rekli da je, sudeći prema načinu delovanja, antiperspirant bolji proizvod od dezodoransa. Mnoge studije rađenje na ovu temu, međutim, opovrgavaju to mišljenje. Naime, glavni sastojak antiperspiranta je aluminijum koji je povezan za nastankom Alchajmerove bolesti i raka dojke. Sa druge strane sastojak nekih dezodoransa može biti aluminijum, ali nije nužno. To, dalje, implicira da je potrošač jedini odgovoran za svoje zdravlje.

Svaki proizvođač je u obavezi da navede sastojke svog proizvoda, a na kupcu je da to pročita i odabere neki za sebe.

Pored sirovinskog sastava, dezodorans i antiperspirant se razlikuju i po tome što je dezodorans moguće naneti na celo telo, bilo da se nalazi u spreju, stiku, kremi ili nekom drugom obliku. Antiperspirant treba nanositi isklučivo na mesta na kojima želite da sprečite znojenje. Kao nedostatak antiperspiranata navodi se da je znojenje prirodna telesna regulacija temperature i njegovo sprečavanje može da utiče na sveukupan imunitet. Druga stvar je što se veoma često, kao posledica zatvorenih pora stvaraju bubuljice u pazušnoj regiji što ume da bude veoma bolno i neprijatno. Glavni nedostatak dezodoransa je njegovo kratkotrajno dejstvo, naročito za one ljude koji se intenzivnije znoje.

Danas je na tržištu moguće pronaći mnogo preparata koji vam pomažu u uklanjanju neprijatnih mirisa. Pored dezodoransa i antiperspiranata postoje i dezodoransi koji su istovremeno i antiperspiranti. Međutim, na tržištu postoji još jedan proizvod koji pomaže u regulisanju neprijatnih mirisa, najčešće preporučivan od strane lekara, a to je stipsa. Mineralni kamen koji se nalazi u slojevima zemljine kore, ima antiseptično dejstvo pa uništava bakterije, a ne zatvara pore. Ovaj kamen je u svom sastavu sulfat aluminijuma i kalijuma i koristi se tako što se štapići ili roll-on (što je najčešći oblik pakovanja) pokvase i nanesu na kožu. Njegova primarna svrha je zaustavljanje krvarenja kod muškaraca, nastalo kao posledica brijanja. Korišćenjm ovog kamena uništavaju se bakterije koje se stvaraju na površini kože, ali on nema nikakav miris. Stipsa se ranije koristila u lečenju zapaljenja krajnika, kod zagnojenih rana i kao sredstvo koje dezinfikuje i prečišćava vodu.