Znate li za šta sve možete da iskoristite pivo?

0
81
Znate li za šta sve možete da iskoristite pivo?

Kada se izgovori reč pivo, mnogi odmah pomisle na osvežavajuće piće zlatnožute boje. Neki pomisle na gorko, ali je uglavnom prva asocijacija – piće. Što ono suštinski i jeste. Jedno od najstarijih alkoholnih piće koje se koristilo još u starom Egiptu. Pravi se od kvasca, hmelja, ječma i vode. Međutim, pivo može da se iskoristi na još neke načine, osim da utoli žeđ.

Hrani kosu i pomaže joj da brže raste

pivo
za kosu

Pivo je bogat izvor vitamina B kao i silicijuma, što je od ključne važnosti za zdravu i snažnu kosu. Najbolja apsorpcija ovih komponenti se postiže direktnim utrljavanjem piva u kosu i kožu glave. Ova jednostavna i svima dostupna maska se drži 10-15 minuta, nakon čega se ispira mlakom vodom. I ne brinite, miris piva se ne zadržava u kosi.

Čini vašu kožu zategnutom i glatkom

Sadrži antioksidanse koji sprečavaju starenje kože. Ono što je iznenađujuće, ovaj alkoholni napitak ima još jednu neverovatnu prednost. Gljivice iz kvasca pomažu koži da se samopopravi. On zapravo pomaže obnovu ćelijskog omotača i na taj način ima moć da popuni sitne bore i nepravilnosti na licu. Maska od jedne kašike piva, jednog belanceta i 3 kapi bademovog ili maslinovog ulja, posle 10 minuta, čini čuda za vaše lice. Probajte.

Pomaže vam da bolje spavate

Cvet hmelja, jednog od glavnih sastojaka ovog magičnog pića, je prirodni sedativ poznat kao efikasan biljni lek protiv nesanice. Probajte ovaj jednostavan trik: operite jastučnice rastvorom vode i piva (1:1). Tkanina će apsorbovati aromu hmelja i pomoći vam da brže zaspite. Ovo je redovna terapija u nekim ustanovama u kojima borave osobe koje pate od nesanice.

Pomaže umornim stopalima

pivo
pivski spa centar

U lavor sipajte hladno pivo i potopite noge. Kvasac neguje vašu kožu, a balončići pomažu u skidanju otoka. Osetićete neverovatno olakšanje. U svetu postoje pivski spa centri, čije su najbrojnije mušterije poslovni ljudi. Prema tvrdnjama vlasnika, pauzu za ručak radije iskoriste da odmore stopala u pivskoj kupki.

Uklanja mrtve ćelije kože

pivo
piling za lice

Pored toniranja i zatezanja, pivo za vašu kožu čini i svojevrstan piling. Šaku jagoda izgnječite i pomešajte sa nekoliko kašika piva (dok ne dobijete pastu). Nanesite na lice i posle 5 minuta isperite, istovremeno masirajući lice. Ovaj prirodni piling će vam ukloniti nečistoće sa lica i stimulisati regeneraciju kože.

Pivo kao marinada

pivo
cini meso meksim

Pivo je odličan izbor, ukoliko želite da smekšate meso, bez promene ukusa. Potrebno je da meso stavite u ovu neobičnu marinadu, zajedno sa začinskim biljem. Ostavite ga da preleži u frižideru preko noći. Tokom pečenja ga možete zalivati ostatkom marinade. I nemojte se plašiti. Ukus mesa ostaje nepromenjen, jer alkohol ispari, ali će zato postati izuzetno mekano i sočno. Važno je napomenuti da je ova marinada namenjena isključivo crvenom mesu.

Daje sjaj vašem nameštaju

Ugrejte malo piva i mekanom krpom ga utrljajte u drveni nameštaj. Bićete iznenađeni rezultatom.

Vraća sjaj metalnim stvarima

Pivo ima nizak nivo kiselosti i sjajan je izbor za poliranje bilo kog metalnog predmeta, kao što su metalne šerpe ili nakit. Možete pokušati sa poliranjem, krpom koja je umočena u pivo ili potapanjem metalnog predmeta na nekoliko minuta.

Uklanja rđu

Iako je kategorizovano kao niskokiselo piće, pivo ima moć da ukloni rđu. Naročito onu koja se nahvatala na zavrtnjima. Utapkajte malo ovog čarobnog napitka i posle 5 do 10 minuta pokušajte ponovo.