Search for content, post, videos

Zdravstvena nega invalida: Sve što treba da znate

Sreća je kada smo zdravi, i kada su zdravi oni koje volimo. Međutim, nekada se dese nepredviđene situacije na koje ne možemo da utičemo, u kojima su naši najbliži ”lišeni” zdravlja ili im se desi starost koja nekad odnosi snagu, vitalnost, pokretljivost. Često se te osobe više ne mogu samostalno starati o sebi. Često su to nama bliske osobe.

Takva činjenica, koliko god delovala poražavajuća, teška i stresna, jer je u pitanju voljeno biće, ne treba da nas deprimira. Tek tada treba da skupimo snagu i da najbližem pružimo odgovrajuću pomoć. Koliko god bolno bilo, osmeh na lice, jer svaki vid podrške je uvek dobrodošao.

Briga o obolelom nije lak zadatak

Nije lako voditi računa o nepokretnoj osobi. To je težak zadatak koji često zahteva 70 % vašeg vremena. Nervoza, osećaji brige, anksioznosti, opravdanog straha su prirodne reakcije na stresnu, nepoznatu situaciju koja vas je zadesila. Porodica se vrlo često suočava sa životnim promenama jer obolela osoba više nije u stanju da samostalno učestvuje u rešavanju sopstvenih životnih situacija. Organizacija porodičnih poslova i obaveza mora biti prilagođena tako da bolesnik ne bude zapostavljen.

Često članovi porodice obolelog preuzimaju ne sebe svu odgovornost i staranje o istom. Neretko se desi da neko od članova porodice bude prinuđen da radi skraćeno radno vreme ili da da otkaz na poslu kako bi vodio računa o najbližem. Stalna kućna nega i adekvatan prevoz invalida do bolnice su neophodni uslovi za poboljšanje stanja istog. Takva situacija, pored hronične brige koja prvenstveno utiče na zdravlje onog ko vodi računa o obolelom, donosi i finasijski gubitak.

Pored toga, zabrinuti članovi porodice koliko god da su voljni i brižni da pomognu, najčešće nisu obučeni za negu nepokretne osobe a nepravilna nega može bolesniku naneti više štete nego koristi.

Informacija o stanju nepokretnog i bolesti koje mogu da ga zadese

Ako porodica odluči da se sama brine o nepokretnom licu, neophodno je da obavi detaljan razgovor sa stručnim medicinskim osobljem. Obavezno je da se informišete o stanju obolelog, ali i o prevozu bolesnika kako bi na najbolji način pružili svu potrebnu pomoć najbližem.

Onog momenta kada oslabe fizičke funkcije, kada pacijent nije sposoban da se samostalno hrani, hoda, diše a sve to doprinosi i poremećaju psihičkog stanja, znak je bolesti. Sve bolesti (teški prelomi, kanceri, infakti, moždani udari itd.) koje onemogućavaju normalno i samostalno funkcionisanje i vezuju bolesnika za krevet, iziskuju posebnu negu i neprestanu brigu o bolesniku.

Znatno ograničene i u izuzetnoj meri smanjenje funkcije kretanja, koje su uglavnom karakteristične kod starijih osoba, doprinosi njihovom dugotrajnijem lažanju. Takvo stanje nosi izvesne rizike kao što su atrofija mišića, kontrakture i dekubitis.

Dekubitis

Dekubitis je ošećenje kože i potkožnog tkiva koji se javlja usled dugotrajnog nepomičog položaja bolesnika. Pod pritiskom na određene delove tela, uglavnom tamo gde je koža najtanja (iza ušiju, na potiljku, lopaticama, ramenima, kolenima, kukovima, člancima, petama) javljaju se promene na koži.

Ukoliko se pojavi crvenilo na navedenim mestima a koje ne nestaje posle pola sata nakon okretanja bolesnika, poželjno je da se obratite stručnoj osobi koja će proceniti da li se radi o dekubitisu. Uglavnom je reč o prvoj fazi dekubitisa sa kojom može da izbori i sama porodica masiranjem hidratatnom kremom i okretanjem bolesnika na svakih sat vremena.

Druga i treća faza dekubitisa je stepen u kojoj stradaju dublji slojevi kože, dok četvrata faza može zahvatiti kosti, mišiće ili zglobove i time prerasti u gangrenu.

Ako su se bolesniku pojavile crne kraste na koži, stanje je alarmantno. U tom slučaju stručna pomoć je nužna. Poželjno je da se sanitetskim prevozom koje ima svu potrebnu medicinsku opremu, nepokretno lice preveze u bolnicu gde se odmah pribegava hiruruškom odstranjaivanju zahvaćene kože i lečenju.

Prevoz bolesnika

Lečenje pacijenta često se vrši u zdrastvenim ustanovama koja se ne nalaze u istom mestu odakle je i sam pacijent ili se lečenje teško obolelog zahteva u inostranstvu. U oba slučaja ste prinuđeni da se za prevoz invalida pobrinete sami. Neadekvatna opremljenost, neprilagođenost vozila potrebama bolesnika kao i loše psihofizičko stanje samog bolesnika ali i vozača koji je često u rodu sa obolelim, nedostatak treće osobe koja nadgleda zdrastveno stanje pacijenta, samo su deo činilaca zbog kojih je potrebno angažovati sanitetski prevoz.

Sve ono što putnički automobil ne pruža i za šta vi niste adekvatno i stručno obučeni, sanitetski prevoz ima. Sanitetski prevoz je medicinski opremljen, poseduje adekvatan prostor i komoditeta. Vi uvek možete ići kao pratnja, a možete angažovati i medicinsko osoblje koje je spremno da u svakom trenutku pruži svu potrebnu pomoć. Kada je u pitanju siguran i bezbedan transport nepokretnog lica sanitetski prevoz je uvek izbor.

Higijena i ishrana

Pravilna ishrana bogata žitaricama, mineralima, vitaminima, koja sadrži raznovrsno povrće i voće, je vid ojačanja imuneta i povratka snage bolesnika. Češći, manji i izbalansirani obroci bogati vaknima koji nisu teški i začinjeni, uz dosta tečnosti, preporučuju se nepokretnima kako bi se sprečile razne infekcije i kako bi se oslobodili zatvora nastalog od prekomernog ležanja.

Glavni uzrok dekubitisa jeste nepomičan položaj ali njegovi pospešitelji su svakako slab imunitet, siromašna ishrana ali i loša higijena.

Obzirom na činjenicu da su nepokretne osobe vezane za postelju, potrebno im je češće održavanje higijene. Neophodno je kupanje svaki dan. U slučaju nemogućnosti prenošenja obolele osobe do kupatila, preporučljivo je korišćenje nalaženog peškira umesto vlažnih maramica koje oštećuju kožu. Nakon kupanja, bolesnikovu kožu osušiti i umasirati hidratatu kremu. Masaža pospešuje cirkulaciju i prokrvljenost tkiva.

Preporučljivo je da čaršavi budu zategnuti kako nabori ne bi oštetili kožu i napravili rane. U tom slučaju antidekubitalni dušek je dobro rešenje jer se prilagođava telu, ali svakako je savet da nepokretnoj osobi menjajte položaj u krevetu na svaka dva sata.

Neretko nepokretni bolesnici obavljaju i nuždu u postelji. Ako vi niste u mogućnosti iz određenih razloga da se brinete o bolesniku, možete angažovati stručno lice koje će se na adekvatan način pobrinuti da bolesnik uvek bude čist.

Podstaknite time samopouzdanje i volju za životom vaše drage osobe.