Tabata, kao stil života i način rekreacije!

0
93
Tabata
tabata sistem treninga
tabata sistem treninga

Tabata je trening sistem koji je razvio doktor Izumi Tabata iz Tokija. Posmatrajući i proučavajući različite vrste treninga shvatio je da se bolji rezultati postižu kroz treninge koji traju kraće. Pomenuti doktor je bio trener japanskih klizača i redovno je tragao za metodom treninga koja će im pomoći da povećaju svoje sposobnosti treningom i da imaju mogućnost da to prenesu na svoj sport.

Tabata trening traje vrlo kratko , svega 4 minuta. Konkretno, trening klizača sastojao se od 6-7 ponavljanja maksimalnog sprinta u trajanju od svega 20 sekundi sa 10 sekundi pauziranja između svakog narednog sprinta. Testiranja su se vršila 5 dana, tokom 6 nedelja.

Na kraju završenog istraživanja rezultati su pokazali da su klizači popravili aerobni kapacitet (veća mogućnost iskorišćenosti kiseonika u telu) za 14 %. Pored toga poboljšali su i svoje anaerobne kapacitete (u ovom konkretnom slučaju, sposobnost da se izdrži ceo ciklus maksimalnog sprinta) za 28 %.

Tabata trening je vrsta aktivnosti koja istovremeno podiže izdržljivost i snagu, a sastoji se od niza različitih vežbi. Ovaj trening se može raditi u vodi ili na suvom. U teretani, u prirodi, mogu se koristiti sprave ili tegovi.

Postoje ljudi za koje je tabata sistem izuzetno naporan, iako traje kratko. Ova vrsta treniranja zahteva dobro zagrevanje i početnu pripremu dok je za kraj treninga neophodno lagano hlađenje i istezanje tela. Ovaj tip treninga se nikako ne preporučuje početnicima, ali ga mogu koristiti rekreativci i profesionalni sportisti. Ipak, preporuka je da se pronađe stručno lice koje vas može uputiti i voditi kroz ovaj sistem treniranja.

Prednosti tabata treninga

Najveća prednost ovog načina treniranja jeste što veoma efektno podiže izdržljivost dok istovremeno razvija eksplozivnu snagu. Takođe oblikuje telo i pomaže u mršavljenju za kratak vremenski period.

Ako želite da povećate mišićnu masu ovim sistemom treninga se utiče na smanjenje masnog tkiva. Istovremeno dolazi do povećanja snage što se oslikava kroz povećan broj ponavljanja u jednoj vežbi. Ukoliko radite tabatu sa opterećenjem, povećava se težina koju možete da podignete.

Zbog velikog broja ponavljanja i kratkih pauza povećavaju se krvni sudovi koji hrane mišiće pa i ishrana mora biti prilagođena. Ukoliko se budete pridržavali svih koraka, oporavak posle napora će trajati mnogo kraće. Na ovaj način trening vam omogućava iste ili za nijansu bolje efekte od klasičnog kardio treninga.

Izvođenje tabata treninga

Ako se odlučite za ovu vrstu treninga važno je da na početku odaberete vrstu vežbi koje odgovaraju trenutnoj fizičkoj spremi. Takođe je važno da se ne preteruje ni sa brojem ponavljanja. Za početak je dovoljno 3-4 intervala ne dajući maksimum snage kako biste se lakše adaptirali na tabata sistem. Opterećenje treba da vam omogući 12-15 ponavljanja jedne vežbe, u sva 4 ciklusa.

Savet

Tabata sistem treninga može da vam pruži sjajne rezultate u kratkom vremenskom roku. To ne podrazumeva da jedino tabata treba da bude vaš izbor. Ovakvi treninzi su visoko zahtevni i preporučuju se najviše 8 puta mesečno. Dakle, umereni treninzi 2-3 puta nedeljno i jedna tabata su sasvim dovoljni za održavanje kondicije i snage.