Šta bi nam se dogodilo ako bismo jeli samo meso?

0
29
Šta bi nam se dogodilo ako bismo jeli samo meso?

Sve više ljudi, iz godine u godinu, izbacuje meso i životinjske proizvode iz ishrane i upotrebe, uopšte, dok izbor jela za vegetarijance i vegane postaje sve veći. Sve više se govori i piše o nedostatcima i štetnim dejstvima koje meso i proizvodi od njega imaju po ljude. I ovo može da liči na novi evolutivni zaokret, jer je do sada vladala teorija da su ljudi postali nadmoćna vrsta onda kad su počeli da jedu meso. Tj. onda kad su svoju semenkama, žitaricama, voćem i povrćem bogatu ishranu obogatili i mesom.

6 stvari koje se dogode kada se odreknete mesa.

sveže meso na drvenoj dasci

Međutim, šta bi se dogodilo kada bismo se u potpunosti odrekli vegetarijanskih ideala i jeli isključivo meso?

 Najkraće rečeno, naše telo bi uvenulo!

Ishrana koja podrazumeva samo meso značila bi da ne konzumiramo namirnice bogate vlaknima. To bi najpre izazvalo zatvor – što je i najblaža od svih nuspojava.

Neunošenjem hrane bogate ugljenim hidratima odrekli bismo se glavnih izvora energije. Organizam bi, zbog toga, razgrađivao masti i najvažnije proteine, što bi izazvalo dodatne probleme sa mišićnom masom, uključujući i srce.

U jednom trenutku, došlo bi do trovanja proteinima. To je stanje sa vrlo neprijatnim simptomima kao što su slabost organizma, dijareja, pa možda čak i smrti. Sve to bi nastalo kao posledica sakupljanja uree, koja se stvara u jetri dok se proteini pretvaraju u glukozu.

Promene u ishrani koje mogu da izleče.

Očigledno je da je pravilna kombinacija namirnica biljnog i životinjskog porekla odgovorna za evolutivni progres čoveka.

Sa druge strane, preterivanje u bilo kojoj sferi dovodi do bolesti, a nekim slučajevima i smrti.

Na primer, meso zeca je siromašno mastima, zbog čega bi organizam počeo da sagoreva sopstvene zalihe. Zabeleženo je da ishrana isključivo zečetinom može da dovede do smrti jednako kao i izgladnjivanje. Ili bi nas snašao skorbut, pošto je vitamin C jedini koga ljudski organizam ne može sam da proizvede.

Jedan od načina na koji bismo mogli da sprečimo neke od simptoma je konzumirnaje sirovog mesa. Na taj način izbegavamo uništavanje vitamina C kuvanjem, jer je izuzetno termonestabilan. To bi, sa druge strane, otvorilo put brojnim bakterijskim infekcijama.

Drugim rečima, ako vam je ikad palo na pamet da se odreknete svih namirnica osim mesa – nemojte to da činite.

Izvor: 6yka.com