U Srbiji od celijakije ili hronične gastroenterološke bolesti intolerancije na gluten boluje oko 100.000 ljudi. Ali pretpostavlja se da je broj mnogo veći od toga, jer nekima nije još postavljena dijagnoza. S obzirom da bolesnici ne smeju jesti pšenicu, raž i zob od čega se pravi većina industrijskog hleba, donosimo vam ukusnu alternativu – bezglutensku pogaču.
Sastojci za bezglutensku pogaču Katarine Komarice
-230 grama mešanog brašna od pirinča i kukuruza;
-2 dcl jogurta bez laktoze;
-1 dcl maslinovog ulja;
-1 prašak za pecivo;
-semenke lana, suncokreta, susama i crnog kima;
-1 jaje;
-so po želji;
“Gluten se nalazi u proizvodima od pšenice, ječma i raži, a ima i neke skrivene izvore poput lepka za poštanske marke ili ruža za usne. “
Priprema
1. Od brašna, jogurta, praška za pecivo, soli i jajeta napravite testo koji izgledom podseća na nešto deblju pizzu. Pustite ga da malo odstoji.
2. Posudu namastite maslinovim uljem pa u nju prebacite testo. Preko vrha posipajte semenke lana, susama, suncokreta i crnog kima.
3. Pogaču stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko 15 minuta. Poslužite toplu. Prijatno!
Najčešći simptomi intolerancije na gluten
Nadutost, bolovi u trbušnoj duplji, umor, iscrpljenost, neuromuskulatorni poremećaj, pa čak i psihički poremećaji. Kod dece su oni najvidljiviji, a manifestuju se i kroz povraćanje i retku stolicu, gubitak na težini i slabost.
Gde se sve skriva gluten?
Gluten je sastavni deo čak 70% svih industrijskih proizvedenih namirnica, a može se skrivati i u hrani koja ne sadrži gluten, ali je kontaminirana u toku proizvodnje druge hrane u istoj fabrici. Glutena ima i u nekim lekovima, lepku na markama, ili čak ružu za usne.