Saznajte zašto se celulit gomila na određenim delovima tela

0
183
Saznajte zašto se celulit gomila na određenim delovima tela

Ako imate celulit na stomaku, butinama, zadnjici ili rukama, znajte da niste usamljeni, čak i ukoliko ste mršavi. Ali zašto se pojavljuje samo na određenim delovima tela?

Celulit nema nikakve veze sa gojaznošću i neki delovi tela jednostavno su skloniji njegovoj pojavi.

Procenjuje se da 90% žena ima celulit u nekom trenutku svog života. Dobra vest je da se možete trajno rešiti celulita ili smanjiti njegov izgled, bez obzira gde se nalazi na vašem telu. Da vidimo zašto se celulit javlja baš na određenim delovima tela i šta možete učiniti kako bi ga eliminisali u potpunosti.

Celulit na stomaku

celulit
celulit na stomaku

Glavni problem u stvaranju celulita na stomaku nije u potpunosti rezultat slabe cirkulacije, već je to nenormalno prekomerno nakupljanje masti u trbušnoj šupljini, često između organa stomaka. Pored toga, visceralna masnoća, koja se nalazi na stomaku, je usko vezana sa problemima jetre. Kada je funkcija jetre ugrožena, telo teško može da vrši detoksikaciju.

To jednostavno znači da čak i ako biste uklonili masne molekule iz potkožnog tkiva, telo neće biti u mogućnosti da ih efikasno obradi zbog problema u jetri. To samo pokazuje da abdomenalna masnoća predstavlja sasvim drugačiji skup problema, kada je razvoj celulita u pitanju.

Ukratko, celulit se pojavljuje na stomaku zbog svojstvene prirode stomaka, kao regionalnog skladišta za masno tkivo.

Ono što otežava ovaj problem je skladištenje masnoća unutar same trbušne šupljine koja pruža stalni izvor mastima koje se akumuliraju u potkožnom sloju. Osim toga, povećanje masti u trbušnoj šupljini utiče na ukupnu funkciju detoksikacije jetre. Zato, toksini ostaju neobrađeni u potkožnim masnim naslagama.

Ipak postoji rešenje kada je celulit na stomaku vaš problem. Pre svega, to se odnosi na način ishrane i masaže. Važno je shvatiti da masaža može imati efekta, ali fokus lečenja na stomaku više treba da je usmeren na smanjenje visceralne masti.

Mehanička masaža, manipulacija vezivnim tkivom i ručna limfna drenaža proizvode značajno smanjenje izgleda narandžine kore oko stomaka. Povećan unos proteina i vlakana u ishrani može značajno dovesti do smanjenja visceralne masti.

celulit
voce i povrce

Zapravo, unos više proteina, voća i povrća u vašu ishranu nije dobro samo za opšte zdravlje, već je i izvrstan način smanjenja količine masnoća unutar zidova stomaka.

Smanjenje visceralne masti poboljšava funkciju jetre i smanjuje izvor dodatnih masti na potkožno tkivo. Kada se obnovi funkcija jetre, telo postaje efikasnije u smislu detoksikacije. Vežbanje može pomoći u smanjenju masnog tkiva. Praktikujte vežbe za stomak, pre svega trbušnjake.

Celulit na rukama

celulit
celulit na rukama

Ukoliko jedete prerađenu ili brzu hranu, to može uticati na nakupljanje celulita na rukama, bez obzira da li ste mršavi ili imate višak kilograma.

Obrađena hrana je napunjena šećerom, mastima i natrijumom, a sve to direktno utiče na nakupljanje masti, ne samo na rukama, već i na drugim delovima tela. Nezdrava hrana takođe uništava zdravlje kože, pogoršavajući pojavu celulita na rukama. Jedite manje prerađenu hranu i povećajte unos neprerađenih namirnica poput povrća, voća i celih žitarica. Izbegavanje slatkih napitaka takođe vam može biti od koristi.

Ne samo da ćete menjati vašu ishranu kako bi se oslobodili celulita na rukama, na ovaj način se borite protiv upala i smanjujete masnoće. Morate izgubiti masnoću čak i ako ste mršavi. Mada, ovde bi trebalo da budete pažjivi, ne bi trebalo da dođe do ogromnog kalorijskog deficita, jer to može prouzrokovati gubitak mišićne mase.

Još jedna loša navika može uticati na pojavu celulita na rukama, a to je pušenje. Pušenje uzrokuje slabu cirkulaciju krvi, što povećava šanse za pojavu celulita na rukama. Drugo,  pušenje razbija formiranje kolagena, slabi kožu i čini masnoću ispod kože vidljivijom.

Postoje vežbe koje možete primeniti kada je reč o celulita na rukama. One vam mogu pomoći na brz i jednostavan način da se rešite ove neprijatne pojave.

Unos većih količina vode eliminisaće zadržavanje tečnosti i izbaciti toksine iz tela. Pijte najmanje 2 litre vode dnevno. Unos tečnosti je od koristi ne samo kod celulita na rukama, već kod celulita, uopšte.

Celulit na nogama i butinama

celulit
celulit na nogama i butinama

Butine i noge su često zahvaćene celulitom. Ukoliko je vaš posao vezan za dugo sedenje na stolici tokom radnog vremena, to je jedan od faktora koji direktno utiče na pojavu celulita na butinama. To, ipak, ne znači da ste osuđeni na celulit. Ukoliko često stojite i ukoliko ste aktivni u kancelariji možete sprečiti slabu cirkulaciju. Čak možete koristiti i trikove kako biste sagoreli više kalorija dok ste za stolm. Pokušajte da stojite ili čak češće ustanite i prošetajte.

Osim toga, ukoliko je u vašoj ishrani so neizostavan sastojak, to može učiniti celulit na butinama još vidljivijim. Prekomerni unos soli uzrokuje zadržavanje vode, što direktno utiče na pojavu celulita. Dakle, izbegavajte previše slana jela.

Žene sa neuravnoteženim hormonima i nižim nivoom estrogena imaju veće šanse za pojavu celulita na butinama. Pad nivoa estrogena dovodi do smanjenja proizvodnje kolagena i slabe cirkulacije krvi. To može uzrokovati pojavu celulita na svim delovima tela.

Ukoliko pijete previše alkohola i pušite samo pogoršavate stanje. Alkohol je loš za celulit jer uzrokuje dehidraciju i smanjuje funkciju različitih organa.

Određeni delovi tela genetski su programirani za čuvanje određenih vrsta masnih ćelija. Broj tih masnih ćelija raste, sve do vremena kada dođu tinejdžerske godine. Osim toga, adipociti sadrže premalo vode i kolagena.

Celulit se najčešće pojavljuje na nogama zbog veličine masnih ćelija, adipocita, smeštenih u njima, u poređenju sa drugim delovima tela.

Kada se kolagenska vezivna tkiva razbiju, adipociti prolaze sličnu strukturnu promenu, često rastu po veličini i morfologiji u procesu poznatoj kao hipertrofija. Takođe  akumulacija toksina i zadržavanje tečnosti mogu uticati na razvoj celulita na nogama. Ponašanje i navike većine žena koje drže prekrštene noge dok sede mogu tako uticati na protok krvi i limfe u nogama i butinama.

Ukratko, celulit se često pojavljuje na butinama i nogama jer su masne naslage strukturirane različito u poređenju sa drugim delovima tela. Ti adipociti prolaze kroz fibrozu zbog slabe krvne i limfne cirkulacije u butinama i nogama. To dovodi do abnormalnog nakupljanja tečnosti i toksina.

celulit
masaza pomaze

Glavni problem celulita na butinama i nogama usko je povezan sa slabom cirkulacijom, kako krvi tako i limfe. To stvara akumulaciju tečnosti i otrovnih otpada što dovodi do promena u vezivnim tkivima. Eliminisanje celulita na butinama i nogama mora biti usmereno na upravljanje tim promenama cirkulacijske i adipocitne hipertrofije.

Postoji veliki broj tretmana i anti celulit masaža koji najbolje rezultate pružaju upravo kod celulita na nogama. Možete ih raditi u kozmetičkom salonu ili sami kod kuće, pomoću valjka ili masažera, koristeći ulja.

Celulit na zadnjici

celulit na zadnjici
celulit na zadnjici

Baš kao što su visina, boja kože i očiju, struktura kostiju određeni genetikom, tako genetika utiče i na pojavu celulita na zadnjici ili bilo gde na telu. Imaćete veću verovatnoću da imate celulit ako su vaša majka ili baka imale celulit, bez obzira jeste li mršavi ili gojazni.

Samo zato što neko nema celulit na zadnjici sada, ne znači da ga neće imati u budućnosti. Celulit se može pojaviti u bilo kom periodu vašeg života. Međutim, žene u menopauzi su sklonije, zbog povećane količine masti i gubitka mišića.

Još jedna stvar utiče direktno na pojavu celulita na zadnjici, a to je dehidracija. Kada ste dehidrirani, telo čuva višak vode i kao rezultat toga, celulit postaje vidljiv.

Imajte na umu da kada osetite žeđ, vi ste već dehidrirali.

celulit
voda je vazna

Zato nemojte čekati taj trenutak, već često u toku dana pijte vodu. Voće sa visokim sadržajem vode će vam biti od koristi. Ukoliko nosite krutu i usku odeću, ona utiče na slabu cirkulaciju krvi, koja nije dobra za osobe sa celulitom na zadnjici. Izbegavajte nošenje uske odeće svaki dan. Kako bi eliminisali celulit na zadnjici, masaže mogu biti korisne. One olakšavaju uklanjanje toksina, kao i razgradnju masnih ćelija ili adipocita. To dovodi do smanjenja ukupne veličine masnih ćelija što dovodi do smanjenja izgleda narandžine kore.

Upravljanje stresom takođe vam može biti od pomoći. To se dešava zbog jednog od hormona stresa, koji se zove kortizol. Ovaj hormon utiče na zadržavanje tečnosti koje mogu značajno povećati veličinu masnog tkiva. Pokušajte da se opuštate uz meditaciju ili jogu, naučite da kontrolišete stres.