Rotkva – bela i crna, čistač tela i disajnih puteva

0
105
Rotkva - bela i crna
bela rotkva
bela rotkva

Japanci je nazivaju čistačem tela, potiče iz Azije i jedna je od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu. Rotkva (Raphanus sativus) na našoj trpezi nije često zastupljena, a trebala bi biti. Obzirom na to da ova korenasta biljka dobro podnosi niske temperature, zimi je preporuka da bude jedno od glavnih povrća na vašoj trpezi. Bilo da je bela ili crna, rotkva obiluje izuzetno korisnim sastojcima koji, pored u ishrani, mogu da posluže i u lečenju.

Obe vrste rotkve imaju okrugao, vretenast koren karakterističnog oštrog ukusa i reskog mirisa. U svetu je veoma rasprostranjena i najčešće se koristi za spravljanje salata. U egipatskim grobnicama pored crteža rotkve se nalazi recept za napitak koji pomaže u lečenju disajnih organa.

Za naše podneblje je karakteristična crna rotkva. Zbog svog tipičnog ukusa i sastojaka podstiče apetit. Budući da je teška za varenje, preporuka je da se rotkva sitno izrenda ili usitni u blenderu. Preporuka je, takođe, i da se spremi neposredno pre jela, jer stajanjem gubi neka od svojih lekovitih svojstava. Njena energetska vrednost je niska i sadrži proteine, ugljene hidrate, masti i celulozu. Od minerala obiluje kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem.

Rotkvu nikako ne bi trebalo soliti jer postaje štetna. Njen ljutkast, prirodni ukus je dovoljan začin za salatu.

Ukoliko preferirate narodnu medicinu, sok i salata od rotkve se preporučuju kao deo imunizacije. Naime, lizocin, jedan od sastojaka rotkve deluje antibakterijski. Stoga je ona svojevrstan prirodni antibiotik koji sprečava i leči infekcije. Uz pomoć još jednog sastojka, rafanola, rotkva je zaslužila vodeće mesto kada su u pitanju plućne bolesti. Antički narodi su je koristili za lečenje upale pluća, tuberkuloze, astme, bronhitisa i teškog kašlja. Sokovi koji se izluče iz rotkve razbijaju sekret nakupljen u plućima i na taj način omogućuju lakše iskašljavanje. Sok crne rotkve pospešuje proizvodnju žuči i u nekim slučajevima može da razloži i kamenčiće koji se nalaze u njoj, tj. može da očisti žuč.

Povoljan odnos minerala, naročito kalijuma i magnezijuma, ima diuretičko svojstvo, pa se rotkva koristi i kod opstipacije. Takođe snižava holesterol i izbacuje vodu iz organizma pa se pokazala korisnom kod edema na udovima.

Rotkva deluje veoma blagotvorno na ženski organizam jer reguliše menstruaciju, povećava laktaciju kod dojilja i podmlađuje organizam.

Ipak, sa rotkvom treba biti oprezan. Osobe koje imaju problema sa digestivnim traktom (bolesti želudca i creva) treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što odluče da je koriste.

rotkva je odlicna za iskasljavanje
rotkva je odlicna za iskasljavanje

Recept za sirup za iskašljavanje od crne rotkve

Dobro oprati i izdubiti jednu crnu rotkvu, tako da dobijete svojevrsnu činiju. Potrebno je ostaviti malo mesa sa strane (oko 2 cm). Zatim je napuniti medom (oko 1 cm ispod vrha) i prekrivenu čistom krpom ostaviti da stoji 24 časa. Konzumirati do 5 kašičica dnevno (deca), dok odrasli mogu do 8. Ovaj sirup je idealan za razbijanje gustog sekreta i pomaže kod iskašljavanja. Ukoliko imate alergiju na med, rotkvu iseckajte na kockice ili kolutiće i ređajte u činiji rotkvu i šećer u prahu. Ostavite da stoji 24 časa, takođe pokrivenu. Iscedite dobijeni sok i pijte 4 do 5 kašičica dnevno. Terapiju primenjivati dok kašalj sasvim ne prestane.