Search for content, post, videos

Otrov jedne životinje može da ubije virus HIV-a

pcelinji otrov kao lek protiv HIV-a
pcelinji otrov kao lek protiv HIV-a

pcelinji otrov kao lek protiv HIV-a

Pčele možda imaju ključ koji može da reši jednu od najvećih bolesti 20.-og veka. Naučnici sa vašingtonskog medicinskog univerziteta iz Sent Luisa su otkrili da pčelinji otrov može da ubije virus HIV-a, bez ugrožavanja zdravlja čoveka. Istraživački tim je otkrio da otrov pčela ubija virus HIV-a u laboratorijskim uslovima. Takođe, pretpostavljaju da može doći do stvaranja anti-HIV vaginalnog gela, koji bi mogao biti 100 procentna zaštita prilikom seksualnih odnosa sa obolelima.

Naučni tim je utvrdio da je melitin, jedan od sastojaka pčelinjeg otrova, u stanju da fizički uništi virus HIV-a. Ovo je svojevrsni proboj u medicinskoj nauci, jer se do sad nijedan lek, bilo da je iz prirode ili laboratorije, nije pokazao efikasnim u borbi protiv ovog virusa. ” Nadamo se da bi u mestima gde HIV besni ovo mogla biti terapija koja će zaustaviti širenje infekcije. “, izjavio je dr Džošua Hud, jedan od autora studije.

“Na osnovu ovog nalaza, predlažemo melitin nanočestice kao jedan od osnovnih sastojaka vaginaleta.” Trebalo bi napomenuti da se više od 92 % HIV virusa prenese seksualnim putem. Teoretski, melitin nanočestice mogu da se ubrizgaju u HIV pozitivnu osobu i da eliminiše virus iz krvotoka. Ono što je sjajna vest jeste da otrov pčela u potpunosti uništava virus HIV-a. Takođe, virus nije u stanju da razvije otpornost na ovu supstancu što mu onemogućava dalje razmnožavanje.

Sve ovo pčelinji otrov čini efikasnijim od drugih lekova protiv HIV-a.

Laboratorijska ispitivanja su takođe pokazala da melitin nanočestice nisu podložne otporu virusa HIV-a, što je najveći problem kod ostalih lekova. Jer, za razliku od pčelinjeg otrova svi lekovi deluju na virus kao celinu. Sa druge strane, melitin razlaže virus i ubija njegove pojedinačne delove. Obzirom da se na studiji radilo poslednje tri godine, naučni tim je spreman da ispita vaginalni gel u kliničkim uslovima.