Kako se brzo navići na nove naočare za vid?

0
156

Zamislite taj trenutak kada iz optike izlazite sa sasvim novim parom naočara, spremni da zaronite u svet jasnih kontura i živih boja! Međutim, u iščekivanju vizuelne čarolije, neretko se dešavaju i male poteškoće. Ovi početni izazovi u privikavanju na nove naočare su uobičajena stvar i većinom su kratkog daha.

Šta vas čeka tokom prilagođavanja na dioptrijske naočare?

Nove naočare, novo uzbuđenje. Ali, šta ako umesto kristalno čistog vida naletite na nekoliko prepreka? Evo šta da očekujete:

 • Jedno od prvih iskustava može biti osećaj pritiska na nosu ili iza ušiju. Dajte vremena svojoj koži da se navikne, a ako nelagodnost ne prestaje, svratite do optičara za fine korekcije.
 • Povremeni trenuci zamućenog vida su normalni, naročito ako ste doživeli veliku promenu u dioptriji. Vašim očima i mozgu treba vreme da se sinhronizuju sa novim vizuelnim podacima.
 • Možda ćete primetiti da je vaša sposobnost procene udaljenosti malo narušena. Budite na oprezu sve dok se vaše opažanje dubine ne stabilizuje.
 • Promene u perifernom vidu ili izgledu objekata, poznate kao “efekat ribljeg oka”, su privremene i nestaju kako se oči navikavaju na nove naočare.
 • Bol u glavi i naprezanje vid često idu u paru saadaptacijom na nove naočare, posebno ukoliko je promena dioptrije bila značajna.
 • Osećaj vrtoglavice može se pojaviti usled veće promene dioptrije ili tipa sočiva.

Kako se naviknuti na nove naočare?

Neprijatne simptome ne morate trpeti. Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste sebi olakšali i ubrzali proces adaptacije. Evo šta se najčešće preporučuje:

 • Redovno nosite vaše nove naočare – Ključ brze adaptacije leži u kontinuiranom nošenju. Neka vaše naočare postanu deo vaše svakodnevice. Počnite sa nekoliko sati nošenja dnevno, postepeno povećavajući vreme.
 • Pravite kratke predahe – Osećate li napetost? Udahnite, sklonite naočare i dajte svojim očima zasluženi odmor.
 • Vlažne oči, srećne oči – Imate problem sa suvim očima? Par kapi za oči će umiriti i osvežiti vaš pogled.
 • Čistoća je pola zdravlja – Održavajte stakla svojih naočara besprekorno čistim. Čista stakla znače jasan pogled i manje naprezanja.
 • Pokrenite se – Uključite se u različite aktivnosti na otvorenom kako biste trenirali vaše oči da se privikne na različita okruženja i bolju percepciju dubine.
 • Strpljenje je vrlina – Prilagođavanje može zahtevati vreme, zato budite blagi prema sebi i svojim očima. Strpljenje je ključno.
 • Budite u dijalogu sa optičarem – Ako se nelagodnost nastavi vaš optičar je tu da pritekne u pomoć, sa savetima ili dodatnim podešavanjima.

Koliko dugo traje privikavanje?

Ako ste upravo dobili nove naočare, možda se pitate koliko će vam vremena trebati da se na njih naviknete. Obično se period adaptacije kreće od par dana do nekoliko nedelja. Naravno, ovaj period prilagođavanja može značajno varirati od osobe do osobe, zavisno od nekoliko ključnih faktora:

 • Vrsta korekcije – Ako imate visoku dioptriju ili ste prešli na nošenje progresivnih naočara, možda će vam biti potrebno malo više vremena da se u potpunosti prilagodite na novi način gledanja na svet oko sebe.
 • Tip stakla – prelazak sa običnih naočara na progresivne ili bifokalne, donosi značajne promene u vidnom polju na koje će vaše oči morati da se naviknu. Ovo može zahtevati dodatno vreme za prilagođavanje.
 • Stil okvira – Ako ste izabrali okvir koji se znatno razlikuje od onog na koji ste navikli, možda ćete osetiti određenu nelagodnost dok se vaše lice i oči ne naviknu na novi oblik ili težinu naočara.

Svako prilagođavanje zahteva vreme i strpljenje, tako da je ključno dati sebi prostora da se naviknete na nove naočare. Ukoliko nelagodnost ili problemi s vidom potraju duže od očekivanog, savetuje se konsultacija sa vašim optičarem ili oftalmologom za dodatne savete ili eventualne korekcije.

Adaptacija na nove naočare može biti avantura puna otkrića. Sledite ove korake i gledajte svet novim očima. Vaše naočare nisu samo pomagalo za vid, one su prozor u svet u kojem svaki detalj postaje jasniji i bliži. Uživajte u putovanju!