Search for content, post, videos

Hrono ishrana u trudnoći

hrono u trudnoci
hrono u trudnoci

hrono u trudnoci

Hrono ishrana u trudnoći se ne menja bitno u odnosu na isranu kod žena koje nisu u drugom stanju. Nekadašnja priča da trudnica treba da jede za dvoje odavno “ne pije vodu”, ali neke buduće mame umeju da preteraju pa svoj pojačan apetit pripisuju hormonima (a istina je da oni u trudnoći utiču i na apetit) i lišavaju se hrane iz bojazni preteranog gomilanja kilograma. To nikako ne utiče povoljno na plod koji ne dobija dovoljno hranljivih materija. Dodatni minus je što trudnice zbunjuju već sluđene hormone koji mogu naneti mnogo veću štetu od kojeg kilograma viška. Ukoliko se pravilno preimenjuje, strelica na vagi zvana – balansirana ishrana, neće ludeti svaki put kada stanete na nju.

Veoma je važno priuštiti sebi, kao i kod ostalih tipova hrono ishrane, obilan doručak izuzetno bogat vlaknima, ugljenim hidratima i mastima da biste telu pružili energiju. Nije tajna da trudnice imaju probleme sa pritiskom i šećerom u trudnoći pa je tipska ishrana veoma poželjna. Namirnice bogate vlaknima takođe pozitivno utiču na razvoj neuronske cevi kod bebe pa se u trudnoći predlaže najviše svežeg povrća kao najboljeg izbora vlakana. Ove vrste namirnica takođe pomažu i trudnici jer je poznato da se organi u telu žene izmeštaju (tj. sabijaju) kako beba raste. Želudac ne može da radi istim intenzitetom kao kada žena nije u drugom stanju pa su brzo svarljive, a sporo razgradive namirnice – najbolji izbor.

Trebalo bi izbegavati proteinske zamene u vidu pasulja, sočiva i boba kao i purgative (namirnice koje nadimaju), jer se creva pune vazduhom i grčevi su izvesni. Ručak treba da kao izvor proteina ima meso, najbolje je bareno ili grilovano. Trebalo bi izbegavati krvav biftek, kao i pečurke zbog mogućnosti trovanja. Uopšteno uzev, sve namirnice životinjskog porekla bi trebale biti termički obrađene, dok se povrće konzumira sveže.

Užina je veoma važna i u trudnoći ih imate dve. Prva, prepodnevna, sadrži jezgraste plodove kao što su bademi, orasi, lešnici, a u poslepodnevnu uključite voće ili neki sveže ceđeni sok. Užina vam daje energiju potrebnu između dva obroka.

Večera uključuje proteine i sveže povrće. To je kombinacija posnih mesa (pilećeg, ćurećeg, ribljeg) i salate. Svi morski plodovi, kao i riba su sjajan izvor omega 3 masnih kiselina, ali bi trebalo obratiti pažnju na svežinu ovih proizvoda jer su lako kvarljivi.

Folna kiselina je izuzetno važna i to je najčešći suplement koji konzumiraju trudnice. U hrono ishrani, izvor folata je svo lisnato, zeleno povrće kao što je spanać, brokoli, tikvice, kelj, prokelj.

Gvožđe takođe ume da pravi problem u trudnoći, a hrono ishrana vam nudi izuzetan izvor u pšeničnim klicama, žumancetu, siru, plavoj ribi.

Kalcijum je takođe veoma važan za pravilan razvoj koštane srži, a možete ga pronaći u blitvi, mahunarkama, mocareli, suvim smokvama.

Problem opstipacije koji je veoma čest u trudnoći zbog pritiska koji plod vrši na sve, pa i organe za varenje, se rešava većom količinom tečnosti (voda ili čaj) i, opet, vlaknima iz svežeg povrća. Ukoliko postoje problemi sa gorušicom, bobičavo voće koje je sjajno za povećanje gvožđa, zamenite nekim drugim, lakše varljivim voćem. Testo od belog brašna i beli šećer bi trebalo potpuno izbaciti jer utiču na povećanje pritiska, kilaže i samu gorušicu. Đumbir, koji je idealan za uklanjanje gorušice koristite u dogovoru sa vašim ginekologom jer je poznato da podstiče kontrakcije.

Pravilna i balansirana ishrana treba da se nastavi i posle porođaja, ali sa nekoliko izmena koje podstiču laktaciju i smanjuju grčeve kod beba, dok istovremeno pomažu mami da se vrati u kolosek.