Search for content, post, videos

Brza hrana može da utiče na reprogramiranje imunog sistema

brza hrana menja imuni sistem

Od momenta svog pojavljivanja, brza hrana je reklamirana i promovisana kao pomoć ženama koje rade, pa, jelte, nemaju vremena da same spremaju obroke. U prvom periodu ljudi su bili poprilično rezervisani za ovu novotariju. Međutim, kako je vreme odmicalo tako je i brza hrana dobila sve više ljubitelja i glasnogovornika koji je hvale. U godinama koje su usledile počela su istraživanja o uticaju ove hrane na ljudski organizam i nijedno nije bilo optimistično. Najnovija studija je brzu hranu opet stavila u centar zbivanja jer je uspela da dokaže da često konzumiranje ovakvih obroka utiče na reprogramiranje imunog sistema.

Ovakva aktivacija imunog sistema je javlja samo u dva slučaja- kada su u pitanju bakterijske infekcije i brza hrana.

brza hrana menja imuni sistem

brza hrana menja imuni sistem

Istraživači su napomenuli da imuni sistem reaguje agresivno kada je napadnut od strane neke bakterije. To je sasvim normalna i prirodna reakcija organizma na strano telo. Ono što ih je iznenadilo jeste da se isti imuni odgovor dobija i kada se konzumira brza hrana. Čitav organizam je konstantno pod “upalom” dok vari i repsorbije soli i šećere, kojih je brza hrana prepuna. Konstantnom upotrebom nezdravih obroka, imuni sistem polako počinje da se reprogramira.

A promene počinju tako što se imuni sistem konstantno nalazi u stanju “infekcije”. Osobe koje su konzumirale brzu hranu su, kao imuni odgovor, imali povećanje zapaljenskih reakcija koje su identične onima kada se bakterije nađu u organizmu. Takođe su zaključili da se usled česte konzumacije nezdrave hrane u telu stvaraju određene, nove vrste imunih ćelija.

Dr Joakim Šulc sa univerziteta u Bonu, gde i sprovedeno ovo istraživanje, kaže da su analizom koštane srži došli do podataka koji ukazuju da brza hrana podstiče brzo i rano sazrevanje imunih ćelija.

Kada je ispitanicima ukinuta nezdrava ishrana, ni posle četiri nedelje koštana srž nije prestala da proizvodnjom novih vrsta imunih ćelija. Istraživači veruju da je za ovo odgovorna memorija imunog sistema. Kada jednom zapamti strano telo u organizmu uvek u prisustvu tog stranog tela proizvodi antitela. Jedina razlika je što ovde strano telo nisu ni bakterije ni virusi već brza hrana.

Medicina već godinama radi na smanjenju upotrebe antibiotika, kao i njihovog negativnog uticaja na organizam. Jedna studija je čak uspela da dokaže da se hranom možete boriti protiv virusa i bakterija. Ali ne brzom.