5 svakodnevnih navika koje su opasne za vaše zdravlje

0
51
5 svakodnevnih navika koje su opasne za vaše zdravlje

Navike mogu biti i dobra i loša stvar istovremeno. Po neka navika je dobra za nas, a nekih treba pod hitno da se odreknemo. Ovih pet stvari radimo često i to na našu štetu.

navika
apcihaa

Kijanje

Taj golicavi osećaj u nosu koji jedino može da spreči jedno veliko “apćihaaa”. Ukoliko imate naviku da zaustavite ovaj prirodni refleks dovodite svoje telo u opasnost. Sprečavanje kijanja utiče na krvotok, nervne završetke i moždane ćelije jer višak koji nije izbačen vrši pritisak na organe. Posledice su jake glavobolje i problemi sa sluhom.

Hrana u plastičnim posudama

Čuvanje hrane u plastičnim posudama nije dobro rešenje. Zbog bržeg i lakšeg razmnožavanja bakterija koje mogu uticati na crevnu floru. Bolje rešenje su staklene posude i posude od keramike.

Pranje zuba posle jela

Zubari preporučuju da je najbolje prati zube 30 minuta posle jela. Zbog kiselosti hrane koju unosimo, pranje zuba dodatno pospešuje narušavanje zida zubne gleđi. Četkica vrši pritisak na zub na kojem se nalaze tragovi kiselkaste hrane što dovodi do problema sa desnima i zubima koji su skloniji karijesu.

Uske pantalone

Znamo da je trend i da svi žele da pokažu svoje duge i lepo oblikovane noge, ali uske pantalone nisu dobre za kožu. Zbog znojenja česta posledica su osipi i crvenilo.

Sveže ceđeni sok

Uvek se preporučuje da se konzumira voće i povrće. Međutim, trebalo bi voditi računa koju količinu ceđenog voća koristite. Većina voćki ima veliku koncetraciju alergena koji mogu da se odraze na imuni sistem. Zato se sveže ceđeni sokovi uglavnom ne preporučuju klincima. O količinama koje biste smeli da unosite, najbolje je da se konsultujete sa lekarom.