Teslin autopilot – nova radarska tehnologija koja predviđa sudar

0
74
Teslin autopilot - nova radarska tehnologija koja predviđa sudar
Teslin autopilot
unutrasnjost Teslinog modela x

Pre samo nekoliko nedelja, Electek je objavio izveštaj o novoj radarskoj tehnologiji Teslinog autopilota. U izveštaju piše da je nova tehnologija korisna u nekim potencijalno opasnim situacijama. Kompanija sada ima i dokaz da je Teslin autopilot u stanju da predvidi sudar i u skladu sa tim, odreaguje.

Nesreća koja se dogodila na autoputu u Holandiji je snimljena kamerom novog Teslinog modela X. Video snimak pokazuje upozorenje koje šalje autopilot, nekoliko sekundi pre nego što se desio sudar. Važno je pomenuti da se nije sudario automobil sa autopilotom koji je upozorio na nesreću, već dva automobila koja su bila ispred njega.

U septembru mesecu 2016. godine, je izašla nova verzija softvera za Teslin autopilot. Najavljena je kao najnovija generacija automobilskih autopilota. Jedna od glavnih karakteristika je povećan kapacitet i softverski poboljšan radar koji je u stanju da u kratkom vremenskom periodu obradi veliku količinu podataka.

Naime, novi Teslin autopilot ima mogućnost da prati dva automobila, koji se kreću ispred ili iza vas.

U videu koji je na Twitter postavio Frank van Hoesel se čuje upozorenje koje Teslin autopilot šalje. U prvim sekundama gledanja videa, čini se bez razloga. Sekund kasnije, dva vozila ispred Frenkovog su se sudarila.

Ono što je najimpresivnije jeste da se jasno čuje upozorenje o nesreći, nekoliko sekundi pre nego što autopilot aktivira kočnice. Vozač automobila u kom je ugrađen Teslin autopilot je prijavio i da je kompjuter počeo da koči pre nego što je on uopšte shvatio da mu je javio za moguć sudar.

Tehnologija, je bez sumnje, napredovala do granica razuma. Možda čak i korak ispred.