Search for content, post, videos

Tamo gde si zapeo ne moraš da padneš

nastavi iako si zapeo
nastavi iako si zapeo

nastavi iako si zapeo

Kada se za nekoga kaže da je zapeo figurativno, uglavnom se misli na dve različite stvari. Prva je ta da je neko zapeo pa neće da pusti, da je tvrdoglav i neosnovano uporan, a druga stvar je vezana za nesupeh u bilo kojoj sferi.

Kada bi se život postavio kao grafikon uspona i padova, ta bi linija izgledala veoma zanimiljivo. Bez obzira koliko je neko uspešan u jednoj sferi, u drugoj kiksa i obrnuto. Jer “čaša meda čašu žuči ište”.

Bilo da se radi o uzaludnom trošenju vremena kada se za nešto zapne ili da se radi o zapinjanju u smislu problema i neuspeha, obe situacije su jednako štetne po kvalitet života. Šta zaista znači iskulirati u životu ? To bi trebalo da je nešto dobro, zar ne? Ohladiti svoju mašinu i nastaviti dalje u dobrom maniru. Tako nekako.

Velika je šteta život provesti u “zapetosti”. Znači da niste baš puno toga u životu naučili, jer spoznaje treba da vode do dobrih rešenja.

Pronaći balans

Ah, ta zlatna sredina i razvijeni osećaj za istu. Nije lepo ni zanimljivo biti mediokritet, ali u ponekim stvarima pronaći balans fenomenalna je stvar. Ne treba odustajati kod prve prepreke na putu, ali isto tako ne treba ni glavom rezbariti zidove. Potrebno je malo i iskustva da se dođe do dovoljno razvijenog osećaja o tome “kada je nečega dosta”. S druge strane, kako nastaviti dalje kada se negde spotaknete je druga tehnika. Morate ponovo pokušati da pređete isti nivo. Ispunjenje određenog zadatka za svakog je velika satisfakcija. Početi ispočetka nije ništa strašno. Naprotiv. U drugom pokušaju, mnoge stvari će vam biti jasnije. Učenje nije nikada višak. Čak i kada je Gausova metoda rešavanja jednačina u pitanju. Ko zna, možda jednog dana…

Oprostiti sebi

Velika mudrost za sve one sa ranohrišćanskom savešću. Za zrele i samokritične koji shvataju koliko su dobri i pogrešni u isto vreme. Oprostite sebi što ste pogrešili, ili što neke stvari ne možete da uradite. Trenutno. Možda nekog drugog puta. Ne dozvolite svojoj savesti da vas drži u mestu. Onaj ko ima tako izraženu savest retko kad i napravi neki veći “prekršaj”. Objasnite sebi da niste Bogom dani za sve i da postoje stvari koje ćete zaobići u životu. Oprostite sebi neuspeh. Inače je sve na planeti precenjeno i isuviše relativno.

Nastaviti dalje

Inercija života svakako gura. Ako se zadržavate kod jednog problema on se razvija i dobija preterane dimenzije. Ako neku stvar, i pored najvećih napora ne možete da rešite, znači da nije došlo vreme za rešavanje iste. To ne znači da je treba oplakati i prepustiti zaboravu, već samo da je treba napustiti na neko vreme. Život je čudna sprava koja podešava okolnosti baš onako kako nama trebaju. U slučaju da nam je podario zdravlje. Kada je telo zdravo i duhu i volji je lako da budu jaki.