Suptilne laži koje svako od nas govori sebi

0
71
Suptilne laži koje svako od nas govori sebi

Laži u koje verujemo pretvaraju istine u kojima živimo.

Niko ne voli lažove. Kada smo slagani, to boli. Uvređeni smo i osećamo se izdanima. Ipak, istina je da se i mi sami zavaravamo svakog dana, i na taj način se ograničavamo da živimo život kakav zaslužujemo te umnogome sprečavamo sopstveni uspeh. Nudimo vam neke od najpopularnijih laži od kojih ste sigurno neke govorili sami sebi. Iskreno se nadamo da će vam ovo pomoći da shvatite koliko, u stvari, ovakav način razmišljanja može biti štetan.

Ja sam žrtva sopstvene prošlosti

Ti nisi žrtva svoje prošlosti. Ti si žrtva svoje sadašnjosti zbog svoje prošlosti. Naravno, stvari koje ste ranije radili vas definišu. Ali, opsesivnost vezana za prošla vremena i konstantna analiza može dovesti do još više grešaka. Vaša prošlost će uvek biti vaša. Ne nepogrešiva, već poučna.

Zapamtite: tumaranje kroz prošlost vas zauvek odvaja od sadašnjosti.

Prestar/a sam za ovo

Nelson Mendela je sa 76 godina postao predsednik.

Leonardo da Vinči je naslikao Mona Lizu kada je imao 51 godinu.

Pukovnik Sanders je otvorio svoju prvu KFC franšizu kad je imao 61 godinu.

Zapamtite: nikad niste previše stari da ostvarite svoje snove.

Novac me ne voli

Najgora stvar koju možete uraditi sebi jeste osuditi sebe na propast od samog početka. Novac ne treba da bude vaš primarni cilj. Ali ni druga krajnost ne treba da bude opcija.

lazi
novac me ne voli

Kad budem imao…onda ću biti srećan

Kad ostvarite svoje ciljeve to ne znači da ste postigli sreću. Vaš osećaj radosti i zadovoljstva će biti privremen i prolazan. Pokušajte da dostignete sreću bez davanja nepotrebnih ultimatuma sebi.

Mogu to da uradim i kasnije

Ovo je verovatno jedna od najpopularnijih laži koju govorimo sebi. Problem je što ustvari nikada ne znate koliko vremena zaista imate za nešto. Možete se probuditi jednog jutra i shvatiti da nemate više vremena za stvari koje ste oduvek želeli da uradite. Niko ne zna šta budućnost donosi.

Ako čekate savršen trenutak kada je sve bezbedno i osigurano- taj momenat nikad neće doći.

lazi
ja sam gubitnik

Ja sam gubitnik jer moji pokušaji ne uspevaju

Napuštanje očekivanja šta bi vaš život trebao da bude i fokus na ono što što sad imate. Treba da zapamtite da samo zato što nešto ne ide onako kako ste želeli ne znači da niste postigli ništa. Nikad ne odustajte. Uspeh se sastoji od niza malih dnevnih koraka- vaši postupci i odluke vas postepeno vode ka vašem zacrtanom cilju.

Niko me ne razume

Ovo je ono što većina ljudi misli, tako da niste izuzetak. Deo odrastanja i sazrevanja uključuje i prihvatanje činjenice da to što se neko ne slaže sa vama ne znači da vas ne razume. Biti drugačiji je u redu. Sasvim u redu.

Ja nisam on…ja to ne mogu

Svi smo mi različiti. Svako od nas poseduje različite osobine, sposobnosti i afinitete. Skloni smo upoređivanju, naročito sa uspešnijima od nas. Ono što svi zanemarujemo jeste da su i uspešni, isto kao i svi ostali, počeli od nule. Promenite način razmišljanja. Ako može neko drugi, zašto ne biste mogli i vi?

lazi
ja nisam on, ja to ne mogu

Moji kompleksi blokiraju moje sposobnosti i anuliraju moje napore

U stvari, ono što najviše mrzite kod sebe i što pokušavate da sakrijete od ostalih vas, zajedno sa vrlinama, čini vas jedinstvenim. Takođe vam pomaže da se izdvojite. Kompleksi nisu nešto što vas definiše