Search for content, post, videos

Razvijaj svoju velikodušnost bez svedoka

velikodušnost, Gurđijev

Georgij Ivanovič Gurđijev je bio čuveni jermenski filozof, utemeljjivač metafizike, uticajni duhovni učitelj s početka, pa sve do polovine 20. veka. Divio mu se Henri Mur, a pričalo se da je bio ruski agent na Tibetu. Staljinu, kog je znao od detinjstva, je rekao da nikada neće postati čovek jer ne poseduje velikodušnost i da mora da se menja. Za vreme Drugog svetskog rata Hitler ga je pozivao u Nemačku više puta, ali je Gurđijev to odbijao.velikodušnost, Gurđijev

Iako zvanično nigde nije dokumentovano, veruje se da je Gurđijev imao sedmoro dece. Njegovi saveti ćerki Rejni su vrlo upitni po samoj autentičnosti jer nigde zvanično nije potvrđeno da je filozof zaista imao ćerku s tim imenom. Ipak, ko god da je autor ovih redova, činjenica je da su oni pravo blago.

Antoan de Sent Egziperi – Umetnost malih koraka.

“Razvijaj svoju velikodušnost bez svedoka. Jedino tada će ona moći da odigra svoju pravu ulogu. Budi svesna u svakom trenutku šta misliš, osećas, želiš i radiš. Uvek završi ono što si započela, a ono što radiš, radi na najbolji mogući način.

Nemoj se vezati ni za šta što može da te uništi na duže staze. Sredi tamo gde si napravila nered. Nauči da primaš i zahvali se za svaki dar. Prestani da se samoprocenjuješ. Ne laži i ne kradi. Ako to radiš, lažeš i kradeš samu sebe. Ne zauzimaj previše prostora i ne pravi buku i beskorisne gestove.

Nemoj da dozvoliš da te impresioniraju jake ličnosti. Ne prisvajaj ništa i nikoga i deli ravnomerno. Jedi i spavaj samo onoliko koliko je neophodno. Ne sudi. Velikodušnost daje, a ne uzima.

Ne gaji nepotrebna prijateljstva i nemoj se prodavati. Poštuj ugovore koje si potpisala i reči koje si dala. Budi tačna. Ne zavidi na uspesima drugih i govori samo ono što je neophodno.

Nemoj misliti samo o pogodnostima koje će ti doneti tvoje delovanje. Nikad ne preti i uvek spuni svoja obećanja. Tokom rasprave, probaj da obuješ tuđe cipele. Priznaj ako te neko prevaziđe. Čak i ako to samoj sebi učiniš.  Ne sledi trendove i pobedi svoje strahove.

Pomozi drugome. Takva velikodušnost pomaže oboma.

Transformiši svoju gordost u dostojanstvo i svoj bes u kreativnost. Preokreni svoju pohlepu u poštovanje lepote i svoju zavist u divljenje drugim ljudima.

Ne hvali, ali i ne vređaj sebe. Brini se o nečemu što ti ne pripada kao da je tvoje sopstveno. Razvijaj maštovitost. Ne izdaj naređenja samo da bi bila zadovoljna što si poslušana. Plati za pružene usluge. Ne propagiraj svoj rad i svoje ideje.

Ne pokušavaj da probudiš u drugima osećanja prema sebi kao što su: sažaljenje, naklonost, divljenje, saosećanje. Nikad se ne zadužuj, kupuj i plaćaj odmah.

Ako nekog uvrediš, izvini mu se. Ako si nekog uvredila u javnosti, neka i izvinjenje bude javno.

Ne brani ideju samo zato što je tvoja već zato što je dobra. Ne čuvaj nepotrebne stvari. Nikome ne podnosi račune, budi sama svoj sudija. Nemoj sebe definisati na osnovu onoga što poseduješ. Ne pričaj nikad o sebi osim ako ne želiš da daš mogućnost promeni.

Kad se razboliš, umesto da mrziš taj bol smatraj ga svojim učiteljem. Ne posmatraj iz ugla već gledaj pravo. Tamo gde živiš, ostavi mesto za to što je sveto. Kad nešto realizuješ, ne uzdiži svoje napore. Ako odlučiš da radiš za druge, radi to sa zadovoljstvom. Ako sumnjaš između uraditi i ne uraditi, rizikuj i uradi.

Kad neko ima svoju publiku, nemoj mu se suprostavljati i ne kradi mu publiku. Velikodušnost je umeće življenja. Živi od novca koji si sama zaradila i nikada nikog ne posećuj samo da bi ispunila svoje vreme.

Ako meditiraš i đavo dođe, primoraj đavola da meditira.”

Izvor: 6yka.com