Search for content, post, videos

Održavanje automobila koje svako treba da radi jednom godišnje

održavanje automobila

Automobili su učinili mnogo toga za razvoj čovečanstva. Možda ne zvuči tako na prvi pogled, ali mogućnost da lagodno pređemo velike razdaljine nam je omogućila da premostimo jaz geografske udaljenosti. Danas to čini internet, ali to ne znači da treba zanemariti automobile. Neke vozače mrzi da se “cimaju” kada je održavanje automobila u pitanju. Ipak, činjenica je da svaki vozač, ne gledajući finansijske mogućnosti, vozačke sposobnosti, marku automobila ili pol, treba da održava automobil zarad opšte bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Za većinu ljudi automobil je prevozno sredstvo koje služi da se stigne od tačke A do tačke B. Drugima, automobil je svetinja i više pažnje posvećuju njemu nego sebi.

Kao i sa ostalim stvarima u životu, ključ je u ravnoteži. Ne morate svaki dan da se zavlačite ispod auotmobila, ali ovo su osnovne stvari koje bi trebalo da radite kada je održavanje automobila u pitanju. Ne samo da ćete biti bezbedniji, već ćete izbeći skupe popravke i povećati prodajnu vrednost svog četvorotočkaša.

1. Zamena ulja i filtera ulja

Redovna zamena ulja je toliko jezgrovita stvar za održavanje automobila, da bi to mogli da uporedimo sa tuširanjem. Niko ne bi trebao da vam kaže da trebate da se tuširate, kao što niko ne bi morao da vas podseća na zamenu ulja.

Ulje ima nekoliko važnih uloga u pravilnom funkcionisanju motora i lošim održavanjem motora možete znatno skratiti njegov radni vek. Ukoliko motor nema specifičnih problema, ne postoji razlog zašto ne bi mogao da pređe razdaljinu od 500.000 kilometara uz redovno održavanje.

Ali ako ne menjate motorno ulje na vreme, možete da se oprostite od automobila znatno ranije.

Kada zameniti ulje će zavisiti od više faktora, načina vožnje, vrste ulje, samog automobila. Najbolje rešenje vam je da pogledate uputstvo proizvođača gde će biti naznačeno posle koliko kilometara je potrebno uraditi zamenu.

U slučaju da ne prelazite propisanu kilometražu, pravilo je da se ulje menja jednom godišnje. Pri svakoj zameni ulja potrebno je zameniti i filtere, jer su stari filteri već puni nečistoća koje će isprljati novo ulje.

Kada su u pitanju auto delovi Beograd nudi veliki izbor, a možete dodatno uštedeti tako što ćete zamenu ulja obaviti sami.

2. Zamena kočione tečnosti

Zamena kočione tečnosti je od ključne važnosti za pravilno funkcionisanje kočionog sistema. Za razliku od motora, u kočnicama se ne nalazi ulje, već tečnost.

Kao takva, ona je higroskopna – što znači da vremenom upija vodu iz atmosfere. Problem leži u tome što voda ključa na znatno nižoj temperaturi od same tečnosti, čime se stvaraju mehurići u sistemu. To dovodi do slabog pritiska i nedostatka zaustavne mogućnosti.

Opet, proverite uputstvo proizvođača, neki preporučuju da se zamena obavi godišnje, neki na dve godine. Takođe, obratite pažnju da ne sipate pogrešnu tečnost u svoj automobil, jer postoje različite vrste kočione tečnosti sa oznakama DOT.

3. Proverite kočnice zarad maksimalne bezbednosti

Kada smo već kod kočnica, usput proverite kakvo je stanje i da li ima određenih problema. Da li je uočljivo curenje tečnosti, da li vidite pukotine na diskovima (ne treba da ih bude). U kakvom su stanju pločice, da li ima dovoljno frikcione površine i da li je jednako istrošena.

održavanje automobila

Minimalna debljina diskova je propisana od strane proizvođača. Koliko će oni dugo trajati (kao i pločice) zavisi od mnogo toga. U većini slučajeva pločice traju između 80.000 i 100.000 kilometara, a uzbuna je ako procenite da imaju manje od 3 milimetara.

4. Filteri kabine

Filteri kabine imaju zadatak da spreče spoljašnje alergene i prašinu od ulaska u ventilacione otvore automobila. Glavna stvar je što održavaju vazduh u samoj kabini čistim.

Napravljeni su da zarobe gomilu štetnih čestica iz vazduha – polen, prašinu, buđ, spore, dim i čađ. Verujemo da ništa od ovoga ne želite u plućima.

Koliko ćete često menjati filtere je individualna odluka. Ako provodite dosta vremena u autombobilu i vozite u sredini gde vazduh nije čist, nema razloga zašto ih ne biste menjali godišnje.

5. Provera guma i međusobna zamena

Gume su jedan od najvažnijih delova na automobilu koji doprinose bezbednosti i trebalo bi da posvetite naročitu pažnju njima. Iako gume traju i više od 5 godina, to ne znači da ne morate da ih povremeno proveravate.

održavanje automobila

Podrazumeva se da ćete menjati zimske i letnje gume kada je to potrebno (jer morate i po zakonu), ali ne zaboravite na pravilan pritisak u gumama i dubinu šare.

Proveravajte i istrošenost gazećeg sloja širom gume i tražite znakove nejednakog trošenje. Ako osećate da volan vuče u neku stranu, to je prvi znak nejednakog trošenja ili nepravilno centriranog trapa.

Takođe, na svakih par hiljada kilometara ili jednom godišnje zamenite mesto prednjih i zadnjih guma. Zato što se prednje gume troše više nego zadnje, a zamenom mesta ćete postići da se podjednako troše.

Kao što biste negovali kosu da vam bude lepa i zdrava, posvetite malo pažnje automobilu, makar jednom godišnje, i služiće vas dobro.