Search for content, post, videos

OGOVARANJE je zaista lekovito?

ogovaranje

ogovaranje pojacava lucenje endorfina

Ogovaranje je pojam dobro znan, a njegovo objašnjenje ne postoji u Vujakliji. Ali zato postoji trač, reč nemačkog porekla (tratch) koja je prevedena kao brbljanje, ogovaranje, olajavanje, klevetanje.

Stari, pisani izvori kažu da je osoba koja ogovara “ona koja otkriva tajne, širi spletke i podgrejava skandal” (Biblija), dok Kuran ogovaranje (arap. gibet) definiše kao spominjanje određene osobe u odsustvu, pominjući isključivo njene loše osobine.

Obzirom na sve gorepomenute (osuđujuće) definicije, da li se nekada pitate zašto toliko uživate u tračarenju? Onom benignom “kafenisanju” sa prijateljicama dok češete jezike nekim, samo vama, važnim temama.

Moderna nauka kaže da se hormon sreće izluči dva puta većom brzinom dok tračarimo. A hormon sreće spada u grupu oslobadjajućih hormona. I eto, tek tako, imamo i naučni dokaz da možemo da nastavimo ogovaranje.

Zista, razgovori ovog tipa deluju oslobađajuće, revitalizuju nam stanje uma (bar na kratko). Statistike kažu da muškarci 55% vremena koje provedu u razgovoru iskoriste na ogovaranje. Žene su u blagoj prednosti – 67%. Suma sumarum – u tračarenju provedemo jednu sedmicu mesečno.

Ovi podaci na neki način mogu da znače da su ljudi pronašli način za (samo)izlečenje uma. Jer stege koje postavlja društvo umeju da ograniče vidike. I to bi, dalje, verovatno značilo da se vidici proširuju dok olajavate. Nauka tvrdi upravo to, jer je trač kao i ostali vidovi komunikacije, konstruktivna disciplina. Možda uvidite neke greške na sebi dok pričate o tuđima. Ili vam nečiji postupak da neverovatnu ideju koju ćete uspešno realizovati. Zato, samo ogovarajte, olajavajte, tračarite. Jer dok god vam to prija ne može biti štetno, zar ne?